De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De buitenjongen

Door Paolo Cognetti

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.

De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 13/06/2021

Wat een héérlijk boek, een verademing in deze drukke tijden gekenmerkt door luxe en overdaad. Ik herken veel in zijn drang naar soberheid, de zoektocht naar de essentie en zingeving, het één willen zijn met de natuur en ik heb er dus echt van genoten. Zijn andere boek, De Acht Bergen staat ook nog op mijn verlanglijst.
Héél erg aanbevolen, al vermoed ik dat er ook mensen zijn die er zenuwachtig van worden en actie missen.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 04/04/2021

Dit boek is geschreven vóór De acht bergen maar later uitgegeven. Het vormt er één geheel mee. Net als De acht bergen is het een fictie-boek met sterk autobiografische elementen - het zo zou over de schrijver zelf kunnen gaan en de thema's zijn dezelfde. Toch is het een aanrader om ook dit boek te lezen.

Waar het in De acht bergen vooral gaat om de relatie van de zoon tussen zijn vader-moeder, staat in De buitenjongen nog meer de natuur centraal. De ik-persoon ontmoet veel dieren.

Het boek leest vlot en ondanks dat er zich geen grote gebeurtenissen voordoen, bleef ik geboeid verder lezen.

Want wanneer je zo in stilte en afzondering leeft, krijgt elke ontmoeting met een dier, het weer, een levend mens, iets sacraals.

Het is dan ook een ode aan de natuur, de dieren, de bomen. De roep van een reebok in het bos, het spoor van een haas in de sneeuw in de buurt van de almhut, de wind die de larikstoppen doet zwaaien. Het is als een geheime tempel die de mens ontdekt.

Alleen met respect en diepe eerbied voor de natuur kan de mens zich verhouden tot zijn omgeving.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 23/03/2020

'De buitenjongen' is voor mij eerder een geschreven documentaire. Mooi en geloofwaardig geschreven. Hier en daar wordt er wat spanning opgebouwd maar die wordt steeds weer rustig neergelegd in de kalmte van het verhaal. Ik las dit boek pas uit tijdens een tweede poging. Misschien was 'De acht bergen' een betere keuze geweest.

Lees meer

Door Els Deveuster

op 13/10/2019

Ook dit boek vond ik heel mooi na vorig jaar reeds de Acht bergen te hebben gelezen, een boek dat mij ook 5* waard was.

Lees meer

Door Kurt Franck

op 04/09/2018

Lees "De acht bergen" van dezelfde auteur. Het is beter.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief