De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De H is van havik

Door Helen Macdonald

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Helen Macdonald, een ervaren valkenier, had nooit de behoefte een van de allerfelste roofvogels af te richten: de havik. Maar dan sterft plotseling haar vader, de bekende fotograaf en valkenier Alisdair Macdonald, in Londen, midden op straat. Overweldigd door rouw en verdriet besluit Helen een havik te nemen om haar verlies te verwerken. Door het vurige dier te temmen verkent ze haar grenzen en verandert haar leven voorgoed.

In De H is van havik beschrijft Helen Macdonald hoe ze haar havik, Mabel, stapje voor stapje tam maakt. Het is een roerend en humoristisch relaas over rouwverwerking en de aantrekkingskracht van een buitengewoon beest. Macdonald betreedt onontgonnen gebied met dit hartveroverende boek dat tegelijkertijd een memoir, een boek over de natuur en een spirituele queeste is, en waarin ze onderzoekt of de dood zich laat verzoenen met het leven en de liefde.

‘Sommige dingen doen zich maar
één of twee keer in je leven voor.
De wereld is vol tekenen en wonderen
die komen en gaan, en als je geluk hebt
ben je er levend en wel getuige van.’

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 18/07/2021

De indringende blik van de havik op dit boek trok mijn aandacht. Het is mooi hoe het verlies van haar vader verweven wordt met het opleiden van de havik. Naar het einde toe werd het voor mij moeilijker om de technische informatie volledig te lezen omdat ik het einde van haar verhaal wilde weten. Als je van de natuur houdt en je graag eens verdiept in de wereld van de roofvogels en het opleiden ervan dan kan ik je dit boek aanraden.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 10/01/2019

Dit boek hield me vast met zijn vreselijke en mooie klauwen.

Toch zal niet iedereen dit boek appreciëren. Het bevat veel vakjargon en technische details over de valkerij en het treinen van een havik. Dat maakte het voor mij interessant. In combinatie met de mooie beschrijvingen van het Engelse pastorale landschap was het als een biologieles die nooit verveelde.

Helen Macdonalds vader sterft en ze is intens verdrietig. Als kind ging ze vaak met haar vader mee op trektochten en zo ontstond haar obsessie voor vogels en in het bijzonder voor roofvogels.

Als kind las ze het boek The Goshawk van Terence White die later beroemd werd met zijn roman over koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. White werd haar grote voorbeeld en het hele boek staat vol - soms tot vervelens toe - met passages over hoe White zijn havik treinde. De passages over het leven van deze zwaar getroebleerde schrijver hebben van mij toch enige doorzetting gevraagd.

Achteraf denk ik: beter had ik dat boek van White vooraf gelezen. Het staat op mijn 'te lezen'-lijstje.

Helen begint dan haar eigen havik Mabel te treinen als het begin van een helend proces om met de dood van haar vader om te gaan.

Het boek is zeker de moeite waard om te lezen door de inhoud en ook door de mooie, literaire schrijfstijl.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief