De monnik van Mokka

Door Dave Eggers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelingen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.

Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex
en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.

Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt,
het branden en de handel in koffie.

Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Caroline Leenaert

op 19/11/2019

Een verhaal over hoe de vastbesloten Jemenistische Amerikaan, Mokhtar, zijn Amerikaanse droom probeert te verwezenlijken door Jemenitische koffie terug in ere te herstellen ondanks burgeroorlog en armoede. Ondanks het feit dat ik absoluut geen koffie lust en dus amper kennis had over koffie, vond ik dit een heel spannend verhaal waarin je heel wat bijleert over de wereld van de koffie en de politieke situatie in Jemen. Geweldig geschreven verhaal.

Lees meer

Door ann david

op 11/11/2019

Nooit gedacht dat een boek over koffie mij zo zou intrigeren. Van de eerste tot de laatste bladzijde was ik mee met Mokthar en zijn weg naar roem. Zeker eentje om eens vast te nemen en te lezen.

Lees meer

Door Claire Dekens

op 11/09/2019

Non-fictie en spannend als een thriller. Je leert heel wat over de toestand in Jemen En voor de koffiedrinkers, een kop koffie zal het nooit meer hetzelfde zijn.

Lees meer

Door Leen Broeckx

op 24/07/2018

Ik nam dit boek mee uit de bib omwille van de schrijver Dave Eggers. Een paar jaar geleden las ik 'Wat is de Wat' al in één ruk uit. Net zo met de Monnik van Mokka. Ook al weet je in het begin van het boek dat het goed afloopt, toch wil je verder en verder mee op koffie-avontuur met Mokthar. Het boeiende verhaal over koffie met als achtergrond de conflicten in de Arabische wereld. Koffie kopen en drinken zal nooit meer hetzelfde zijn.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 09/07/2018

Citaat : “Als Mokhtar en Ahmed binnen die tijd niets van zich hadden laten horen, betekende dat dat er iets verkeerd was gegaan, en het meest waarschijnlijke was dan dat ze aan piraten waren verkocht. In dat geval konden Ali en Ahmed overgaan tot het ontvoeren van familieleden van de schipper. Zo ging dat in Jemen.”

De kracht van Eggers zit hem in het feit dat hij non-fictie schrijft (want het is non-fictie, in tegenstelling wat bovenaan onder de titel vermeld wordt) alsof het fictie is waardoor het meeslepend is i.p.v. gortdroog. Het leest als een trein en Eggers toont zich weerom zeer geëngageerd, net zoals in “Zeitoun”.
Zijn boek toont aan dat het soms even duurt voor men zijn passie in het leven vindt en dat het soms enorm veel doorzettingsvermogen vraagt en een flinke portie geluk. De laatste hoofdstukken lezen alsof het een thriller is.
Een aanrader voor alle koffieliefhebbers. Nooit geweten dat dat bakje troost zó arbeidsintensief is... Eindeloos respect voor Mokhtar al-Khanshali !
Weer een schot in de roos voor Dave Eggers.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief