Beautiful World, Where Are you?

Door Sally Rooney

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Beautiful World, Where Are You, the third novel from the author of the internationally bestselling Normal People and Conversations with Friends, will be published by Faber on 7 September 2021.

Beautiful World, Where Are You tells the story of Alice and Eileen, two best friends nearing their thirties in different places and on very different trajectories. As the summer approaches, they exchange emails about art, friendship, the world around them and the complicated love affairs unfolding in their own lives. They say they want to see each other again soon. But what will happen when they do?

Faber publisher Alex Bowler said: 'Sally Rooney's new novel is a book of friendship and sex, art and faith, power and love. It absorbs you once again in the inner lives of characters with brilliant minds and aching hearts, while marking the next creative leap from a singular writer.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Hans Van Ham

op 07/01/2022

Over Sally Rooney wordt in de Angelsaksische pers druk gediscussieerd. Degenen die haar stijl appreciëren vergeven haar dat haar thematiek niet veel om het lijf heeft en degenen die haar die ‘oppervlakkigheid’ niet kunnen vergeven, tja, die vergeven haar die ‘oppervlakkigheid’ niet. En het is zo, grote wereldproblemen snijdt ze in haar boeken niet aan en afgaande op haar nieuwste boek “Beautiful World, Where Are You” vindt ze dat zelf, of alleszins toch de personages die opvoert vinden dat, best erg dat ze niet verder geraakt dan dat relationele. Alice, het personage dat een paar succesromans heeft geschreven, zegt het letterlijk: “So of course in the midst of everything, the state of the world being what it is, humanity on the cusp of extinction, here I am writing another email about sex and friendship.” Maar ze voegt er wel aan toe dat het de eerste drijfveer is van de meeste mensen en dus belangrijk: “What else is there to live for?” Ze weerlegt met haar ‘alter ego’ de (zelf)kritiek op haar schrijverschap.

Dat neemt niet weg dat de situaties die ze beschrijft en de personages die ze uit haar pen zuigt erg herkenbaar moeten zijn voor degenen die zich bevinden in dezelfde levensfase, want daar gaat het vaak om in haar boeken. Ze beschrijft de problemen van en de sfeer onder een bepaalde leeftijdsgroep. Bij “Normal People” waren dat de jongvolwassenen, bij dit boek gaat het om dertigers. En of ze dat goed kan. Pijnlijk goed zelfs. De personages zijn levensecht en dat is de grootste verdienste van Rooneys zuinige schrijfstijl en puntige dialogen.

Die dialogen zijn meteen het sterkste punt in de Rooneys boeken. Het valt onmiddellijk op hoe behoedzaam ze opgebouwd zijn en hoe de woordkeuze van de personages afgestemd is op hun karakter. Ik geloof die dialogen helemaal. Ik geloof het allemaal zo hard dat ik het boek vergeef dat het een traag tempo heeft en dat er wel erg veel aandacht naar de seksscènes gaat.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief