Een heel dun laagje

Door Moya De Feyter

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een heel dun laagje is een poëtisch, filosofisch, verhalend en persoonlijk onderzoek naar licht in al zijn vormen: als natuurlijk verschijnsel, als ritueel kompas, als tegenhanger van duisternis, als icoon van geluk, als deeltje, als golf.

In honderden stukjes tekst probeert Moya De Feyter het licht te naderen door er in alsmaar grotere omwegen omheen te dansen. Via de optica, de goden, de dood en de knoop waarin onze wereld verzeild is geraakt, langs nachtdieren, zwerfplaneten, wiskundige vergelijkingen, dromen en kinderherinneringen naar de cel die openbarst en de zon die zich zelfs via Saturnus’ ringen in ons netvlies drukt.

Moya De Feyter schrijft poëzie, proza en theaterteksten. Ze debuteerde in 2018 als dichter met Tot iemand eindelijk. Een jaar later verscheen Massastrandingen, dat bekroond werd met de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Ze staat vaak en graag op het podium en is de oprichter van de klimaatdichters, een dichtersverbond dat zich inzet voor onze bedreigde planeet.

Over Massastrandingen:
‘Deze poëzie stroomt en werkt hallucinerend als de zang van walvissen, dromerig, nu eens de lezer onderdompelend, dan weer meesleurend, bijna tot drenkeling makend. [...] een formidabele, gedurfde bundel.’
– Juryrapport J.C. Bloem-Poëzieprijs

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 15/07/2022

Een heel dun laagje
Auteur(s): Moya De Feyter
ISBN: 9789464340792
Categorie: Literaire fictie algemeen
Aantal pagina's: 176
Prijs: € 21.99
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Uitvoering: Paperback / softback
Datum verschijning: 2022
Moya De Feyter schrijft poëzie, proza en theaterteksten. Ze debuteerde in 2018 als dichter met Tot iemand eindelijk. Een jaar later verscheen Massastrandingen, dat bekroond werd met de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Ze staat vaak en graag op het podium en is de oprichter van de klimaatdichters, een dichtersverbond dat zich inzet voor onze bedreigde planeet.

In honderden stukjes poëtische en filosofische tekst probeert Moya De Feyter het licht te naderen. Licht is, net als zuurstof, onmisbaar voor levende organismen, of ze nou plant, dier of mens heten. Maar er zijn ook talloze overdrachtelijke betekenissen.
Soms is het een wetenschappelijk boek (over planeten en de zon bijvoorbeeld), dan weer is het filosofisch, mythologisch of activistisch (lichtvervuiling en de invloed op vogels). Ook is het een hommage aan de liefde voor Kleur, een eerbetoon aan haar overleden grootmoeder.
De honderden tekstjes, variërend van één regel tot bijna twee bladzijden, bevatten ongelooflijk mooie zinnen . Maar de auteur weet te doseren en daarom zwemmen haat teksten ook niet in mooischrijverij.
De herkomst, het wezen en de verschijningsvormen van het licht zijn de rode draad in het boek en ze komen er dan uitgebreid in het boek voor. Maar alle filosofie en poëzie ten spijt focust dre auteur vooral op de wetenschap.

Lees meer

Door els van haute

op 02/05/2022

Een heel dun laagje. Door: Moya De Feyter.

Moya ken ik sinds ik Massastrandingen inkeek in de winkel van het Kunstenfestival in Watou. Het sprak me direct aan: de verschillende lettertypes, achtergronden, het fragmentarische. En ik hou van poëzie, natuurlijk. Ik kocht die bundel en werd een fan.

Een heel dun laagje is geen poëzie maar het is wel poëtisch. Het zijn honderden kleine (en iets minder kleine) stukken tekst die elk op zich een soort van zoektocht naar ‘het licht’ inhouden. De Feyter cirkelt kleiner en groter omheen dat fenomeen. Een beetje zoals Maggie Nelson in Bluets rond de kleur blauw cirkelt en Heather Christle rond het fenomeen huilen in Het boek der tranen.

Soms is het een wetenschappelijk boek (over planeten en de zon bijvoorbeeld), dan weer is het filosofisch, mythologisch of activistisch (lichtvervuiling en de invloed op vogels). Het is bovenal een heel persoonlijk boek; een ode aan de liefde voor Kleur, een eerbetoon aan haar overleden grootmoeder.

Liefde, rouw, verwondering, bewondering, onmacht, verdriet, angst, betovering, verwachtingen, dat alles komt voorbij in een verslavende stortvloed aan prachtige zinnen, ontroerende stukjes, prikkelende overpeinzingen.

Massastrandingen was goed, Een heel dun laagje is nog veel beter. Ik kijk al uit naar het volgende dat De Feyter voor ons zal schrijven!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief