Grijze zielen

Door Philippe Claudel

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
'Een prachtige roman zoals je ze niet meer leest, zoals men ze niet meer schrijft. Wat een schrijver!' - Le Nouvel Observateur
'Claudel schrijft met een scalpeermes en legt de zielen bloot die onder de huid schuilgaan. Hij raakt ze aan, graaft ze uit en houdt ze tegen het licht.' L'Express
'Een magistrale roman van een echte kunstenaar.' Le Monde

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ken V

op 01/03/2020

De eerste 100+ blz moest ik even door, maar 'oh my' wat werd ik daar rijkelijk voor beloond. Claudel weet je als geen ander mee te nemen naar een plaats en tijd, en onder te dompelen in een sfeer perfect op maat van zijn romans. In grijze zielen belanden we in een stadje nabij het front, waar we naast de lokale bevolking ook kennis maken met enkele mysterieuze figuren. Sommigen onder hen verloren of verliezen een geliefde en komen dat nooit meer te boven. Het zijn goedaardige mensen, goed van hart, maar door de diepe pijn van het gemis, die nooit meer weggaat, zijn ze verscheurd en in staat tot wrede dingen. Ook tussen wat goed of kwaad is, is er ruimte voor een grijs schemergebied. Opnieuw een fantastische roman van Claudel. Onmogelijk te verengen tot een misdaadroman, noch louter literair, poëtisch, diep, mysterieus, wreed, mooi of donker, maar een mix van dit alles!

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 04/07/2019

'Grijze zielen ' is zeker niet grijs.

Een misdaadroman, een psychologische roman, een sociale roman, een tijdsbeeld. Deze roman heeft het allemaal. Meesterlijk.

Mijn belangstelling was onmiddellijk gewekt bij het lezen van de openingsalinea. De ik-persoon blikt na twintig jaar terug op zijn leven en heeft grote vragen en berouw. Iets is nog niet opgehelderd, een mysterie. Wat is het? Waarover heeft hij spijt?

De politieman kijkt terug naar het verleden en al lezend krijgen we een blik op de sociale verhoudingen in het kleine niet met name genoemde dorp in Frankrijk en dan vooral tijdens de eerste wereldoorlog.

Het begon allemaal in 1917 ten tijde van 'De Zaak' zoals het daar werd genoemd. De Zaak die ook zijn leven ingrijpend heeft veranderd.

Op een koude dag wordt het lichaam gevonden van de mooie tienjarige Belle de jour. .

Het meisje is vermoord, gewurgd en de vraag is 'Wie is de dader?' Ze wordt gevonden vlak bij het kasteel van procureur Destinat, die een mogelijke verdachte is. Destinat is een eenzame procureur die gevoelloos de ene misdadiger na de andere naar de guillotine verwijst en tegelijk hopeloos verliefd wordt op een jonge onderwijzeres die in het dorp komt wonen. Of ziet rechter Mierck die Destinat alleen maar kon haten hem toch niet als mogelijke verdachte?

Hoe dan ook moet er een schuldige gevonden worden. Dan maar twee jonge jongens die deserteerden. Ze waren toch al ten dode opgeschreven.

Over mensen uit de hogere standen lezen we:

[Ze] maakten deel uit van dezelfde wereld, die van de goede geboorte, een opvoeding met oude kant, handkussen, automobielen, lambriseringen en geld. Aan gene zijde van de feiten en karakters, hoger dan de wetten die de mens kan produceren, bestaat er een verstandhouding en een uitwisseling van beleefdheden: 'Als jij mij met rust laat, laat ik jou met rust'.

Zo krijgen we inzicht in de sociale verhoudingen in het dorp in die tijd. De gegoede burgers en het gewone volk. De rangen worden gesloten en dat dat gruwelijk ver kan gaan, toont Claudel in zijn boek.


Vanaf de plek waar zij zich bevonden was de oorlog een onzichtbaar monster, een verborgen land.

Terwijl de bewoners van het dorp wegkijken van de oorlog en het leven in het dorp zijn gang gaat zoals altijd, woedt in hun eigen dorp een eigen oorlog. De smerigheid is overal.


De eenvoudige politieman die veel meer weet dan zijn eigen bazen graag hebben, laat ons zien dat verschillende mensen de mogelijke daders kunnen zijn. In tegenstelling tot een echte thriller of detective komen we nooit te weten wie de dader is. Zelf is hij ook niet vrij van zonden.


Tegen de achtergrond van de eerste wereldoorlog en de spanning van het oplossen van de misdaad zit verdriet.

Groot verdriet dat door alle rangen en standen heen gaat.

Emotie, hypocrisie, macht, liefde, wreedheid, tragiek, melancholie, groot verdriet, het komt allemaal naar voor in dit boek.

Als geen ander weet Claudel de emotie te vangen in beeldende literaire zinnen met een licht gevoel van ironie en af en toe een filosofische insteek over het leven zelf.


Dat is waarom ik ontzettend veel van het werk van deze schrijver hou.

Wist je dat de schrijver voor dit boek de prestigieuze Prix Renaudot en de Grand Prix des Lectrices de Elle ontving? Door Franse boekverkopers werd dit boek uitgeroepen tot beste boek van het jaar.

Lees meer

Door Rik Neyens

op 29/10/2018

Door Marina Verstraeten

op 17/08/2018

Erg poëtisch en daardoor heel mooi;
terzelfdertijd realistisch en socialistisch.
Mooie taal: vooral in het Frans!

Lees meer

Door Henri Bomans

op 10/07/2018

Een aanklacht tegen de baasjes van de wereld die meestal vrijuit gaan, wat ze ook doen en die elkaar afdekken " Als je mij met rust laat, dan laat ik jou met rust". Ook is er in de wereld een gebrek aan moraal.
Over alle standen gaat in het verhaal ook de pijn en het gemis dat twee mannen hebben na het verlies van hun vrouw.
Een prachtige roman.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief