Zoals waarschijnlijk alles van Geert Mak heel erg de moeite waard. Ik ben wel een beetje ongelukkig met de titel, want ik had me al schrap gezet voor een beperkter onderwerp, terwijl het boek over veel en veel meer gaat, zelfs het hoofdstuk met de gelijknamige titel gaat over veel en veel meer dan over de verdwijning van God uit die boerensamenleving in Friesland.
En van één illusie ben ik ook alweer beroofd: het gaat met de ruimtelijke ordening in Nederland niet echt beter dan in België.
Hoe God verdween uit Jorwerd is de inmiddels klassieke biografie van een dorp tijdens de stille revolutie in de tweede helft van de twintigste eeuw. Geert Mak vertelt het verhaal van de boeren en het geld, van de kleine winkeliers en de oprukkende stad, van de kerktoren die instortte en de import die niet meer groette, van de natuur die terugkeerde en tegelijk verdween. Wat is er gebeurd op het platteland toen de machines kwamen, en de subsidies en de banken, en toen de echte boeren langzaam ten onder gingen? Mak beschrijft een historische omwenteling waarvan pas nu de omvang en de gevolgen zichtbaar worden.