Problemski hotel

Dimitri Verhulst

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Dimitri Verhulst beschrijft in 'Problemski hotel' van binnenuit de wrange werkelijkheid in een Vlaams asielzoekerscentrum. Hij laat mensen zien wier dagen en dromen doordrenkt zijn van doorstane gruwelen; de onderlinge spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen, de vernederende omstandigheden in het centrum, de contacten met mensen smokkelaars en de uitzichtloze ontsnappingspogingen. Problemski Hotel is een roman die de wrange werkelijkheid zo dicht benadert dat het de lezer onder de huid raakt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Problemski Hotel is niet de aller gezelligste verhaal die je kan lezen, het is best wel een zielig boek, maar de schrijver brengt het verhaal met veel humor.
Zelfs mislukte pogingen tot een beter leven of teleurstellingen en vernederingen zet Dimitri om in humoristische passages. Door zijn vorm van humor was heg boek gemakkelijk en snel te lezen.
Dit boek is ook verschillend van de meeste andere boeken omdat het een waargebeurd verhaal is. Omdat Dimitri Verhulst zich enkele maanden heeft opgesloten heeft he als het ware echt ‘achter de schermen’ gekeken. Hier heeft hij al zijn inspiratie gehaald.
Omdat het waargebeurde verhalen zijn is het boek nog aantrekkelijker om te lezen

Ik vind dit boek een heel boek die de waarheid over het leven van asielzoekers weergeeft. Problemski Hotel gaat over de 39-jarige Bipul Masli, een fotograaf die om onduidelijke redenen zijn onbekende thuisland verlaat om vervolgens asiel aan te vragen in België. Hij komt terecht in een asielzoekerscentrum (AZC) in Arendonk en doet verslag van het leven en de mensen daar.
Dimitri confronteert de situatie in dit asiel centrum met ogen van een fotograaf een echte journalist.
Zijn opmerkingen van het leven van die mens kan gebruikt worden om de situatie te verbeteren.
Het boek is ook heel kort en gemakkelijke om te lezen. De grammatica en literatuur die gebruikt is in dit boek is begrijpbaar en verstaanbaar. Als je wil de waarheid over het migratie crisis in het westerse wereld willen weten, dan is dit boek ideale voor u.

Bij het lezen van het boek Problemski hotel werd ik enorm geconfronteerd met het alledaagse leven van asielzoekers. Het doel van de auteur om de verhalen van vluchtelingen vanuit een ander standpunt te vertellen, is naar mijn mening zeer geslaagd. Een groot minpunt dat ik ervaarde bij het lezen van het boek is het ontbreken van een samenhang. Elk hoofdstuk gaat namelijk over een andere gebeurtenis die vaak niet gerelateerd is met die uit het vorige hoofdstuk. Ook het onderscheiden van de personages is uitdagend. In het boek vermeldt Verhulst een groot aantal personen die elk een eigen verhaal en verleden hebben, waardoor het niet makkelijk is om ze allemaal uit elkaar te houden.

Ik vind het een confronterend boek. Het laat zien dat ook enkele jaren gelden er al veel asielzoekers waren. Over de verhaallijn merk ik op dat er goed is over nagedacht. Dimitri begint met een korte inleiding over het personage en gaat dan verder in het asielcentrum. De structuur van het boek is misschien wat te ingewikkeld. Het zijn namelijk heel korte hoofdstukjes en daar tussen komen dan soms nog andere hoofdstukjes dei niet echt met het verhaal te maken hebben. De personages uit het boek komen uit verschillende delen van de wereld, hun karakters zijn daarom ook heel uiteenlopend. Het zijn er bovendien zeer veel, dit heeft als gevolg dat je soms even moet teruggaan in het boek om te weten te komen over wie ze nu weer hebben. Deze opbouw en de hoeveelheid aan personen maakt het natuurlijk wel uitdagender om te lezen.

Het boek Problemski hotel kan je in één woord omschrijven: ingrijpend. Het doel van de auteur Dimitri Verhulst is een beeld proberen te schetsen hoe het er in een asielcentrum aan toe gaat. Naar mijn mening is dat zeker gelukt. De schrijfstijl van Verhulst is erg to the point. Maar toch was het voor mij niet moeilijk om een levendig beeld te kunnen schetsen in mijn gedachten hoe het er in het verhaal aan toe ging. Als ik toch één minpunt moet geven: het boek heeft naar mijn mening niet echt een goede samenhang. De gebeurtenissen die het hoofdpersonage Bipul Masali meemaken worden als aparte hoofdstukken weergegeven, waardoor het soms moeilijk is om te weten over wat het gaat.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!