Tussen de wereld en mij

Door Ta-Nehisi Coates

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
WINNAAR VAN DE NATIONAL BOOK AWARD VOOR NON-FICTIE 2015

'Tussen de wereld en mij' is een lange brief van Ta-Nehisi Coates aan zijn vijftienjarige zoon, waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika. Een Amerika dat zichzelf voorhoudt dat raciale tegenstellingen tot het verleden behoren, maar waar aanhoudende gewelddadige incidenten tegen de zwarte bevolkingsgroep een andere werkelijkheid laten zien.

Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en dat gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Hij kijkt vanuit een historisch perspectief en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd. Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen 'black bodies' telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Daarbij probeert hij één vraag te beantwoorden: is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven?

'Ik heb me afgevraagd wie de intellectuele leegte zou kunnen vullen na het overlijden van James Baldwin. Dat is overduidelijk Ta-Nehisi Coates. Verplichte lectuur.' - Toni Morrison

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Gert Corremans

op 04/05/2018

De tekst heeft de muzikaliteit van een toespraak van Martin Luther King, maar is ook een persoonlijke brief van een vader aan zijn zoon en een essay dat je een mokerslag van een inzicht bijbrengt: de slavernij is in de VS niet voorbij zolang een zwarte Amerikaan meer kans maakt het slachtoffer van politiegeweld te worden of van zijn vrijheid beroofd te worden. Want, redeneert Coates, zolang dat het geval is, is de zwarte minder eigenaar van zijn lichaam dan de witte. De briefvorm maakt het boek erg krachtig en aangrijpend, want Coates theorie zweeft niet in het ijle, hij schrijft een concrete, bezorgde brief aan zijn zoon, voor wie hij hoopt dat hij geweldloos en vrij kan leven het zwarte lichaam waarmee hij hem als vader heeft opgescheept.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief