Ten zuiden van de grens

Door Haruki Murakami

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Ten zuiden van de grens’ van Haruki Murakami gaat over Hajime, die naast de succesvolle eigenaar van een nachtclub ook echtgenoot en vader is. Jaren eerder was hij verliefd op Shimamoto, maar hij is haar uit het oog verloren. Dan komen ze elkaar weer tegen, en blijkt dat haar leven gehuld is in geheimen. Hajime zet alles op alles om zijn jeugdliefde weer te veroveren. Het werk van Haruki Murakami, met romans als ‘Norwegian Wood’, ‘Kafka op het strand’ en ‘De moord op Commendatore’ en verhalenbundels als ‘Eerste persoon enkelvoud’, is in meer dan 40 landen uit gegeven en is bekroond met onder andere de Welt Literaturprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 25/04/2021

Het boek gaat over herinneringen en herinneringen, over wensen en alternatieve realiteiten, en als je iets zou bereiken en aanraken, zou je de zorgvuldig ontworpen sfeer breken, waardoor je niets anders overlaat dan neurotische ruzies van een eenling over de dingen die hij had moeten doen, maar helaas nooit heeft gedaan.
Hoofdpersoon in dit boek is Hajime, een man in zijn late jaren dertig. Hij is redelijk gelukkig getrouwd en de succesvolle eigenaar van twee jazz bars. Hajime lijkt het te hebben gemaakt, maar toch is hij niet echt gelukkig want hij wordt achtervolgd door herinneringen aan de vrouwen die hij onrecht heeft aangedaan. Bovenal wordt hij achtervolgd door de nagedachtenis van zijn jeugdvriendin Shimamoto, de enige persoon in zijn leven met wie hij ooit close is geweest, maar die hij op zijn twaalfde uit het oog verloor. Hajime zal alles op alles zetten om zijn jeugdliefde te heroveren.

Ondanks de schijnbare eenvoud van zijn plot intrigeert Murakami door een mysterieuze spanning, die vooral gedragen wordt door de wazige psychologie van de verschillende vrouwelijke personages. Naast het beschrijven van onderwerpen als enig-kind-zijn en de eerste seksuele ervaringen lijkt Ten zuiden van de grens in de eerste plaats een geladen erotische roman van een nochtans grote tederheid.

Lees meer

Door Els Decru

op 10/08/2018

Mooi boek. De open verhaallijn rond Shimamoto, laat ruimte over voor eigen interpretatie. Een echte aanrader.

Lees meer

Door Marlies van Bouwel

op 30/05/2018

Geluk, een fijne achtervolging, een geweldig liefdesverhaal. Klein maar heel fijn.

Lees meer

Door Josiane Debecker

op 25/05/2018

Een ongelooflijk mooi liefdesverhaal

Lees meer

Door Marianne De Leener

op 11/05/2018

Mijn Murakami favoriet

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief