Ruimtevaren

Door Joris Brucker

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het eentonige leven van magazijnier Frederic Callewaert speelt zich af tussen zijn smartphone, zijn aquarium en zijn heftruck op het werk. Onder de dunne laag van de dagelijkse sleur sluimert een vage weerstand, die meer en meer aan de oppervlakte komt. Maar dan krijgt Frederic een werkongeval. Weken later ontwaakt hij als herboren uit een kunstmatige coma. Zijn geheugen is nog wat wazig, maar dankzij een geslaagde huidtransplantatie lijkt hij volledig te zullen herstellen. Samen met zijn ondernemende echtgenote Sabine en enkele collega’s maakt Frederic een nieuwe start als excentriek duikinstructeur. Maar er is meer aan de hand. Zijn bizarre transformatie lijkt steeds grotesker. Tussen bootvluchtelingen op het Kanaal, carnavalisten in Aalst en de jetset van Monaco wordt stilaan duidelijk dat de oude Frederic voorgoed verleden tijd is. Joris De Brucker werd geboren in 1977, studeerde talen en is prettig gestoord. Na de bundel kortverhalen Half Gaar brengt hij met Ruimtevaren een eerste roman uit.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Roland Derveaux

op 31/07/2021

Wie dit boek ter hand neemt duikt in een bekende wereld. Althans, dat denkt hij of zij. Frederic Callewaert leeft een leventje op een ritme dat anderen voor hem bepalen en ondergaat dezelfde opwinding die de vissen in zijn aquarium demonstreren, de shift onderbroken door een kwartiertje met een snelle hap en een slok. En zoals dat tegenwoordig hoort, met een blik op de smartphone. Rik doet zijn werk, als heftruckchauffeur met nachtdienst in een distributiemagazijn, op automatische piloot met de nodige ervaring, wat hem niet belet om te dromen van de wereld buiten zijn afgemeten omgeving. Alleen als een pallet kantelt of de samenstelling van de voorraden varieert volgens vraag en aanbod is er enige ongerustheid die de routine verstoort. En als de mooie Romy op de werkvloer verschijnt. Tot nu toe verloopt alles zoals het merendeel onder ons ook ondervindt. Netjes binnen de lijntjes. Hij heeft nood aan vrijheid. Ruimte voor zichzelf. Hij wil uitbreken, zijn eigen lijnen uitstippelen. Ergens in zijn binnenste voelt hij de lokroep van het avontuur.
Als er in een zwoele nacht een onweer losbarst raakt Fred in ademnood en hij probeert om een dakvenster te openen. Het loopt slecht af, hij krijgt een watermassa over zich heen die heel wat onheil aanricht. Hij komt voor lange tijd terecht in een brandwondenkliniek, waar hij in een kunstmatige coma gehouden wordt, die dus vooral door de buitenwereld ervaren en beoordeeld wordt.
Als hij uit zijn coma ontwaakt en herstelt is Frederic Callewaert een ander mens. Met zijn vrouw en enkele voormalige collega’s, slachtoffers van collectief ontslag, koopt en renoveert hij een zeewaardige boot om duikleraar te worden. Dat wordt interessant. Hij laat zijn doorgaans rijke klanten naar zijn pijpen dansen. De ruimte die hij heeft gekozen laat hem de bewegingsvrijheid waarvan hij droomde, soms onwerkelijk. Varen doet hij nu iedere dag. En zich amuseren als de gelegenheid zich voordoet,
Gedurende de eerste lezing enkele woorden genoteerd, die voor mij niet helemaal duidelijk waren. Ik weet het, mijn kennisniveau, is niet meegeëvolueerd met de nu gangbare gebruiken in jeugdige kringen en mijn Japans is ook niet om over naar huis te schrijven. Zodra ik van mijn eerste verbazing bekomen was, ben ik dan ook herbegonnen.
De schrijver speelt met woorden en met een grote woordenschat en geeft ook uitleg, met subtiele humor doorspekt. Ruimtevaren, bijvoorbeeld. Als je dat googelt krijg je de vraag of je ‘Ruimtevaart’ bedoelt. VanDale kent het ook (nog) niet. Joris De Brucker heeft dat hiaat ingevuld. In het boek getiteld ‘Ruimtevaren’ wordt bijna alles duidelijk, maar voor enkele begrippen diende ik andere bronnen te raadplegen. Hier enkele toelichtingen. Graag gedaan, nieuwe lezers van mijn leeftijd met middelbaar als opleiding. Voor cybertermen en sociale media, raadpleeg uw kleinkinderen.
Goerami: aquariumvis
Kelp: algen - Kelpwoud
Tajine: Marokkaans gerecht
Alhamdoelillah: Dank aan god
Cryptobiose: schijndood
Zizanie: onenigheid
Murene: moeraal
Exoskelet: skelet dat gewrichten ondersteunt
Fraktaal: meetkundige figuur opgebouwd met gelijkvormige motieven die zich herhalen
Porca miseria: vloek, heilige shit, wat absoluut niet slaat op dit boek.

Duik onbevreesd onder in:
RUIMTEVAREN - JORIS DE BRUCKER - Uitgeverij Inkt 2021
Boekstukje - Roland Derveaux - https://www.facebook.com/Plezierschrijver
31 juli 2021

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief