De nieuwe achternaam

Elena Ferrante

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
dwarsligger 514 Elena Ferrante De nieuwe achternaam Deel 2 van de Napolitaanse romans Lila en Elena, de twee vriendinnen uit een armoedige wijk in Napels, worden volwassen en proberen hun eigen weg te vinden. Lila is op haar zestiende getrouwd, maar haar turbulente huwelijk komt zwaar onder druk te staan. Elena worstelt met haar eenvoudige afkomst en vraagt zich af of haar universitaire ambities niet te hoog gegrepen zijn. De vriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vinden elkaar terug, blijven zich aan elkaar spiegelen. En dan is er nog Nino Sarratore, de student die tussen hen in staat. Internationale bestsellerauteur Elena Ferrante is een fenomeen: wereldwijd worden miljoenen exemplaren van haar Napolitaanse romans verkocht. Op social media heerst een heuse #FerranteFever en de romans worden internationaal bejubeld. 5 sterren ‘Hartverscheurend.’ – AD 4 sterren ‘Turbulent en verslavend.’ – Het Parool ‘Een van de grootste romanschrijvers van onze tijd.’ – The New York Times

Wat anderen schrijven over dit boek

473 pagina's leesplezier, voor mij nog mooier dan het eerste boek omdat je als lezer nu helemaal in het verhaal mee bent (terwijl het eerste boek nogal wat lijnen moest uitzetten...). Een vrij lijvig boek dus, maar het leest erg vlot, ook door de directe en toegankelijke stijl van schrijven.
Erg verhelderend hoe het moet zijn om als puber uit een echte volkswijk je ambities (verder studeren,..) waar te maken. Volgens mij kan het bijna niet anders dat de auteur hetzelfde proces gegaan is. In elk geval: meesterlijk. Wie op zoek is naar een paar boeken verslavende vakantielectuur, dit is het!

Ferrante was voor mij de grootste literaire... en raadselachtige ontdekking van de laatste vijf jaren. Ik ben begonnen met 'De nieuwe achternaam' en wilde direct zoveel mogelijk van deze 'vreemde' en toch zo vertrouwde auteur lezen. Vooral de eerste twee delen van 'De geniale vriendin' zijn schitterend: psychologisch zeer sterk onderbouwd, een soort Bildungsroman in de vorm van een soap, maar verveelt nooit, geschreven in een verzorgde stijl. Vooral de montage van de talloze scènes is boeiend: literatuur en film kunnen toch harmonisch samengaan, zoals deze schrijver-schrijfster bewijst. Ik ben ook een Proust-fan en ik aarzel niet om 'de kant van Ferrante' ook een beetje het etiket 'de kant van Proust' op te kleven. Nadien ben ik nog meer Ferrante gaan lezen en telkens was ik verrast door de psychologie die nergens rammelt. Het is uit het leven gegrepen, lijkt soms een beetje banaal te worden, maar de auteur 'monteert' steeds bijzonder knap. Ik heb de boeken in het Italiaans gelezen, maar neem aan dat ze ook wat 'klinken' in het Nederlands.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!