De dure eed van Hannibal

Door John Prevas

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Volgens de overlevering was Hannibal negen jaar oud toen zijn vader hem meenam naar de tempel van Carthago. Daar doopte hij de handen van de kleine jongen in het bloed van een mensenoffer. Hannibal zwoer in opdracht van zijn vader een dure eed aan de goden: hij zou Rome haten tot in de eeuwigheid.
Deze kleine Noord-Afrikaanse jongen zou uitgroeien tot een onverschrokken militair die het leidinggeven in het bloed zat. Hij leidde een enorme logistieke operatie. Daartoe moest hij alle managementkwaliteiten aanwenden die hij in huis had. Als generaal, gezeten op een grote olifant, voerde hij zijn huurlingen over de besneeuwde toppen van de Alpen. En zijn mannen volgden hem. Tegen alle verwachtingen in wist hij heelhuids weer af te dalen en stelde hij Rome in zijn eigen achtertuin een uitdagende vraag: wie zal er heersen over de wereld, Rome of Carthago?
Met deze vermetele aanval vestigde hij zijn naam als groot legeraanvoerder. Maar Hannibal was niet alleen een briljant tacticus en inspirator, hij was ook een van de meest tragische figuren uit de geschiedenis. Hij wist van Rome wel veldslagen te winnen, maar niet de oorlog.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Dirk Bonte

op 14/10/2018

De hoofdpersoon in dit historische boek is natuurlijk Hannibal. Mocht je als lezer niet vertrouwd zijn met de geschiedenis van deze tijd dan zal het wat moeilijker zijn om het te begrijpen. Nochtans doet de schrijver zijn best om het leesbaar te houden. Het gaat hoofdzakelijk over de strijd tussen Carthago en Rome. De familie Barkas waartoe Hannibal behoort heeft gezworen dat ze de Romeinen zullen verslaan om een kanteling in de antieke wereld te willen bekomen. De schrijver zegt hierbij wel dat hij ook moet putten uit eerder beschreven teksten of overleveringen en dat er weinig nieuws aan toe te voegen valt. Voor mij was het eerder een opfrissing van de feiten. Opgelet, het boek staat vol met beschrijvingen van veldslagen, omkoopschandalen en gebroken beloftes. Dat veroorzaakt tevens ook enkele aanvaardbare nadelen om het vlot te lezen. Het onnoemelijke leed voor het plebs, veroorzaakt door deze conflicten moet men er maar bij nemen evenzeer van toepassing op vandaag. Als besluit zou men kunnen zeggen dat er tot op vandaag weinig veranderd is in de wereldpolitiek. Het lot van deze beroemde veldheer is ook geen alleenstaand feit in de geschiedenis.

Lees meer

Door els van haute

op 12/06/2018

Hannibal en de Romeinen


De dure eed van Hannibal door John Prevas


John Prevas neemt ons 2.200 jaar terug in de tijd naar een periode van beginnende wereldrijken, politieke intriges, veldslagen, Punisische oorlogen, enz… Gedurende 50 jaar volgt hij de veroveringstochten van de Carthager Hannibal. Zoals hij zelf stelt hoeft men geen geschiedenis gestudeerd te hebben en is een uitgebreide kennis van de historische context niet vereist om dit boek te kunnen lezen. Enkele kaarten, een beknopte chronologische lijst van de veldslagen en een opsomming van de protagonisten zorgen dat dit boek voor iedereen toegankelijk wordt.

Wat wist ik over Hannibal? Dat hij ooit via Spanje met olifanten over de Alpen trok om tegen de Romeinen te strijden. Maar verder kwam mijn kennis niet. Van het Romeinse Rijk hebben we allemaal al wel gehoord, een Punische oorlog klinkt dan weer vaag in de oren.

Het boek leert ons niet enkel wat de beweegredenen van Hannibal waren om de Romeinen op eigen bodem in Italië aan te vallen maar ook wat de impact is geweest op de verdere ontstaansgeschiedenis en bloei van het Romeinse Rijk zoals wij het nu kennen. Het boek geeft ons een helder beeld van hoe het Middellandse Zeegebied in de 2de eeuw voor Christus in beweging kwam en welke rol Hannibal speelde in de veroveringsoorlogen van de Romeinen.

John Prevas maakte dezelfde reis die Hannibal met zijn olifanten aflegde over de Alpen. Hierdoor krijgt hij (en de lezer) een klaar beeld van de logistieke problemen en natuurlijke hindernissen die Hannibal moest overwinnen.
De dure eed van Hannibal is een opsomming van heel veel feiten, data en personages maar Prevas loodst de lezer als geen ander doorheen deze boeiende geschiedenis.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief