Mazzel tov

Margot Vanderstraeten

Mens en maatschappij

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

'Mazzel tov' biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt auteur Margot Vanderstraeten de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk aan toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen - aan beide zijden - respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zal Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York opzoeken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Eerlijk, genuanceerd en vol begrip. Personage evolueert. Niemand is rechtlijnig. Oordelen zijn voor-oordelen. Geldt voor ieder personage in dit verhaal,ook voor de vertelstem. Niets is wat het lijkt op het eerste gezicht. Boek leert de moed op te brengen te veranderen van gezichtspunt , dwingt tot minder vooringenomenheid en minder a priori's. Vervalt niet tot een melig- we kunnen-het-allemaal-best-wel-vinden-samen-als we -elkaar-maar gaarne-zien-sentimentalisme.
Sapere aude ! op zijn best.

Prachtig verhaal, heel boeiend om door het verhaal te weten te komen hoe een joods orthodox gezin leeft en denkt. Het verhaal speelt zich af begin jaren negentig. Vlotte lectuur.

vlot, intrigerend, en soms ook ontroerend

Dit boek geeft een boeiende inkijk in het leven in de joodse gemeenschap. Het is met warmte en respect geschreven. Een aanrader.

Boeiende getuigenis van een au pair studente die als kindermeisje binnenkomt in het gesloten leven van een Joodse familie, maar ondanks een goede band toch altijd een buitenstaander blijft. Het boek geeft betere inzichten in het anders-zijn van de Joodse gemeenschap.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Stem voor de LangZullenWeLezen-Trofee en win een boekenpakket

Welke boeken van het voorbije jaar winnen een LangZullenWeLezen-trofee? Dat beslis jij! Kies je favoriete boek uit onze longlist en maak kans op een mooi boekenpakket met alle winnende titels.

Stem op je favoriete boeken

Meld je aan om verder te gaan!