Gedachten over rouw

Door Chimamanda Ngozi Adichie

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Rouw is een wreed soort leerproces. Je leert hoe rauw rouw kan zijn, doortrokken van woede. Hoe oppervlakkig condoleances kunnen klinken. Je leert hoezeer het bij rouw om woorden gaat, het gebrek aan woorden en het zoeken naar woorden.’

Op 10 juni 2020 overlijdt onverwacht emeritus professor James Nwoye Adichie in Nigeria. In Gedachten over rouw herdenkt Chimamanda Ngozi Adichie haar geliefde vader. Ze is een zelfverklaard vaderskind, en haar herinneringen vormen een eerbetoon aan een leven van liefdadigheid en wijsheid. Gedachten over rouw is het verhaal van de onvoorwaardelijke liefde van een dochter voor haar vader, en een indringend onderzoek naar de aard van verdriet en rouw.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 07/12/2021

Gedachten over rouw. Door: Chimamanda Ngozi Adichie.

Adichie kennen we al als schrijfster van het gelauwerde We moeten allemaal feminist zijn (eerder dit jaar door Mylo Freeman bewerkt en uitgebracht als een kinderboek). Maar daarnaast is ze ook een vaderskind, een dochter die haar vader midden in deze wereldwijde pandemie plots verliest.

Zij woont in Amerika, haar vader sterft in Nigeria en de luchthavens zijn gesloten. Waar de rouw en het ongeloof begrijpelijk aanwezig zijn bij zo een groot verlies zorgt de pandemie voor extra verdriet en problemen. Chimamanda Ngozi doet wat ze zo goed kan: ze schrijft; rauw, eerlijk, ongekunsteld, pijnlijk maar ook boordenvol trots en liefde.

Gedachten over rouw is een snelle neerslag van haar verdriet, woede, pijn, ongeloof, onmacht, en wanhoop. Je hart breekt op bijna elke pagina. Toch is ze nooit sentimenteel of slachtofferig. Ze is en blijft de getalenteerde schrijver/denker die ze was. Zelf schrijft ze dat ze nooit meer dezelfde zal zijn. Dit eerbetoon, dit rouw-dagboek toont ons alvast dat haar schrijven niet aan schoonheid heeft ingeboet. Ontroerend in woord en vorm.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief