De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Over over morgen

Door Simone Atangana Bekono, Fiep Van Bodegom, Arnon Grunberg, Ish Ait Hamou, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Annelies Verbeke, Rebekka De Wit

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Tien schrijvers waren rond in de toekomst. Ze richten hun blik op dat wat vandaag zo ongrijpbaar lijkt: hoop.
In een wereld die gedefinieerd wordt door veelvuldige crisissen, hangt de dreiging van ondergang als een donkere wolk boven onze verbeelding. Maar kunnen we voorbij die duistere vooruitzichten ook een glimp van hoop opvangen? Is er ook een ander verhaal te vertellen over de tijden die voor ons liggen? In tien korte verhalen verkennen schrijvers uit Vlaanderen en Nederland die tijden met andere ogen en vertellen ons wat ze daar zien.
Over over morgen is een publicatie die radicaal kiest voor andere verhalen over de toekomst.

Met verhalen van Simone Atangana Bekono, Fiep van Bodegom, Arnon Grunberg, Ish Ait Hamou, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Annelies Verbeke en Rebekka de Wit.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 23/11/2021

Over over morgen. Andere verhalen over de toekomst. Door: Project 2084: De toekomst is hoopvol.

Dit boek is het resultaat van een alliantie van organisaties die tal van missies koppelen aan de zoektocht naar duurzaamheid. Zij kozen 10 auteurs, uit België en Nederland, die een hoopvol kortverhaal over de toekomst schreven. Onder hen een paar van mijn favoriete schrijvers/denkers: Rebekka De Wit, Annelies Verbeke, Jeroen Olyslaegers en anderen.

In een wereld die aan elkaar hangt van problemen, waarin het wereldnieuws gedomineerd wordt door een pandemie en een ongeziene klimaatcrisis heb ik het moeilijk om nog lichtpuntjes te (durven) zien. Ik wil het nieuws volgen en op de hoogte blijven, ik wil actuele/relevante boeken lezen. Maar ik krijg vaker en vaker de bijna onweerstaanbare drang om een deken over mijn hoofd te trekken en me af te schermen van de wereld.

Dan doet het deugd om hoopvolle verhalen over de toekomst te lezen. Moge ze mensen niet enkel hoop geven maar hen ook inspireren. Het meest hoopgevende is sowieso het feit dat een groep mensen genoeg in de toekomst geloven om er dit geweldige boek aan te wijden. Waarvoor dank én hulde.

Lees meer

Door André Oyen

op 23/10/2021

Over over morgen
Andere verhalen over de toekomst
• 208 blz.
• : Uitgeverij Vrijdag
• ISBN : 9789464340068
• Aantal pagina's : 208
• 2021
.
Heel wat mensen zien de toekomst somber in. En er zijn veel redenen om pessimistisch te zijn over de toekomst van onze wereld. De media overspoelen ons met dramatische berichten over oorlog en geweld, klimaatopwarming, sociaal onrecht, verlies van biodiversiteit, grootschalige vervuiling, financiële en economische wantoestanden. Tevens worden we zelfs in België geconfronteerd met natuurrampen.

2084 - De toekomst is hoopvol, een project van Greentrack Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook, deBuren, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Pulse Transitienetwerk Cultuur, Jeugd, Media, Uitgeverij Vrijdag en de Vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent, biedt een artistiek antwoord op een pessimistisch maatschappijbeeld. Het is een stimulans voor het creëren van positieve toekomstverhalen.
In het project ‘2084 - De toekomst is hoopvol’ gaan schrijvers op zoek naar literaire alternatieven voor de overheersend apocalyptische en dystopische verbeelding van de toekomst.
Tien prominente Vlaamse en Nederlandse auteurs stapten in het project: Ish Ait Hamou, Lize Spit, Arnon Grunberg, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke.

In ontwrichtende tijden waarin apocalyptische geluiden domineren, zijn positieve klanken revolutionair. Ze zaaien hoop, en hoop geeft kracht om te veranderen.

Rebekka de Wit uit in haar bijdrage: 'Ik geloof dat de verbeelding waar we op zitten te wachten, allang in de maak is, en onderdeel van een strijd die nu gevoerd wordt.'

Simone Atangana Bekono maakt deel uit van het internationale talentontikkelingstraject CELA. In het kader daarvan schreef ze 'Manoeuvre', een meeslepend verhaal over vervlogen tijd en intimiteit.
Annelies Verbeke had wat getwijfeld over hoe ze het zou aanpakken. Schrijven over een wereld waarin je niet wil leven, een dystopie, is makkelijk - maar te negatief. Een utopische wereld voorstellen was ook geen optie - een totalitair regime begint als een utopie. Uiteindelijk vond ze een interessant uitgangspunt om een mentaliteitswijziging naar een grotere nederigheid weer te geven.” De toekomstbeelden dragen een (soms rauw) realisme, nu eens gedurfd optimistisch, dan weer drukkend duister of onverbloemd eerlijk. In Over over morgen lees je tien reizen naar uiteenlopende universa die de verbeelding van de lezer over de toekomst opentrekken – een uitnodiging om zelf op zoek te gaan naar paden van hoop.
De schrijvers traden tijdens het schrijfproces in gesprek met studenten Taal- en Letterkunde van de Gent, die in het kader van een mastervak over klimaatfictie als focusgroep en klankbord voor hen fungeerden.
Tien schrijvers waren rond in de toekomst. Ze richten hun blik op dat wat vandaag zo ongrijpbaar lijkt: hoop. Het is een uiterst intrigerende verhalenbundel geworden waarin talent en maatschappijvisie hoogtij vieren!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief