Gloed

Door Sándor Márai

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Een oude generaal krijgt op een dag een brief waarin een vriend van lang geleden, Konrád, zijn komst aankondigt. Dat is voor Henrik, de generaal, een schok. Van jongsaf waren zij onafscheidelijk, ondanks hun verschillende achtergrond en afkomst. Tot Konrád plotseling verdween, niet lang na Henriks huwelijk met de mooie Krisztina. Het bezoek van Konrád - na 41 jaar - brengt een stroom van prachtige en pijnlijke herinneringen bij de generaal op gang.


Henrik en Konrád delen een geheim met een bijzondere kracht, 'een kracht die het weefsel van het leven verschroeit als een kwaadaardige straling, maar aan het leven tegelijk een spanning, een verhoogde temperatuur geeft'.


Eén avond, één nacht duurt de ontmoeting van de twee oude mannen. Hun laatste gesprek is een duel zonder wapens, en veel wreder. Met mededogenloze openhartigheid praten zij over passie en vriendschap, over waarheid en leugen. Wat is er 41 jaar geleden gebeurd? En was het verhaal van Konrád onvermijdelijk?


Het verhaal wordt verteld met een rust en overtuigingskracht waar je als lezer van schrikt. Diepe indruk maakte het boek op pers én publiek in Italië en Duitsland. Die Zeit noemde het 'een literaire sensatie', de Corriere della Sera 'een boek van tijdloze schoonheid' en Willem Kuipers schreef naar aanleiding van de Duitse vertaling in de Volkskrant een juichende bespreking waarin hij het had over 'een onvergetelijk boek'.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy Mahieu

op 12/12/2020

Ik wil meer van dat.

Lees meer

Door Ken V

op 22/05/2020

Roman over talrijke thema's, maar bovenal over vriendschap en trouw. Het eerste deel, over Hendrik's jeugd en de vriendschap die daar onstaat met Konrád, is buitengewoon prachtig. Na 41 jaar stilte zien ze elkaar uiteindelijk terug gedurende één avond en één nacht. Daarbij volgt een lang uitgerekte, filosofische monoloog van Henrik, waarin de reden van Konráds plotse verdwijning komt bovendrijven. Deze monoloog bevat zeer mooi passages, maar wordt mij uiteindelijk té langdradig. De magie die mij in het eerste deel betoverde, was grotendeels vervlogen.

Lees meer

Door Jose Deglinne

op 08/06/2019

Prachtig geschreven boek dat blijft nazinderen.

Lees meer

Door Tom V

op 23/01/2019

Enorm sterk geschreven, prachtige schrijfwijze en opbouw. Alleen blijf je bij sommige plotwendingen wat op je honger zitten. Net geen 5 sterren waard.

Lees meer

Door Katrien Smeets

op 29/12/2018

Mooi geschreven karakterschets van een eenzame generaal Je blijft over sommige wendingen in het verhaal op je honger zitten. Maar dat is nu eenmaal de vrijheid van de auteur en dat maakt het ook boeiend om lezen

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief