Boeren

Door Erik Vlaminck

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In het theaterstuk boeren vechten mensen tegen een wereld die ze niet kunnen vatten. Passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van grootkapitaal. Broederhaat en broederliefde vechten om balans. Ook die ene vrouw die er niet is, speelt een rol. Het gaat in boeren over onmacht en mensenverdriet, wat niet wil zeggen dat het er altijd zwaarmoedig aan toe gaat. boeren zal op tientallen plaatsen gespeeld worden, telkens in schuren of stallen. Daar waar boeren boeren. En leven. Erik Vlaminck (1954) is roman- en theaterauteur. Zowel Suikerspin en Brandlucht als zijn recentste romans De zwarte brug en Een berg mens onder witte lakens waren stuk voor stuk succesvol. Daarnaast maakt hij al 25 jaar ophef met de column ‘Brieven van Dikke Freddy’, waarin hij het onrecht van armoede aanklaagt. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en voorzitter van PEN Vlaanderen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 14/07/2021

Boeren
• Productcode (EAN): 9789460019067
• Verschijningsdatum: 12/07/2021
• Aantal bladzijden: 64
• Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
• Auteur(s): Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (1954) is roman- en theaterauteur. Zowel Suikerspin en Brandlucht als zijn recentste romans De zwarte brug en Een berg mens onder witte lakens waren stuk voor stuk succesvol. Daarnaast maakt hij al 25 jaar ophef met de column ‘Brieven van Dikke Freddy’, waarin hij het onrecht van armoede aanklaagt. In het theaterstuk Boeren vechten mensen tegen een wereld die ze niet kunnen vatten. Passie voor de boerenstiel botst met klimaatzorg en de klauwen van grootkapitaal. Broederhaat en broederliefde vechten om balans. Het gaat in boeren over onmacht en mensenverdriet, wat niet wil zeggen dat er geen plaats voor humor is. Het verhaal zoomt op .in op twee broers. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Ze komen uit een stroef gezin waar niemand iemand aanraakt. Meer zwijgen dan spreken. Er hangt van alles in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Boerenmiserie. Erik Vlaminck verbleef in 2019 vier weken in de Binkelhoeve waar hij getuige was van de goede zorgen door Camille en Julienne. Erik schreef er zijn boek ‘boeren’, waarbij de titel verwijst naar het werkwoord alsook naar de achterliggende professionals die actief zijn in de land- en tuinbouw of veeteelt.
Een theaterstuk leest soms minder vlot dan een roman. Maar dat geldt hier niet. Dit proza heeft dezelfde volkse toon als bijvoorbeeld Brandlucht of De zwarte brug en biedt dus een mix van drama en kolder. Zoals steeds Weet Vlaminck te entertainen en te doen nadenken. De broers zijn ook levensecht neergezet, net als hun beider problemen.
De auteur is een meester in het uitbenen van karakters en dat maakt ook verhaal weer zo sterk.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief