De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hemelrijk

Door Chris De Stoop

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In Hemelrijk vertelt Chris de Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt.In het hart van de Kempen, op de hei, breekt een helse tijd aan
wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen
wordt door corona. De sint, mantelzorger voor zijn oude
moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment
lang wereldnieuws.

Honderden verzorgingstehuizen kampten met grote uitbraken,
duizenden bejaarden stierven als vliegen, maar dit waargebeurde
verhaal van een mantelzorger roept nu indringende vragen
op over wat er echt gaande was. Hoe is het als je goed wilt doen
maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte?
Waarom is de ene mens minder mens dan de andere?

Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode
onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het
drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk,
ontroerend portret van binnenuit.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door christine van poyer

op 16/08/2022

Dit boek was zo herkenbaar! Chris De Stoop kan treffend verwoorden wat we hebben meegemaakt in de woonzorgcentra tijdens de coronagolven.

Lees meer

Door André Oyen

op 27/02/2022

Productcode (EAN): 9789403194707
• Verschijningsdatum: 1/02/2022
• Aantal bladzijden: 176
• Uitgeverij: De Bezige Bij
• Auteur(s): Chris De Stoop
• Afmetingen: 132 mm x 207 mm
Heel de wereld heeft flink wat ellende onder de Coronapandemie, die nog niet voorbij is, gekend. Ook België heeft veel op alle gebieden onder deze pandemie geleden.
De dramatische situaties waren niet bij te houden. Vooral onder de ouderen met onderliggende kwalen waren de meeste slachtoffers. In Hemelrijk vertelt Chris de Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt. wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen
wordt door corona. Blakend van gezondheid stapte mantelzorger Guido verkleed als Sinterklaas het woonzorgcentrum Hemelrijck binnen, in Mol in de Kempen. Guido heeft nergens last van, al heerst corona volop. Het personeel neemt alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Zijn oude, kwetsbare moeder is een van de bewoners. De sint, ook mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws.
Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode
onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het
drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk,
ontroerend portret van binnenuit. Chris De Stoop verweeft twee verhaallijnen. Net als de Sint was hijzelf jarenlang mantelzorger van zijn dementerende moeder. Meer dan duizend dagen gedurende acht jaren bezocht hij haar, maakten ze wandelingen door de tuin en verschoonde hij haar. Het was, zoals hij schrijft ‘intiem’, ook ‘hard en hartverscheurend’. Zijzelf stierf vóór corona; zijn schoonvader echter tijdens de pandemie.
De auteur brengt hulde aan de zorgmedewerkers die, vaak met inzet van hun leven, de bewoners nog iets moois willen geven in een wereld waarvan zij niets begrijpen. Zwaaien naar kinderen en kleinkinderen achter glas of via de computer, geen fysiek contact, niemand die je hand vasthoudt. En, erger nog: sterven in eenzaamheid. En dan gaat het dode lichaam onmiddellijk in een lijkenzak.
Voor Guido-de-Sint, de man met goede bedoelingen in coronatijd heeft hij veel respect nadat hij verschillende ontmoetingen met de man had.Op hem werd een heksenjacht geopend. Hij kreeg nooit eerherstel, ook al kwam de wetenschap met nuances en twijfels over zijn rol als superverspreider.

Net zoals in eerder werk neemt De Stoop het op voor de sociaal zwakkeren in de samenleving. In Het boek Daniel (2020) verhaalt hij over zijn oom die werd vermoord door een jeugdbende. Met het weergaloze Dit is mijn hof (2016) verdedigt boerenzoon De Stoop de boeren die slachtoffer worden van projectmanagers van de nieuwe natuur. In Hemelrijk speelt zijn krachtige moeder ook een rol. Het vlammende protest dat zijn boek óók is, ligt misschien wat verscholen onder zijn ingehouden taal, maar is er niet minder om.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief