De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De boomgrens

Door Ben Rawlence

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

‘Naast bomen en bossen zijn bijzondere mensen de hoofdpersonen in De boomgrens. Juist die combinatie maakt het lezen van dit boek heel aantrekkelijk.’ – NRC (5 sterren)

De afgelopen 50 jaar krimpen de noordelijke sneeuwbossen in een rap tempo. Hier worden de geologische effecten van klimaatverandering voor het eerst pijnlijk zichtbaar. Ben Rawlence neemt ons mee langs die cruciale grenslijn – van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland – en combineert een reisverhaal met journalistiek en wetenschap. Hij portretteert 6 boomsoorten, hun mysterieuze werking op de lucht waar wij afhankelijk van zijn, en schetst een verontrustend toekomstbeeld.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Annick Vansevenant

op 06/10/2022

Dit boek leest als een oproep, een exotische (barkoude) resireportage, een visie op hoe bomen én belangrijk zijn maar soms ook te snel permafrost laten ontdooien. De contacten op die noorderbreedte zijn boeiend om te lezen. De auteur goed onderlegd. Eigenlijk weten we zo weinig over het boreale woud dat uiteindelijk het grootste is van onze planeet en dringend aan opwaardering toe.

Lees meer

Door Kim Coenen

op 11/07/2022

Ik hou enorm van non-fictie en ik hou van de natuur. Ik heb al meer boeken gelezen over de schoonheid van de natuur. Dus toen Uitgeverij ten Have met dit boek verscheen, wist ik gelijk dat ik het wilde lezen. De cover is enorm uitnodigend door prachtige foto van dennen bomen met een zon die hier doorheen straalt. De typografie sluit mooi aan bij het beeld en vormen samen een krachtig geheel, deze foto loopt ook door over de rug van het boek. De achterzijde daarbij wat saai met de effen bruine kleur, maar hierdoor is de beschrijvende tekst wel erg goed leesbaar.
 
We volgen Ben Rawlence tijdens meeslepende ontdekkingstochten langs verschillende boomgrenzen. Waarbij duidelijk wordt wat de impact en de effecten van de klimaatverandering teweeg brengen. Het is een pijnlijk zichtbare ontdekking. Ben Rawlence reist langs de cruciale grenslijn van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland. Tijdens zijn tocht deelt hij je zijn kennis over 6 verschillende boomsoorten en hun werking op de lucht waarvan wij afhankelijk zijn. Hij schets een verontrustend toekomstbeeld.
 
Niet alleen de buitenzijde van het boek is prachtig, maar ook aan het binnenwerk is de nodige aandacht besteed. Ieder hoofdstuk begint met een prachtige lijn illustratie van een boom die in dat hoofdstuk centraal staat. Daarna volgen er zes verschillende hoofdstukken en reizen van Ben Rawlence en zijn ontdekkingen en bevindingen. Zijn verhalen zijn een bijzondere mix van de reis die hij aflegt en de meest bizarre en heftige omstandigheden die hij tijdens zijn reizen beleefd, de mensen die hij tijdens deze reis tegenkomt en interviewt én zijn bevindingen en kennis over de natuur en met name de bomen. Ben Rawlence heeft een hele beschrijvende schrijfstijl. Hierdoor treedt hij soms erg in detail over wat hij weet, ziet en mee maakt. Aan de andere kant maken deze soms hele kleine details het verhaal wel erg bijzonder.

Wat mij persoonlijk het meeste aansprak, was vooral zijn kennis over de natuur en met name de bomen. Maar ook de samenhang met de dieren, planten, mossen, schimmels etc. Ik vind het echt geweldig om hierover te lezen en erachter te komen, hoe alles in de natuur elkaar nodig heeft en samenwerkt. Ik heb zoveel leuke en interessante dingen hierover bijgeleerd, dat deze kennis je daarna zeker met andere ogen naar de natuur laat kijken. Ook de verhalen van de mensen die hij tijdens zijn tochten tegenkomt en de manier waarop hun levenswijze wordt beïnvloed door de natuur veranderingen is aangrijpend.

Het is een bijzonder, mooi en intens boek. Ben Rawlence weet op fascinerende wijze zijn reis, bevinden en constateringen te verwoorden. Ondanks dat de werkelijkheid een pijnlijke constatering is waarbij snel en drastisch op moet worden ingegrepen, zijn de reizen en zijn kennis bijzonder en laten je op hele andere wijze naar de natuur en ons leven kijken.

Ik weet zeker dat dit boek voor veel mensen een prachtige eye-opener zal zijn om met andere ogen naar de natuur en het pijnlijke toekomstbeeld te kijken. Het is absoluut echt het lezen waard.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief