De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 12/02/2022

Juli Zeh haar personages zijn doodgewoon en bijzonder tegelijkertijd. Zalig om in het verhaal te duiken. Ik word als lezer net zoals de personages heen en weer geslingerd tussen vooroordelen en principes. In dit verhaal denk je mee over de samenleving. Een aanrader!

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 30/11/2021

Het verhaal van Dora, werkzaam in de publiciteit en wonende in Berlijn. Na de relatiebreuk met haar vriend verkast ze naar het Oost-Duitse platteland, AFD-land en vergeten door de hoofdstad. Zij heeft als buur een alleenstaande man met nazisympathieën en als liberale , moderne vrouw levert dit de nodige fricties op. Zowat alle clichés over het Oosten komen aan bod en voeg daarbij de klimaatcrisis en de coronapandemie, en je hebt het kader van dit boek.
Best veel om te verwerken in één roman en Zeh slaagt daar maar gedeeltelijk in, klimaat was iets voor haar vroegere vriend, corona komt maar zijdelings ter sprake en haar nazibuur ontwikkelt zich tot een aangename man, is ernstig ziek en kiest voor de dood in een auto-ongeluk.
De auteur vertelt dit verhaal rechtlijnig in een bondige, zakelijke stijl, met een einde dat de lezer van mijlen ver voelt aankomen. Zeker een lezenswaardig boek, maar van een schrijfster van het niveau van Juli Zeh had ik wel meer verwacht.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 11/11/2021

Juli Zeh schrijft met de regelmaat van een klok prachtige en maatschappijkritische boeken. Dit is er weer zo één. Een schitterend verhaal dat zijn verloop kent op het platteland in een dorpje van het vroegere Oost-Duitsland. Dora heeft genoeg van haar relatie in Berlijn en trekt zich tijdens de lockdown terug op het platteland. Naast haar ontdekt ze dat er een neonazi huist. Hoewel beiden met elkaar niet matchen ontstaat er na verloop van tijd een soort wederzijdse verstandhouding. Lees dit boek een zeer sterke aanrader waarvan je onmogelijk ongevoelig kunt blijven!

Lees meer

Door els van haute

op 25/10/2021

Onder buren. Door: Juli Zeh.

Een boek dat zich afspeelt in de eerste lockdown. Dat klinkt niet als aangename lectuur in de eerste dagen van de vierde golf. En toch. Ik heb genoten van elke pagina. Zeh is wederom meesterlijk.

Als fan van ‘Een man die Ove heet’ en ‘Britt-Marie was hier’ deed dit boek me daar aan denken. Een buitenstaander (in dit geval Dora) koopt een huis in een klein dorpje en maakt kennis met haar buren. Dat daarna niet alles van een leien dakje verloopt kan u wel raden.

Het knappe van Zeh is dat haar boek zich helemaal in het nu afspeelt; het nu dat onze dagdagelijkse realiteit nog steeds bepaalt: mondmaskers, afstand houden, rechts denken, polarisatie, slechte busverbindingen, plastic zakjes-schaamte,…

De werdelwijde pandemie heeft alles extra op scherp gezet. Iedereen heeft zijn eigen angsten en vooroordelen en bekijkt daaruit de wereld. Dora is ontsnapt aan het starre denken van haar vriend in Berlijn maar komt terecht in Bracken waar ook star wordt gedacht, politiek en ideologisch gezien. Stukje bij beetje leert Dora door haar omgang met de dorpsbewonders dat ook zij vastgeroeste ideeën en wereldbeelden heeft. En wij als lezers verruimen mee onze blik.

Zeh doet je denken, zet de dingen even op zijn kop opdat je dan alles duidelijker ziet. Ze laat je lachen en huilen, slaat je met wijsheden om de oren en tovert een lach naast een traan op je gezicht. Ze geeft je zin om zelf naar het platteland te gaan verhuizen.

Ik zou nooit gedacht hebben dat een pandemie-boek het ideale tegengif is voor triestige, angstige dagen maar dat is het wel. Liefde is de oplossing, liefde is het antwoord. Ik heb dit boek met veel liefde gelezen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief