De ondergrondse spoorweg

Door Colson Whitehead

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
BEKROOND MET DE NATIONAL BOOK AWARD Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (in Amerika het begrip voor het clandestiene netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door hugo van der Wildt

op 13/09/2020

Zeer, zeer goed. Een aanrader. Het was een openbaring voor mij. Het gaat voor mij niet over de personages maar over het geheel. Een tijds beeld dat mooi werd weergegeven.

Lees meer

Door Tim Blockx

op 12/08/2018

Dit boek is verslavend, onthutsend en een openbaring. De geschiedenis van de slavernij op katoenplantages in Amerika wordt weergegeven door de ogen van een gevluchte slavin. Zeer aangrijpend.

Lees meer

Door Gunther Geeraerts

op 06/08/2018

Een overhypet boek
De personages konden me niet boeien en de vertaling is in sommige opzichten archaïsch en onbegrijpelijk!

Lees meer

Door Michel Verdonck

op 11/07/2018

Dit veelvuldig bekroonde boek dat ook door oa Barak Obama en Oprah Winfrey wordt aangeraden, kent vooral voor- of tegenstanders. Mijn mening bevindt zich daar ergens tussenin. Het verhaal speelt zich af in het Amerika van de 19de eeuw ten tijde van de slavernij en gaat over de ontsnappingspoging van een zwarte slavin via de zogenaamde "Underground Railway", hier als metafoor echt voorgesteld als een ondergronds spoornetwerk dat slaven helpt ontsnappen. Ik was er niet ondersteboven van, maar dit is gewoon een boek dat je ooit wel eens moet gelezen hebben én ik heb ondertussen weer wat bijgeleerd, al was het maar wat de betekenis van abolitionisme is...

Lees meer

Door Els Deveuster

op 17/06/2018

Dit boek wou ik absoluut lezen. Het is geen slecht boek maar was ook niet "wauw" en dat had ik wel verwacht.
Voor mij was het net of ik las een filmscenario. Ik denk dat ze er een mooie actiefilm van kunnen maken. Ik miste een goede binding tussen de verschillende verhalen waarin het gevluchte slavenmeisje Cora de hoofdrol speelt. De auteur wil ons zoveel mogelijk info meegeven over de slavernij maar dit wordt niet op een sublieme manier ingepast. Ik vond het geheel niet altijd geloofwaardig. Zou de auteur daarin wel geslaagd zijn dan had het boek 5 sterren gekregen, maar neen deze kan ik niet schenken. Verder is het een boek dat makkelijk leest, en ja je wil verder lezen want je wil weten hoe het afloopt met Cora.
We bespraken het boek gisteren in de leeskring. Altijd heel interessant om de verschillende meningen te horen van andere lezers. Het onderwerp van het boek geeft veel gespreksstof. Wel een goed boek om in de middelbare school aan de leerlingen voor te stellen om hen kennis te laten maken met een stuk geschiedenis van de VS . Een vertrekpunt voor debat over de overheersing van de blanken en onderdrukking, apartheid, racisme, enz.
Ik begrijp wel dat Obama en Oprah het een belangrijk boek vinden omdat het natuurlijk een belangrijk aspect van hun geschiedenis belicht.

Het is weer zo een boek dat je moet lezen om er jouw eigen menig over te vormen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief