Dode vogels

Door Jeroen Chabot

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In denderende vaart volgen we de belevenissen van Poek en Anne die ieder hun eigen weg gaan als hun huwelijk niet langer de spanning en gelijkgestemdheid kent die hen vroeger bij elkaar hield.Anne stort zich in een onstuimige liefdesrelatie in Berlijn, Poek realiseert zich tijdens een vakantie in Griekenland steeds meer dat hij zijn leven betekenisvoller wil invullen. We volgen hun overpeinzingen over trouw, overspel, liefde en seks, maar ook over onderwijs, populisme en democratie.Anne hunkert naar de roes van het onvergetelijke moment, ze wil leven met het gas erop. Poek is juist georganiseerd, idealistisch en rationeel. Hij wil iets achterlaten dat waardevol is voor de toekomst. Dit alles met op de achtergrond vluchtelingen die in Europa waar een menswaardig bestaan hopen te vinden.Het verhaal van het uitdovend huwelijk vermengt zich met dat van hoopvolle migranten. Een jihadist op weg naar Den Haag, Poek met in Griekenland gevonden vluchtelingen op weg terug, en Anne die niet meer terug naar huis kan.De ooit zo brave wereld van Den Haag wordt meegesleurd in de problematiek van internationale politiek en spanningen. Poek en Anne moeten kiezen hoe ze hun leven willen inrichten, waar zij zich op willen richten voor de toekomst.In Dode Vogels lijkt de reis belangrijker dan het arriveren. En eenmaal aangekomen is er het verlangen naar een nieuwe reis.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 25/01/2022

Jeroen Chabot – Dode vogels. Brooklyn, Leiden. 416 blz. € 25.
Uitgever: Uitgeverij Brooklyn
Auteur: Jeroen Chabot
• Nederlands
• Paperback
• 9789492754363
• Druk: 1
• december 2021
• 367 pagina's
Jeroen Chabot (Den Haag 1957) studeerde kunstgeschiedenis. Hij is directeur van de Willem de Kooning Academie – Hogeschool Rotterdam. Dit is zijn eerste roman. Tot nu toe schreef hij over kunstonderwijs en trad hij op als keynote speaker op nationale en internationale congressen over kunstonderwijs.
Dat in deze debuutroman de kunst een niet onbelangrijke plaats krijgt (fotografie, theater, film)is dan ook logisch. Maar er zit nog veel meer in dit boek, het is een beetje overvol eigenlijk. Een overvloed aan thema’s al dan niet aan de actualiteit gebonden golft door het boek en belemmert een beetje de diepgang van het verhaal. Toch weet dit verhaal wel degelijk te boeien omdat er zoveel herkenbaars in zit.
Poek en Anne kiezen ervoor om ieder hun eigen weg gaan als hun huwelijk niet langer de spanning en gelijkgestemdheid kent die hen vroeger bij elkaar hield. Anne wil een nieuwe carrière in de artistieke wereld en daarnaast ook vlammende passie in bed beleven.
Poek gaat tijdens een vakantie in Griekenland steeds meer op zoek naar een manier om zijn leven betekenisvoller in te vullen. Hun gedachten duiken in een labyrint van trouw, overspel, liefde en seks, maar ook over onderwijs, populisme en democratie. Het verhaal van het tanende huwelijk vermengt zich met dat van hoopvolle migranten. We vergezellen een jihadist, met duistere bedoelingen op weg naar Den Haag, Poek met in Griekenland gevonden vluchtelingen op weg terug, en Anne die niet meer terug naar huis kan. Het is een mix van situaties idealistisch maar ook rationeel. Dit alles met op de achtergrond vluchtelingen die in Europa een nieuw leven hopen op te bouwen. Dode vogels s, verwijst naar zoon Julius’ foto’s van grotendeels platgereden vogels langs snelwegen waar hij veel succes mee oogst. Julius, die uiteindelijk de fictieve auteur van het verhaal blijkt te zijn, hoopt terugblikkend op het leven van zijn ouders een ander leven voor zichzelf en zijn vriendin op te bouwen. Het boek biedt een vlot geschreven en charmante zedenschets over gelijkheid en rechtvaardigheid, maar toch ook over luxe die zich niet iedereen kan permitteren.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief