Mazzel tov

Door Margot Vanderstraeten

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Mazzel tov van Margot Vanderstraeten biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt de auteur de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zoekt Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York op.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Sabine Himpens

op 21/05/2018

Prachtige en zeldzame inkijk in het leven van orthodoxe joden. Je gaat anders kijken naar die vreemde vogels. Het zijn ook maar mensen die hard werken en veel studeren. En die gekkigheid schept voor hen een unieke warme samenhorigheid, uiteraard alles religieus geschoeid. Het opent je blik wel. Vooral een boek dat zeer vlot geschreven is, waar gebeurd met toch een fictief sausje waarbij je je voortdurend met pretoogjes afvraagt wat ondeugends nu wel echt of niet echt gebeurd is. Je ziet die kinderen zo voor je, samenzweerderig met hun juf die bijles komt geven. Heerlijk.

Lees meer
IV

Door Ilse Vanblaere

op 17/04/2020

Boeiend om via een herkenbaar personage een inkijk te krijgen in een wereld die voor mij totaal onbekend is, die van de Joodse families. Vlot geschreven.

Lees meer

Door magda lootens

op 28/02/2020

Goed geschreven boek dat een mooie inkijk geeft in het leven van een Joodse familie. Mooi!

Lees meer

Door Carine Feys

op 10/02/2020

Top! Een aanrader voor elke lezer.

Lees meer

Door Rie Bierwerts

op 24/12/2019

Zeer vlot geschreven. Fijn om op deze manier van deze cultuur te kunnen leren. Toegankelijk geschreven. Toch een openbaring...Fan van Margot Vanderstraeten.

Lees meer

Door Elisa Kooy

op 02/12/2019

Zeker aan te bevelen; vlot leesbaar, interessant, en zo veel meer. Een van mijn favoriete (misschien zelfs favoriete) Nederlandstalige boeken!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief