De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Léon Colpin

op 21/11/2021

‘Ik ben niet bang’ gaat over Michele, een jongen van 9 jaar die een jongen in een kuil vindt. Deze jongen hangt vast aan een ketting. Michele leeft in een dorpje in Zuid-Italië genaamd Acqua Traverse. In dit dorpje wonen enkel vijf gezinnen. Michele heeft dus niet veel vrienden, zijn vrienden zijn: zijn zusje Maria, Salvatore, de doodskop, Remo en Barbara. De doodskop organiseert vaak wedstrijden waarbij de verliezer een opdracht moet doen. Op een dag verliest Michele een wedstrijd. Zijn opdracht nam plaats in een oud verlaten huis. Tijdens zijn opdracht valt hij op een zeil waaronder een kuil ligt. Dit is zijn eerste ontmoeting met Filippo. Dit is ook de hoofdgebeurtenis van het verhaal. In dit verhaal komt Michele voor heel moeilijke keuzes te staan, en wordt hij eigenlijk volwassen. Daarom wordt dit verhaal ook een coming of age-roman genoemd.

Niccolò Ammaniti schreef dit boek in het standpunt van Michele. Dit zorgt ervoor dat wij evenveel weten als hij, waardoor het verhaal constant spannender werd. Zijn taalgebruik is eenvoudig en duidelijk en dus aangenaam om te lezen.

Ik kon mij goed plaatsen in het standpunt van het hoofdpersonage. Ik voel sympathie voor hem door de keuzes die hij heeft moeten maken en de situaties waarin hij zich soms in bevond. Integendeel daarentegen hebben we de doodskop, hem vond ik antipathiek. Dit omdat hij de opdrachten kiest wanneer iemand verliest. Bijvoorbeeld bij Barbara, zij moest een lichaamsdeel tonen, wat ze echt niet wou doen.

De tijd en ruimte in dit verhaal passen heel goed bij dit verhaal. Het is een klein dorpje in het warme Zuid-Italië. Dit dorpje krijgt dus niet veel aandacht. Dit zorgt ervoor dat er weinig kans is dat Filippo kan gevonden worden. Ook over de tijd is nagedacht. Het verhaal speelt zich af in 1978. Toen bestonden er bijvoorbeeld nog geen camera’s. De technologie stond dus nog niet zo ver.

Het boek is goed gestructureerd. Het heeft een gemakkelijke opbouw. We leren eerst de personages kennen daarna gebeurde de hoofdgebeurtenis en werd het verhaal alleen maar spannender omdat we steeds meer te weten kwamen over Filippo. Wie hij is, hoe hij daar is terechtgekomen …

Voor ik begon te lezen dacht ik dat het verhaal traag zou verlopen en dat het niet zo spannend zou zijn. Dit kwam door de korte inhoud van het verhaal. De tijd en ruimte sprak me niet echt aan. Ook wist ik niet echt waar het verhaal over zou gaan. Omdat ‘het verschrikkelijk geheim’ zoals vermeld staat op de achterkant van het boek nog niet geweten was.

Ik lees niet zo graag, maar van dit boek heb ik echt genoten. Ik zou het zeker aan anderen aanraden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief