Mazzel tov

Margot Vanderstraeten

Mens en maatschappij

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'Mazzel tov' biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Mooi portret van de Joodse gemeenschap. Na het lezen van dit boek begrijp je beter waarom deze gemeenschap zo gesloten is.

Citaat : “En het is van alle tijden en alle oorden : overal waar het algemeen welzijn achteruit gaat, worden minderheidsgroepen geviseerd. Dat geldt niet enkel voor joden. Dat zal uw Perzische vriend hier ook ervaren.”

Vlot geschreven, uniek en onderhoudend verslag van de relatie die de schrijfster heeft opgebouwd met de modern orthodox-joodse familie Schneider. Naast het voyeuristische aspect -hoe leven die mensen eigenlijk- is het verhaal herkenbaar : ik stel(de) mezelf dezelfde vragen als Margot. Een beetje meer openheid van beide kanten zou wonderen kunnen doen. Het deed me ook denken aan de huidige problemen met migranten : van zodra we migranten “persoonlijk” kennen (denk maar aan de jongeren die naar school gaan of zich geïntegreerd hebben in een jeugdbeweging), zullen we voor hen in de bres springen als uitwijzing dreigt. Nogmaals een bewijs dat onbekend onbemind maakt. Maar zoals Martinius terecht opmerkt : wij Vlamingen (ik generaliseer uiteraard) zijn ook niet de meest benaderbare mensen...

Dit boek geeft een heel mooie inkijk in het leven van een joodse familie in Antwerpen. Zeer goed geschreven! ( mooi taalgebruik )

Graag gelezen; soms wel met wat verbazing. Een meerwaarde: de auteur heeft het boek zelf ingelezen in de Luisterpuntbibliotheek. Dit is een bib voor blinden/slechtzienden/dyslectici waar men gratis Daisy(luister)boeken kan lenen.

Leuk om van dichtbij kennis te maken met deze groep mensen. Ook om het door de ogen van een buitenstaander te lezen.
Onbekend is onbemind maar in dit boek lezen we vaak antwoorden op bepaalde waarom's. Waarom doen die mensen dit of dat. Het is heel luchtig geschreven en de auteur schrijft heel vaak letterlijk hoe de mensen het zeggen. zoals bv. als ze in een zin frans en Nederlands mengen schrijft ze het ook letterlijk zo in het boek, zodat je echt het gevoel hebt dat die persoon zelf praat.

Mazzel tov van Margot Vanderstraeten is easy reading. Je leest het in enkele dagen uit en het is ook aangename lectuur, maar na de laatste pagina heb je eigenlijk nog weinig vragen en je hebt ook niet de indruk dat je heel veel bijgeleerd hebt over de joodse cultuur. Je krijgt wel de beschrijving van een aantal heel concrete situaties in het dagelijkse leven van een joodse familie, maar alles blijft een beetje te veel aan de oppervlakte en bovendien gaat het in een groot deel van het boek om herinneringen van 30 jaar geleden (1987-1993).
Interessant zou zijn om te horen hoe joodse jongeren van vandaag dit boek lezen. Van hen zou ik willen horen of zij zich (nog) in dit boek herkennen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!