De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De filosoof, de hond en de bruiloft

Door Barbara Stok

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Ze had het leven waar anderen van droomden. Maar nam een radicaal besluit.

Dit is het verhaal van Hipparchia, een van de eerste vrouwen die filosoof werd.

Griekenland, de vierde eeuw voor onze jaartelling. Hipparchia reist naar Athene om kennis te maken met de rijke zoon van een vooraanstaande familie aan wie ze hoopt uitgehuwelijkt te worden. Dan ontmoet ze een vreemde filosoof die als een zwerver leeft. Naarmate het huwelijk dichterbij komt, raakt ze steeds meer in de ban van de denkbeelden en levenswijze van deze Crates.
Hipparchia behoorde tot een filosofische stroming in de oudheid die een minimalistische levensstijl uitdroeg en zich keerde tegen alle maatschappelijke rangen en standen, normen en conventies. De tegendraadse ideeën van deze dappere vrouw van 2300 jaar geleden zijn juist in deze tijd weer heel actueel.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Cindy Vanarwegen

op 12/08/2022

De Nederlandse Barbara Stok ontving voor haar oeuvre de Stripschapprijs. In 2021 verscheen van haar hand De filosoof, de hond en de bruiloft. In zeven hoofdstukken, waarin telkens een ander thema aan bod komt, verstript Barbara Stok het leven van Hipparchia, een onbekende Griekse filosofe. Hipparchia behoort tot de cynici, een filosofische stroming die een zeer eenvoudige levenswijze nastreeft. Hoe Hipparchia tot haar ideeën komt, de twijfels die ze hierbij heeft en hoe zij de zoektocht naar een levenspartner afrondt, kom je te weten je in deze strip. Als vrouw is het in de vierde eeuw voor Christus niet vanzelfsprekend om belezen te zijn, laat staan om in het openbaar filosofische gesprekken te voeren. Deze filosofe verdient het dan ook om eens in de kijker gezet te worden.
Verrassend actueel zijn de gedachtenspinsels van Hipparchia en de onderwerpen die in het boek aan bod komen. Het dagelijks leven van Hipparchia en haar omgeving wordt dankzij de moderne dialogen hedendaags neergezet. De illustraties zijn eenvoudig en de tekstballonnen duidelijk.
De filosoof, de hond en de bruiloft is een graphic novel die lezers aanspreekt met een interesse in geschiedenis, filosofie en emancipatie.

Lees meer

Door els van haute

op 20/12/2021

De Filosoof de Hond en de Bruiloft. Door: Barbara Stok.

Ik ben al jaren fan van Stok. Vooral hoe ze over zichzelf schreef en tekende sprak me heel hard aan. Het grote publiek leerde haar kennen door Vincent, haar beeldroman over Vincent van Gogh. Prachtig boek.

De Filosoof de Hond en de Bruiloft overtreft dit nog. In dit boek laat ze ons kennis maken met Hipparchia, één van de eerste vrouwen die filosoof werd. Haar ideeën zijn 2300 jaar later nog steeds actueel en relevant.

In de voor haar zo typische stijl (op het eerste gezicht eenvoudig in woord en beeld) neemt Stok ons mee naar Athene. Een wereld mijlenver van hier, in tijd en ruimte, maar eigenlijk op vele vlakken jammer genoeg nog geen spat veranderd. Het begin van de wereldwijde pandemie leek even een grootse ommekeer (op alle vlakken) teweeg te brengen maar die wind is even snel gaan liggen als ze was opgekomen.

Hipparchia en de filosoof Crates, in wiens voetsporen ze wil volgen, streven een zeer eenvoudige levenswijze na. Zij staan aan de wieg van de stoïcijnse filosofie. Ze waren bij de mensen thuis welkom met hun wijsheid en verzoenende woorden, al werden ze door de ‘maatschappij’ weggehoond als ‘honden’. Hipparchia en Crates zijn het soort mensen dat we momenteel zo hard nodig hebben. Gelukkig hebben we Barbara Stok om hen op ons pad te brengen.

De Filosoof de Hond en de Bruiloft is een prachtige, boeiende, maatschappelijk relevante beeldroman. Het is een boek met een boodschap, een feministisch eerbetoon én een leidraad voor het leven in één. Barbara Stok scheert hoge toppen. Ik duim dat ze dezelfde weg blijft bewandelen. Er zijn ongetwijfeld nog massa’s vrouwen die ze eer kan bewijzen en die ons levensbelangrijke lessen kunnen leren. Stok brengt licht en lucht in donkere dagen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief