Prachtige wereld, waar ben je

Door Sally Rooney

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Prachtige wereld, waar ben je is de nieuwe roman van Sally Rooney, auteur van Gesprekken met vrienden en Normale mensen. Prachtige wereld, waar ben je wordt uitgegeven als luxe hardcover in twee kleuren, blauw en perzik, die willekeurig worden geleverd.


Alice ontmoet Felix. Zij is succesvol romanschrijver, hij werkt in een distributiecentrum. Ze vraagt of hij met haar meegaat op reis naar Rome. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? Alice’ beste vriendin Eileen verwerkt een pijnlijke relatiebreuk en flirt weer met Simon, die ze al kent van kindsaf aan. Ze houden van elkaar, maar willen ze hun vriendschap op het spel zetten voor een relatie?


Prachtige wereld, waar ben je gaat over vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.


'Sally Rooney’s nieuwste is weer een proeve van genialiteit op het gebied van observaties, dialogen, personages.' - Claudia Straatmans, Nouveau


‘Dit is precies waar Rooney goed in is, het tekenen van gecompliceerde personages die in de wereld buiten hun hoofd van misverstand naar misverstand strompelen.’ – Trouw


'Wat Rooney’s boeken zo aantrekkelijk maakt, is die verstrengeling van intellectuele branie en schoorvoetende kwetsbaarheid, van seks en existentialisme. Ze schrijft nuchter en toch sensueel, even sober als suggestief.' – De Tijd


'De nieuwste Sally Rooney sluit in veel opzichten naadloos aan bij haar eerste twee romans.' – De Volkskrant (vier sterren)


‘Tussen de regels door proef je al het ongezegde. Dat is wat Sally Roony zo ongelooflijk goed beheerst; een zacht, maar o zo helder licht te laten schijnen op het onbeholpen gestuntel van de moderne mens.’ – Zin.nl


'Prachtige wereld, waar ben je is een bijzonder geslaagde en meeslepende roman over de eerste generatie ooit die zin aan het leven moet zien te verlenen, niet enkel in het licht van hun eigen toekomstige dood, maar in dat van het eind van de wereld of van althans de volledige mensheid.' - Klara


'Een boek dat naadloos aansluit bij Sally Rooneys eerdere werk.' – 8 weekly


'Een zeer intelligente page-turner vol met emotie.' - Kirkus


'Zoals we van haar gewend zijn weet Rooney uit te dagen en te inspireren.' - Publishers Weekly


‘Goed nieuws voor lezers en kijkers die smachtten naar een nieuwe aflevering: de nieuwe Sally Rooney is heel erg een Sally Rooney.’ – Het Parool

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy BLOM

op 27/01/2022

Bij haar eerste boeken beviel me haar schrijfstijl helemaal niet. Toen ik de serie 'Normale mensen' op tv zag, was ik overrompeld en herlas ik haar twee eerste boeken en kon ik dit zeker veel meer appreciëren. Dit boek is voor mij haar beste boek en roept ook om verfilmd te worden. Haar thematiek is duister en toch weer niet, relaties die niet voldoende kunnen communiceren, die telkens weer de mist in gaan door dat ze onvoldoende of juist te veel zeggen. Voor zo'n jonge auteur die levenswijsheid zo kunnen verwoorden is al een prestatie op zich. Heb dit boek ademloos gelezen en had veel spijt dat het uit was. Vijf sterren!

Lees meer

Door Saskia imbert

op 21/10/2021

‘Zonder jouw vriendschap zou ik niet weten wie ik was.’

De Ierse schrijfster Sally Rooney debuteerde in 2017 met Gesprekken met vrienden. Twee jaar later verscheen Normale mensen. Over beide boeken werd er duchtig gediscussieerd, blijkbaar hou je enorm van haar schrijfstijl of juist niet. Ik was dus best benieuwd naar Prachtige wereld, waar ben je, mijn eerste kennismaking met Rooney.

Alice is een succesvolle romanschrijfster. Ze vindt het leven moeilijk en is niet echt gelukkig. Na een verblijf in de psychiatrie is ze vanuit Dublin verhuisd naar een klein plaatsje aan de Ierse kust. Tijdens een Tinderdate leert ze Felix kennen, een magazijnier uit het dorp. Hoewel hun eerste avond eigenlijk een mislukking was en ze elkaar amper kennen, vraagt Alice Felix kort nadien mee naar Rome voor een boekpromotie.
Eileen, de beste vriendin van Alice, woont in Dublin en werkt daar als redactieassistent. Haar relatie met Aiden is stukgelopen, maar hij spookt nog regelmatig door haar hoofd. Nu heeft ze terug een flirterig contant met haar jeugdvriend Simon. Voor hem is dit eerder vrijblijvend, Eileen verwacht blijkbaar wel meer. Maar als het mis zou lopen in hun liefdesrelatie, blijft er dan nog wel plaats over voor hun vriendschap?

Alice en Eileen, beide bijna dertigers, blijven met elkaar in contact via mailberichtjes. Politiek, maatschappij, godsdienst, milieu,… komen ruim aan bod. Dit levert soms diepzinnige en filosofische gesprekken op. Beiden hebben vaak een heldere kijk en mening, maar eigenlijk ondernemen ze geen actie tegen al de problemen die ze aankaarten. Hun conversaties zetten de lezer ook aan tot nadenken. Er zit vaak cynisme en een grappige ondertoon in hun berichten (en in het gehele verhaal) en daar hou ik wel van.

Soms lijken ze als vriendinnen wat afstandelijk en zo serieus. Maar anderzijds zijn ze heel open en vertrouwd over hun seksleven en persoonlijke problemen. Of trekken ze voor elkaar en zichzelf toch een façade op? Hun mails zijn soms langdradig, maar wel altijd interessant, vind ik.
In sommige hoofdstukken bekijkt de lezer de personages vanop afstand, zeer filmisch beschreven. Deze afwisseling met de berichtjes zorgt ervoor dat je een completer beeld van hun leef- en denkwereld krijgt. Toch bleven de vier hoofdpersonages voor mij iets te veel op afstand. Ik kon ze niet echt doorgronden. Zo had ik Alice graag beter leren kennen. Hoe gaat ze met haar bekendheid om, hoe is het om een succesvolle auteur te zijn? En haar psychische problemen uit het verleden intrigeerden me ook wel.

Het tweede gedeelte van het verhaal wordt persoonlijker als Alice, Felix, Eileen en Simon elkaar ontmoeten. Vele gedachten en gevoelens worden niet echt uitgesproken en dit zorgt soms voor pijnlijke confrontaties. En hoewel ze het niet altijd met elkaar eens zijn, blijkt toch ook dat ze niet zonder elkaar kunnen, hoe moeilijk het soms ook is.

‘Ze was naar haar toe gekomen, ze waren weer bij elkaar, het maakte niet veel uit wat ze zeiden of deden.’

Er gebeurt ogenschijnlijk weinig in Prachtige wereld, waar ben je, het wordt ook nooit echt spannend. En toch wisten deze (bijna) dertigers me te boeien. Soms is er veel drama om kleine zaken en wordt er te veel nagedacht. Dit was soms irritant, maar soms ook best amusant. Ik had niet voor iedereen evenveel sympathie en begrip, maar zo gaat het toch ook in het echte leven, niet?

Door Alice als schrijfster op te voeren, geeft Sally Rooney ook een interessant inkijkje in het leven van een auteur. Zit hier enige zelfreflectie in? Ook de subtiele verwijzingen naar haar vorige titels kon ik zeker appreciëren.

En verplaatst Rooney zich misschien ook in het leven van haar lezers?

‘Ik persoonlijk moet er heel wat doelgerichte energie in steken als ik wil begrijpen wat ik lees en dat lang genoeg moet kunnen onthouden om al lezend de strekking van het boek te kunnen bevatten.’

Hoewel ik niet volledig overtuigd ben van mijn eerste kennismaking met Sally Rooney, wil ik toch haar twee vorige boeken ook lezen. Ergens intrigeert de schrijfstijl me wel. Ik laat me dus graag nog eens onderdompelen in gevoelens, twijfels en verlangens van een jongere generatie.
Het omslagontwerp én het mooie binnenwerk vermeld ik ook nog graag. Altijd fijn als de uitgever voor een mooi totaalplaatje zorgt, een blijk van respect naar de lezers toe.
Even nog een twijfel over de sterren, maar 3,5 lijkt me een mooie beoordeling.

‘…iets wat onder de oppervlakte van het leven verborgen lag, niet onwerkelijk, maar een verholen werkelijkheid: de aanwezigheid, altijd en overal, van een prachtige wereld.’

Lees meer

Door els van haute

op 06/10/2021

Prachtige wereld, waar ben je. Door: Sally Rooney.

Een nieuwe Rooney, dat veroorzaakt opwinding in de boekenwereld. Voor ook maar iemand een letter gelezen heeft is het boek al een mustread. En dat is meer dan terecht.

Ik genoot van Gesprekken met vrienden, was dol op Normale mensen (en werd verliefd op Normal people, de serie) en nu is er dus Prachtige wereld. Een perfecte mengeling van de twee vorige boeken, maar dan nog beter en anders. Het schreeuwt ook om een verfilming (serie). Rooney is goud.

In Prachtige wereld volgen we 4 mensen: Alice (succesvol romanschrijfster), haar beste vriendin Eileen (werkt bij een uitgeverij), Simon (buurjongen van Eileen toen ze kind waren en nu vriend van beide vrouwen) en Felix (Tinderdate van Alice).

Een groot stuk van het boek bestaat uit mails tussen Alice en Eileen. Mails waarin ze lief en leed delen maar vooral ook hun kijk op de wereld om hen heen. En die is zo boeiend. Of het nu gaat over biseksualiteit, de opkomst van plastic in 1976, het feit dat we ons in de laatste verlichte kamer bevinden en dat na ons het licht uitgaat, de rol van de roman in de huidige tijd,… alles is even interessant. Ik ben het niet altijd met alles eens (het scheelt niet veel) maar elk idee, elke theorie is zo goed verwoord en neergeschreven dat je het boek op het puntje van je stoel zit te lezen.

Prachtige wereld is een roman van nu: mensen zitten op social media, ze Tinderen, krijgen ook te maken met de pandemie en zijn eenzaam, of alleen. Het verschil tussen die twee is voor hen (en voor ons in ons eigen leven) niet altijd even duidelijk.

De uitgebreide mails zijn boeiend maar de (vaak aarzelende, aftastende) gesprekken tussen de personages zijn dat mogelijk nog meer. Mensen proberen elkaar te helpen, kwetsen elkaar, zeggen dingen die de ander niet wil horen, tasten grenzen af, botsen op muren (van henzelf en elkaar) in bed en daarnaast.
De gesprekken, de geschreven conversaties, de seksscenes, alles is uit het leven gegrepen en tevens buitengewoon goed beschreven én opgeschreven.

Rooney schrijft entertainend maar op een hoog niveau, het is vaak ook bijna essayistisch, haar natuurbeschrijvingen zijn poëtisch, haar dialogen soms filosofisch. Ze raakt je in hart en hoofd.

Ik heb van elke pagina genoten, heb zo veel onderlijnd. Het was het wachten waard, de hype is meer dan terecht en ik tel af naar de series (aan de verfilming van Gesprekken met vrienden wordt gewerkt, Prachtige wereld moet volgen) en naar een volgende (ongetwijfeld) bestseller!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief