De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Mungo

Door Douglas Stuart

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

'De schrijver van Shuggie Bain laat opnieuw zijn literaire klasse zien. Een geweldig boek. ****' de Volkskrant

'Mungo bewijst het: Douglas Stuart is een genie.' Washington Post

De protestantse Mungo en de katholieke James leven in de hypermannelijke en gevaarlijke buitenwijken van Glasgow. Ze zouden vijanden moeten zijn maar hun vriendschap verandert langzaam in liefde. Mungo moet er alles aan doen deze ware liefde geheim te houden - met name voor zijn oudere broer Hamish, een meedogenloze bendeleider. Dan stuurt Mungo's moeder hem met twee onbekenden op een kampeertrip die zijn leven voorgoed verandert. Vindt hij de moed en de kracht terug te keren en is er een toekomst voor Mungo met James?

'Opnieuw creëert Stuart personages zo levendig, dilemma's zo hartverscheurend en dialogen zo briljant dat het je compleet overdondert.' Kirkus

De pers over Shuggie Bain:

'Hij is haar laatste splintertje hoop, zij is de stralende zon van zijn universum. Tot ze implodeert: Shuggie Bain schetst een schrijnend portret van een moeder en een zoon en van vernietigende armoede.' De Standaard

'Overrompelend boek. Een roman over kinder- en moederliefde, die van het onvoorwaardelijke soort. Ondanks alles. De kracht van Shuggie Bain is hoe confronterend écht het boek aanvoelt.' Trouw

'Absoluut fantastisch. Een van de beste debuutromans die ik in jaren heb gelezen.' Karl Ove Knausgård

'Weergaloze roman. Een boek dat hoop biedt voor verlossing uit verschrikkelijke omstandigheden.' Nederlands Dagblad

'Wat een geweldig debuut. [...] Stuart vond een volmaakt evenwicht tussen indringend beschreven misère, galgenhumor en hartverwarmend liefderijke scènes. Formidabel zakdoek-paraatboek.' VPRO-gids

'Een schitterend boek!' Paul de Leeuw

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 21/07/2022

Tweede boek van deze auteur, na zijn bejubeld debuut was het wat uitkijken naar een waardige opvolger en voor mij zijn de verwachtingen volledig ingevuld. Dit verhaal is even rauw en realistisch als het vorige "Shuggie Bain".
Dit boek is niet optimistisch, is geen opwekkende literatuur, maar een verhaal getrokken uit een zwarte, rauwe realiteit.

Lees meer

Door Sofie De Braekeleer

op 01/07/2022

Woorden voor het onbenoembare

Douglas Stuart, die we kennen als Booker Prize winnaar van 2020 voor zijn debuut Shuggie Bain, is terug en hoe. De Schot uit Glasgow toont met Young Mungo opnieuw zijn virtuositeit. De mooie vertaling van het boek in het Nederlands als Mungo is van Kitty Pouwels en Josephine Ruitenberg. Nieuw Amsterdam gaf het boek uit.
Mungo is de jongste telg in een arm, protestants eenoudergezin in Glasgow. Hij heeft zoals een goedige buurvrouw opmerkt ‘een gouwe hartje maar veel verstand zit d’r nie bij’. Zijn moeder werd heel jong zwanger en eindigt alleen met drie kinderen. Haar grootste liefde is de fles. Mungo’s oudere zus Jodie doet wat ze kan, maar kan hem niet beschermen tegen de grauwe armoede en het geweld. Wanneer Mungo bevriend raakt met James, lijkt zijn leven ten goede te keren. James blijkt echter katholiek, iets wat Mungo verzwijgt voor zijn oudere broer, protestants bendeleider Hamish. Wanneer de vriendschap tussen beide jongens langzaam opbloeit tot meer, is het een kwestie van tijd voor Mungo in de problemen komt in deze brute, hypermannelijke wereld. Deze verhaallijn in het verleden wisselt Stuart af met een kampeertrip die Mungo in het heden maakt met twee mannen. De gebeurtenissen tijdens deze trip veranderen hem ingrijpend. Is er een toekomst voor Mungo en James en heeft hij nog de kracht om daarvoor te vechten?
Een bijzondere verdienste van Stuart is de indrukwekkende taal die hij gebruikt om grauwe armoede, werkloosheid, (huiselijk) geweld, alcoholisme en misbruik onder woorden te brengen. Voor zaken waar geen woorden voor zijn, vindt Stuart die toch. Hij gebruikt beelden en woorden die erin hakken, bij de keel grijpen, stil maken of helen. Hoe weinig keuzevrijheid een hongerig, arm jong meisje heeft, lezen we in:
‘Ze wilde hier eigenlijk niet meer naartoe komen, maar ze voelde zich verplicht. Hij had veertien porties fish-and-chips voor haar gekocht, en aangezien ze een slimme meid was wist ze precies hoeveel dat had gekost.’
Mungo’s zachtaardigheid, oneindige vergevingsgezindheid en liefde voor zijn moeder (Mo-Ma) beschrijft Stuart als volgt:
‘Jodie bedacht dat Mungo zich helemaal rondom Mo-Ma had geplooid, dat die hem precies in de vorm had gedrukt van het puzzelstukje dat aan haar ontbrak en dat hij, nu zij hem niet meer nodig had, niet meer loskwam uit die rare specifieke vorm.’
De vertalers illustreren de verschillende klassen en opleidingsniveaus door meerdere taalregisters te gebruiken: Zo spreekt Jodie, de bolleboos van het gezin foutloos. Mungo en de meeste anderen spreken dialect in mindere of meerdere mate. Onderaan de maatschappelijke ladder moppert St Christopher tegen Mungo ‘Je ken toch nie zomaar iemands annenimiteit verbreken’ en klaagt hij over het vernielen van zijn ‘rippetatie’. Het klopt met het beeld van de aan lagerwal geraakte landloper.
Stuart waagt zich regelmatig aan maatschappijkritiek. Zo bedenkt Mungo zich dat ‘de drank een grote gelijkmaker was, die de onwaarschijnlijkste mensen bijeenbracht.’ Zelf heeft Mungo zijn bedenkingen over bier want ‘hij had gezien hoeveel verdriet erin school, vlak onder het vrolijke schuim’. De jeugd hangt rond in ‘Glasgow, waar de (…) jongens zo ontzettend veel van hem verwachtten en de rest van de buurt juist zo weinig.’ Met slimme dialogen schetst Stuart snel een beeld. Je ziét de hangjongeren voor je, verveeld voor de TV, een hoop gestolen autoradio’s op tafel, de eens zo slimme, knappe Sammy-Jo nu een mager, moe kindmoedertje, zeurend om geld voor poedermelk. Stuarts personages zijn rauw en authentiek op het gênante af en raken meerdere snaren. Hij toont de vele grijstinten tussen wit en zwart, ook in zijn randpersonages. Zo vergoelijkt de in elkaar geslagen buurvrouw haar stuurse echtgenoot, die ongelukkig was in zijn troosteloze, zware baan en door Thatcher afgedankt werd op het einde van zijn loopbaan, wat hem definitief knakte. Ook hem kan de lezer dus niet zomaar afserveren.
Hoe rauw dit verhaal ook is, Stuart brengt het met een liefde die maakt dat de lezer het boek uiteindelijk dichtslaat met een zucht en een voorzichtige glimlach.

Deze recensie verscheen eerder op #hebban

Lees meer

Door André Oyen

op 17/05/2022

Douglas Stuart komt uit Glasgow, Schotland, studeerde in Londen en werkt nu in New York als ontwerper. Shuggie Bain is zijn debuutroman waarmee hij internationaal aanzien verwief. Shuggie Bain is de winnaar van de Booker Prize 2020. De titel staat op de shortlist van de Kirkus Prize en National Book Award en is finalist voor de Center for Fiction Prize en Books are my Bag Prize.
Zijn nieuwe roman Mungo hanteert een dubbel verhaal, met hoofdstukken die worden afgewisseld tussen een visreis die Mungo maakt met twee vrienden van zijn moeder en een uitgebreidere geschiedenis van Mungo's leven in de aanloop naar dit punt. In de nasleep van een gebeurtenis waarvan de feiten in de loop van de roman duidelijk worden, is Mungo door zijn moeder opgezadeld met twee mannen die ze had ontmoet bij Alcoholics Anonymous. We leren al snel dat de mannen St" Christopher en de jongere, meer sinistere Gallowgate – in de gevangenis hebben gezeten.

Beide verhaallijnen zijn donker en doordrenkt van onheilspellendheid. De mannen zijn dronken tegen de tijd dat ze aankomen en naarmate ze dronkender worden, is de situatie voor de 15-jarige jongen (en de lezer) die met hen de wildernis in wordt gestuurd bijna ondraaglijk. Het is een opluchting als we terugvallen in het verleden, al is het ook hier verre van vrolijk. Wat de lezers het meest opviel aan Shuggie Bain was de manier waarop Stuart situaties van bijna onvoorstelbare afschuwelijkheid wist te verlossen door kleine momenten van familiale verbondenheid, door scènes in het huis die diep ontroerend wisten te zijn zonder ooit af te dwalen in sentimentaliteit. In Mungo roept hij opnieuw op briljante wijze een dergelijk gezin op en brengt hyet angstvallig realistisch tot leven.
Maar er is ook romantiek. Mungo komt op een dag een "doocot" (duiventil) tegen terwijl hij aan het schetsen is in een gebied van struikgewas naast de huurkazernes. Daar ontmoet hij James, een katholieke jongen die in de straat ernaast woont. James is als geen ander die hij heeft ontmoet: zachtaardig en en geobsedeerd door zijn duiven. Mungo begint de doocot regelmatiger te bezoeken en gaat dan bij James thuis logeren. Wat begint met pinkvingers opgesloten in het donker van een slaapkamer, groeit uit tot iets ernstigers, een liefde die twee van de krachtige taboes die in de buurt heersen: mannen moeten gewelddadig en gewelddadig heteroseksueel zijn, en protestanten moeten zich niet met katholieken mengen.
Mungo, de nieuwe roman van Stuart, heeft veel gemeen met zijn Booker Prize-winnende debuut Shuggie Bain
Beiden hebben als hoofdpersoon een kwetsbare jongen, te onschuldig voor deze wereld, de jongste van zijn familie en verwaarloosd door een alcoholische moeder. Beide boeken gaan over homoseksueel opgroeien en strijden voor emancipatie in een weerbarstige, macho, sektarische omgeving ten westen van Schotland , en beide geven een krachtig beeld van seksueel misbruik door roofzuchtige oudere mannen die misbruik maken van de onschuld en het isolement van jongens die op zoek zijn naar zichzelf.

Mungo beschrijft een tijdperk van tragere sociale mobiliteit, toen er minder kansen waren voor in armoede opgegroeide jongeren om te ontsnappen aan claustrofobische huiselijke situaties en hun eigen weg te gaan in de wereld.
Mungo doordrenkt de alledaagse wereld van zijn personages met rijke lyriek en geeft een volledige stem aan mensen die zelden worden erkend in de literaire wereld. .

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief