Voor Siri

Door Judith Newman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Gus is dertien, lief, gecompliceerd en autistisch. Zijn moeder Judith weet geen raad met zijn obsessieve, onophoudelijke vragenstroom. Op een dag komt ze op een briljant idee. Waarom vraag je het niet aan Siri? Zo ontdekt Gus dat Siri, de Apple spraakassistent, bijna altijd overal antwoord op kan geven. Siri is ook vriendelijk, beleefd, grappig, en heeft een eindeloos geduld. Ze wordt Gus' beste vriendin.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Joy Sienaert

op 02/08/2018

Heel ontroerend boek.Is het waard dat je het leest.

Lees meer

Door Marcia van der Zwan

op 06/05/2018

De achterflap van Voor Siri belooft een verhaal over de relatie tussen de dertienjarige Gus – lief, gecompliceerd en autistisch – en Siri, de spraakassistent van Apple. Een interessante premisse die schrijfster Judith Newman helaas niet weet waar te maken. Het gedeelte rond Siri komt slechts in een enkel hoofdstuk ter sprake. Veel meer is Voor Siri het relaas van een moeder over haar zoon met autisme, in essentie niets mis mee. Waar het schoentje vooral wringt is de manier waarop deze moeder haar eigen zoon weet te portretteren. Op een zeer neerbuigende toon maakt ze de lezer deelgenoot van haar gedachten als ‘Ik vraag me af wat hij denkt. Als hij al denkt’ en ‘Ik hoop dat hij nooit kinderen krijgt’.

Op het wereldwijde web kan Judith Newman rekenen op bakken vol kritiek. Veel lezers zijn geschokt door de manier waarop ze over haar zoontje schrijft en hem wil laten steriliseren. Daarnaast maakt ze ook geen vrienden door in het voorwoord openlijk kritiek te hebben op de verschillende genderopties op Facebook alsook het gebruiken van meervoudig voornaamwoord ‘ze’ in plaats van ‘hij of zij’. In een maatschappij die zo bezig is met (gender)diversiteit, is het niet verstandig dergelijke uitspraken te doen nog voor het boek begint, lijkt me. Hoewel de discussies op internet ferme taal gebruiken om dit boek te beschrijven, snap ik maar al te goed dat Voor Siri mensen boos maakt. Je gunt een kind als Gus immers fijnere omstandigheden om op te groeien.

>> Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief