De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Een modern verlangen

Door Hanna Bervoets

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een modern verlangen draait om menselijke relaties: tussen geliefden, vrienden, maar ook tussen mens en dier, ouder en kind, mens en ding. De personages in deze veertien verhalen moeten zich soms in moeilijke bochten wringen om door onbegrip en afstand heen te ploeteren, kloven te overbruggen. Daarbij rijst steeds weer de vraag: hoe verhouden wij ons tot elkaar in een soms donkere, labyrintische wereld? En wat vertelt dat ons over onszelf, en onze plek in die wereld?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nathalie Brouwers

op 09/12/2021

Een fantasievolle bundel vol met huiveringwekkende toekomstbeelden

Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is na zeven romans en heel wat columns uitgegroeid tot een succesvolle Nederlandse auteur, en heeft al hoge ogen gegooid met bekende titels als “Lieve Céline”, “Alles wat er was” en “Ivanov”. Haar laatste roman “Welkom in het rijk der zieken” werd ook heel goed ontvangen en daarna vervolgd door het Boekenweekgeschenk van haar hand dit jaar, “Wat wij zagen”, en nu haar nieuwste titel, ook haar eerste verhalenbundel, “Een modern verlangen”.

Qua thema’s haakt ze aan bij haar voorliefde voor dystopische, vervreemdende verhalen die nochtans heel alledaags aandoen. Ook ziektes ontwijkt ze niet in deze bundel, waarover haar laatste roman ook al ging. Interessant is altijd om een rode draad of een overkoepelende thematiek te zoeken in kortverhalen. Die is er zeker wel in dit geval. De virtuele wereld, niet-klassieke gezinsvormen, een door het klimaat ontmenselijkte wereld die overloopt in absurde dan wel science fiction verhalen: dit alles duidt op die moderniteit uit de titel en de gekte die in de huidige wereld duidelijk aan het rondgaan is. Doorheen dat alles blijven menselijke relaties, vriendschappen en liefde, voor dezelfde uitdagingen gesteld worden.

Het titelverhaal gaat over een paar dat een perfecte baby op de wereld wil zetten, zonder genetische afwijkingen, en daarvoor zijn eigen dna wil laten testen. De resultaten daarvan drijft het koppel zélf eigenlijk uit elkaar. Daarnaast is er een verhaal over een digitale groep waarin het louter over cavia’s gaat. Er gaan niet alleen foto’s in rond van die diertjes, maar de leden bekritiseren er elkaar ook. Het verhaal is een absurde doorslag van hoe het er uiteraard in bepaalde echte sociale mediagroepen aan toe gaat. Een ander ‘modern verlangen’ is mee willen doen als een zeemeermin. Een van de partners van een homokoppel is lid van een groep die aan ‘mermaiding’ doet in een zwembad in de buurt. Of de relatie het absurde hiervan aankan, is dan te ontdekken door de lezer. Het wervelend en apocalyptische science fiction slot-drieluik ‘Kerstmis in de ruimte’ kan je zelfs als een naadloos vervolg zien van de voorafgaande twee verhalen.

Opvallend vond ik het beginverhaal ‘Een koffiebar met een Duitse naam’, voornamelijk door het ritme van perspectiefwisselingen tussen personages in een kleine gemeenschap die allemaal een schakel zijn van een ketting. Dat ritme beviel me erg, ook al omdat het helemaal niet staccato over kwam en de stijl toch zwierig was. Alle verhalen hebben wel iets speciaal, en geen enkel liet me onberoerd of beviel me minder dan het andere.

Bervoets kan sowieso origineel en mooi schrijven, en verrast ook met mooie zinnen en beelden:

“Hij steekt een paraplu op. Een grote, zwarte cirkel zweeft nu boven het trottoir.”

“Afwijzing slaat een gat dat uitsluitend kan worden gedicht met aandacht, zoiets moet ik hebben gedacht; het maakt niet uit dat de begeerte van één kant komt, zolang hij maar op mij gericht is – er was niets in jouw profielfoto dat mij aantrok. Je schouders te rank, je haar te blond, je ogen te groot, je wimpers te lang”.

Kortverhalen moeten het hebben van een snelle ontwikkeling en personages die de lezer direct kunnen raken om er snel in mee te kunnen gaan. Al deze verhalen, die uitlopers zijn van de romans van deze schrijfster, hebben dit door de mix van een voldoende dosis spanning en heel wat verrassende wendingen.

Daarnaast neemt ze meestal ook de zwakkere personages als uitgangspunt zodat je telkens met de underdog kan meeleven. Dat zijn mensen die meestal niet (meer) mee kunnen in de samenleving rondom hen, die op presteren en consumeren gericht is. De thema’s van Hanna Bervoets blijven herkenbaar, maar de lezer kan nog altijd op het verkeerde been gezet worden. Dit is een heerlijke fantasievolle bundel om in verloren te lopen en eventueel mee in therapie te gaan.

Lees meer

Door els van haute

op 02/06/2021

Een modern verlangen. Veertien verhalen. Door Hanna Bervoets.

Sinds ik Hanna jaren geleden in Zomergasten zag ben ik fan van haar, als persoon. Ik vind haar boeiend, intelligent en inspirerend. Ik las gretig elk interview met haar maar haar boeken durfde ik niet aan. Omdat ze me steeds een beetje vreemd overkwamen.

Totdat ik vorig jaar Welkom in het Rijk der zieken las en besefte dat haar boeken inderdaad een vreemd kantje hebben, haar werelden zijn vaak net iets anders dan de onze, maar onder dat laagje ligt gewoon onze eigen dagdagelijkse wereld open en bloot, rauw en ongepolijst, genadeloos gefileerd.

Ik was dan ook blij verrast toen ik Een modern verlangen in mijn brievenbus vond (dikke merci Uitgeverij Pluim). De cover van dit boek is prachtig, al Hanna’s boeken zijn trouwens heruitgegeven met een soortgelijke cover, heel mooi. (Het is ook Boekenweek momenteel en Bervoets schreef het Boekenweek geschenk dat je gratis krijgt bij aankoop van boeken. Hol snel naar je boekenwinkel…)

Ik ben geen verhalen-lezer. Op de één of andere manier vind ik die moeilijker te lezen dan een roman. Toch heb ik genoten van Een modern verlangen. Omdat het gaat over mensen die op zoek zijn naar verbinding, met elkaar én met zichzelf. Ze zoeken, ze worstelen, ze struikelen. Ze zoeken hun weg in een wereld die niet altijd even makkelijk of uitnodigend is. Ze proberen ook maar gewoon gelukkig te zijn. Heel herkenbaar dus, zeker in deze pandemie-tijd. Gelukkig zijn er boeken, zoals deze, om ons warm welkom te heten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief