De belofte

Door Damon Galgut

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een meesterlijke familiegeschiedenis tegen de achtergrond van het veranderende Zuid-Afrika

Kort voor haar overlijden dwingt Amor Swarts moeder haar man een belofte af. Het jonge meisje is daarvan een stille getuige: hun zwarte hulp, Salomé, zal haar eigen huis krijgen, als dank voor jarenlange trouwe dienst. Amors vader heeft echter zijn eigen prioriteiten en de belofte wordt niet ingelost. Na zijn dood ontstaan nieuwe kansen, maar Amors broer en zus gaan hun eigen weg en blijven zich verzetten: Anton is lafhartig en maakt geen keuzes, Astrid is gefocust op haar eigen gewin. Amor blijft achter met een sluimerend schuldgevoel. Kan zij nog iets uitrichten of is het daarvoor te laat?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Al Lens

op 07/05/2022

Ongeloofwaardig nihilistisch, racistisch en seksistisch familiedrama dat zich afspeelt 10 jaar voor en 20 jaar na de democratisering van Zuid-Afrika, de enige positieve personages (die ook niet uitgediept worden) zijn Rachel, Amor en Salomé, de dode of passieve getuigen van de belofte.Verbitterde blanke afrekening met de failed (black) state. Wat heeft die Bookerjury bezield?

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 24/02/2022

De geschiedenis van Zuid-Afrika in vier delen, met telkens een familiepersonage als uitgangspunt. Heel raak beschreven in een meegaand proza dat blijft boeien. Prachtig boek en terechte winnaar van de Booker prize 2021.

Lees meer

Door Frans De Baets

op 21/02/2022

Beklijvende dissectie van de diverse karakters. Mooi ook door de meestal wat verborgen link naar de veranderende Zuid Afrikaanse toestand.
Vreemd doen de zinnen soms aan door het ontbreken van het persoonlijk voornaamwoord. De tijdelijke overgang naar een verhaal over een passerend figuur (bv. de dakloze) is verwonderlijk en scherpt de aandacht

Lees meer

Door Jeanne Tielen

op 13/12/2021

Een mooi boek dat pijnlijke onenigheden bij een Zuid- Afrikaanse, blanke familie blootlegt. Het is vlot geschreven. De schrijver kruipt moeiteloos in het hoofd van de personages, die allemaal hun eigen taal en gedachten hebben. Je krijgt ook een inkijk in het veranderende Zuid-Afrika. Daarbij is Galguts taal vaak ironisch en maakt daardoor het boek zeer aangenaam om te lezen.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 03/12/2021

Het verhaal van de langzame maar gestage neergang van een blank Zuid-Afrikaanse familie tegen de achtergrond van het einde van de apartheid en de overgang naar de nieuwe tijden.

Het boek is verdeeld in vier lange delen zonder hoofdstukken, de auteur laat de scènes mooi in elkaar overlopen zodat je als lezer onvermijdelijk meegetrokken wordt in het verhaal. Vernieuwend zonder extravagant te willen zijn, maar erg geslaagd.

Hij wisselt ook voortdurend van vertelperspectief, soms de alwetende verteller, dan weer de personages met hun gedachtestromen en spitse dialogen . Hierdoor krijgen we een totaal beeld van de handeling, het is een aparte en geslaagde manier van vertellen.

Zeker een terechte winnaar van de booker Price, maar bovenal een beklijvend boek!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief