Grijze zielen

Philippe Claudel

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'Een prachtige roman zoals je ze niet meer leest, zoals men ze niet meer schrijft. Wat een schrijver!' - Le Nouvel Observateur
'Claudel schrijft met een scalpeermes en legt de zielen bloot die onder de huid schuilgaan. Hij raakt ze aan, graaft ze uit en houdt ze tegen het licht.' L'Express
'Een magistrale roman van een echte kunstenaar.' Le Monde

Wat anderen schrijven over dit boek

'Grijze zielen ' is zeker niet grijs.

Een misdaadroman, een psychologische roman, een sociale roman, een tijdsbeeld. Deze roman heeft het allemaal. Meesterlijk.

Mijn belangstelling was onmiddellijk gewekt bij het lezen van de openingsalinea. De ik-persoon blikt na twintig jaar terug op zijn leven en heeft grote vragen en berouw. Iets is nog niet opgehelderd, een mysterie. Wat is het? Waarover heeft hij spijt?

De politieman kijkt terug naar het verleden en al lezend krijgen we een blik op de sociale verhoudingen in het kleine niet met name genoemde dorp in Frankrijk en dan vooral tijdens de eerste wereldoorlog.

Het begon allemaal in 1917 ten tijde van 'De Zaak' zoals het daar werd genoemd. De Zaak die ook zijn leven ingrijpend heeft veranderd.

Op een koude dag wordt het lichaam gevonden van de mooie tienjarige Belle de jour. .

Het meisje is vermoord, gewurgd en de vraag is 'Wie is de dader?' Ze wordt gevonden vlak bij het kasteel van procureur Destinat, die een mogelijke verdachte is. Destinat is een eenzame procureur die gevoelloos de ene misdadiger na de andere naar de guillotine verwijst en tegelijk hopeloos verliefd wordt op een jonge onderwijzeres die in het dorp komt wonen. Of ziet rechter Mierck die Destinat alleen maar kon haten hem toch niet als mogelijke verdachte?

Hoe dan ook moet er een schuldige gevonden worden. Dan maar twee jonge jongens die deserteerden. Ze waren toch al ten dode opgeschreven.

Over mensen uit de hogere standen lezen we:

[Ze] maakten deel uit van dezelfde wereld, die van de goede geboorte, een opvoeding met oude kant, handkussen, automobielen, lambriseringen en geld. Aan gene zijde van de feiten en karakters, hoger dan de wetten die de mens kan produceren, bestaat er een verstandhouding en een uitwisseling van beleefdheden: 'Als jij mij met rust laat, laat ik jou met rust'.

Zo krijgen we inzicht in de sociale verhoudingen in het dorp in die tijd. De gegoede burgers en het gewone volk. De rangen worden gesloten en dat dat gruwelijk ver kan gaan, toont Claudel in zijn boek.


Vanaf de plek waar zij zich bevonden was de oorlog een onzichtbaar monster, een verborgen land.

Terwijl de bewoners van het dorp wegkijken van de oorlog en het leven in het dorp zijn gang gaat zoals altijd, woedt in hun eigen dorp een eigen oorlog. De smerigheid is overal.


De eenvoudige politieman die veel meer weet dan zijn eigen bazen graag hebben, laat ons zien dat verschillende mensen de mogelijke daders kunnen zijn. In tegenstelling tot een echte thriller of detective komen we nooit te weten wie de dader is. Zelf is hij ook niet vrij van zonden.


Tegen de achtergrond van de eerste wereldoorlog en de spanning van het oplossen van de misdaad zit verdriet.

Groot verdriet dat door alle rangen en standen heen gaat.

Emotie, hypocrisie, macht, liefde, wreedheid, tragiek, melancholie, groot verdriet, het komt allemaal naar voor in dit boek.

Als geen ander weet Claudel de emotie te vangen in beeldende literaire zinnen met een licht gevoel van ironie en af en toe een filosofische insteek over het leven zelf.


Dat is waarom ik ontzettend veel van het werk van deze schrijver hou.

Wist je dat de schrijver voor dit boek de prestigieuze Prix Renaudot en de Grand Prix des Lectrices de Elle ontving? Door Franse boekverkopers werd dit boek uitgeroepen tot beste boek van het jaar.

Een ontdekking !

Erg poëtisch en daardoor heel mooi;
terzelfdertijd realistisch en socialistisch.
Mooie taal: vooral in het Frans!

Een aanklacht tegen de baasjes van de wereld die meestal vrijuit gaan, wat ze ook doen en die elkaar afdekken " Als je mij met rust laat, dan laat ik jou met rust". Ook is er in de wereld een gebrek aan moraal.
Over alle standen gaat in het verhaal ook de pijn en het gemis dat twee mannen hebben na het verlies van hun vrouw.
Een prachtige roman.

Een prachtroman. Boeiend van het begin tot het einde. Veel personages passeren de revue, en Claudel springt heen en weer in de tijd, maar nooit raak je de draad van het verhaal kwijt. Uitstekend geconstrueerd. Claudel is een topauteur.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!