De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De drie duifkes

Door Hilde Van Mieghem

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
1920. Drie temperamentvolle, beeldschone jonge vrouwen willen uitvliegen, dartelen en liefhebben. Boerendochter Madeleine wordt uitgehuwelijkt en moet haar grote liefde verlaten voor een wrede echtgenoot. De zevenjarige Tine verliest haar moeder, en de zorg voor haar broer, vader en hun armzalige boerderij valt op haar frêle schouders. Juliet vlucht weg van haar zuipende, promiscue moeder en wordt dienstmeisje bij een Joods gezin. Zwanger van de heer des huizes wordt ze als ‘een gevallen vrouw’ op straat gezet. Hun paden kruisen, en er ontstaat een hechte vriendschap. Samen strijden ze op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan – hoe ontsnap je aan een schraal en zielloos leven?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy BLOM

op 04/07/2022

Dat Hilde Van Mieghem een vlotte pen heeft wisten we al eerder door haar columns in De Morgen die altijd zeer beklijvend zijn. In haar debuut overtreft ze zichzelf met een verhaal dat aan de ribben blijft plakken. Hoe ze de ellende van beide wereldoorlogen beschrijft en specifiek de Jodenvervolging in Antwerpen is van een gruwelijk realisme dat ik soms het boek af en toe moest wegleggen. Het is geen boek om vrolijk van te worden, maar het moest verteld worden. Ze doet dat met verve, vijf sterren!

Lees meer

Door André Oyen

op 30/06/2022

Hilde Van Mieghem (1958) is actrice, scenariste, regisseur, documentairemaker en columniste bij De Morgen. Voor haar films en scenario’s ontving ze wereldwijd nominaties en prijzen. Haar documentairereeks Als je eens wist was een hoogtepunt van het televisieseizoen 2020.
Hilde Van Mieghem die als geen ander de situatie van vrouwen verdedigt, bouwt in haar debuutroman De drie duifkes een bijzonder sterk verhaal op rond drie vrouwen: drie temperamentvolle, beeldschone jonge vrouwen die hun eigen leven willen opbouwen maar daar de kans niet voor krijgen. Eerst is er Madeleine die wordt uitgehuwelijkt en haar grote liefde moet afzweren voor een oude en wrede echtgenoot. De zevenjarige Tine verliest haar moeder, en de zorg voor haar broer, vader en hun armzalige boerderij dient zij op zich te nemen . Juliet vlucht weg van haar zuipende, promiscue moeder die haar ook in de prostitutie wil krijgen en wordt dienstmeisje bij een Joods gezin. Ze wordt smoorverliefd op en zwanger van de heer des huizes. De liefder mag wederzijds zijn toch wordt ze als ‘een gevallen vrouw’ op straat gezet. De drie vrouwen hun paden kruisen zich, en er ontstaat een levenslange hechte vriendschap. Samen vormen ze een bondgenootschap dat strijdt op leven en dood tegen een liefdeloos, hard bestaan.
Voor het verhaal van ‘De drie duifkes’ baseerde de auteur zich op de lotgevallen van haar eigenfamilie tussen 1920 en 1964.
Madeleine is eigenlijk het hoofdpersonage in het boek. Ze trouwt 44 jaar na hun eerste ontmoeting met haar grote liefde Duck, na een liefdeloos en tiranniek huwelijk met Octaaf.
Het verhaal speelt zich deels in Maria-Aalter (Oost-Vlaanderen) en in Beveren af, maar hoofdzakelijk in Antwerpen, maar meer dan een decor is de stad niet.
Ook de oorlogsperiode krijgt ruime aandacht gaande van de jacht op joodse mensen, de collaboratie tot de hongersnood.
‘De drie duifkes’ is een verhaal van emancipatie, van vrouwen die zich willen loswrikken uit de katholieke moraal.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief