De overlevenden

Door Alex Schulman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De grote literaire bestseller uit Zweden. Een weergaloos en intens verhaal over een disfunctionele familie en de gevolgen van een groot trauma uit het verleden.

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meer waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat het hun moeders wens was om niet naast het graf van hun vader uitgestrooid te worden, ontdekken ze pas de avond voor de crematie via een brief die de broers in haar appartement vinden.

Benjamin bestuurt de auto, Pierre zit naast hem en Nils zit op de achterbank. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden over gelaten. Nu zijn ze jongemannen, uit elkaar gegroeid, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Door haar dood raakt alles in een stroomversnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds precies afgespeeld?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Smet

op 19/09/2021

Een uitstekende roman, met een boeiende opbouw en een verrassend slot.

Lees meer

Door Xander Kindt

op 19/08/2021

Een goed geschreven portret van een gezin dat in duister water zwemt. De drie broers gebruiken elkaar als reddingsboei, duwen elkaar onder, proberen al dan niet samen aan te spoelen. Ze overleven.

Als je de reviews leest, word je al op voorhand gewaarschuwd. Op het einde staat je een plot twist te wachten. Eentje zo ongelofelijk dat je het boek zelfs opnieuw zou moeten lezen.
Dat vond ik niet, de wending (die me trouwens deed denken aan 'Het kleine meisje van meneer Linh' van Philippe Claudel) was een goede toevoeging aan het verhaal, maar niet de reden dat ik vier sterren geef.
Wel is het de menselijkheid waarmee Schulman over de broers schrijft die me raakte. Ondanks alles wat de broers meemaken blijven het mensen en zijn het geen marionetten in een verhaal. Ondanks dat het leven hen geen genade schonk, doet Schulmans pen dat wel. Dat zorgt ervoor dat het boek iets met je doet, dat het medelijden opwekt.
Al kon ik raar genoeg maar een hoofdstuk per keer aan. Ik weet niet waarom. Het boek is goed en vlot geschreven, het verhaal is boeiend en toch had ik telkens de neiging het na een hoofdstuk weg te leggen. Geef hier gerust zelf een interpretatie aan, want ik weet niet wat ik ermee moet.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 30/07/2021

Zeer aangename kennismaking met deze auteur.
Hij zet een gezin neer, niet helemaal conventioneel, veel drank, veel ruzies tussen de ouders en vooral een gebrek aan openheid, een niet kunnen praten met elkaar. Hierboven hangt een gebeurtenis uit het verleden die de afstandelijkheid tussen de gezinsleden nog verscherpt.
Goed geschreven, knappe structuur en opbouw, boeiend verhaal.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 01/06/2021

Prachtig boek, sterk debuut. Een boek dat fragmentarisch de gezinssituatie van de drie broers en hun ouders ontleedt en je elk hoofdstuk beetje bij beetje meer in zijn greep neemt. Mooie structuur die afwisselend met het verleden en het heden omgaat. Dit boek is een topper!

Lees meer

Door Cindy Vanarwegen

op 15/05/2021

Het doet ertoe.
Alex Schulman beschrijft het leven van drie broers die opgroeien in het idyllische Zweden. Wie er ooit met vakantie ging, kan zich perfect een voorstelling maken van de beschreven landschappen met meren, bossen en rode huisjes. Met de mooiste vakantieherinneringen in het achterhoofd begon ik dan ook aan dit boek waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Wat is er van de broers geworden?
Wat eerst opvalt aan het boek is de structuur. De overlevenden kenmerkt zich door een aparte verhaalopbouw die mee de kracht van het boek uitmaakt. Op geen enkel moment is deze structuur storend of komt deze als kunstmatig over. Integendeel, de auteur creëert op deze manier een extra laag die het lezen van dit boek bijzonder maakt. De korte hoofdstukjes lezen vlot en volgen een mooi tempo waardoor Schulman de aandacht van de lezer nooit verliest. Afwisselend beschrijft de auteur anekdotes en belevenissen uit het dagelijks leven van de drie jongens in hun kindertijd en fragmenten uit hun later leven. Heel herkenbare situaties met af en toe een detail dat de alerte lezer aan het denken zet. Onderhuids sluimert een soort spanning waar je als lezer niet onmiddellijk de vinger op kan leggen. Uiteindelijk wordt de lezer verrast door een onverwacht en pakkend einde.
In schril contrast met het sprookjesdecor waarin het leven van de drie jongens zich afspeelt, verlopen hun kinderjaren niet op rozen . De schijnbaar gewone levens van Benjamin, Nils en Pierre herbergen een verleden dat hun toekomst in grote mate bepaald heeft. De auteur legt in dit boek de verpletterende verantwoordelijkheid bloot die ouders hebben bij de opvoeding van hun kinderen. Kleine gebeurtenissen en de manier waarop ouders hun kinderen benaderen, kunnen een grote invloed hebben op het karakter dat iemand ontwikkelt en welke kansen iemand in het leven krijgt. Onderlinge relaties tussen familieleden bepalen hoe individuen evolueren en uitgroeien tot wie ze zijn. Waar communicatie onmogelijk wordt, wordt afstand groter. De auteur en de vertaalster slagen erin om deze gevoeligheden mooi maar pijnlijk aan de oppervlakte te brengen zonder te vervallen in sentimentaliteit. Door de herkenbaarheid en de serene vertelstijl heeft het verhaal een oprecht en geloofwaardig karakter.
De overlevenden, uitgegeven bij De Bezige Bij, is een boek dat ogenschijnlijk start als een random familiegeschiedenis. Langzamerhand pakt het verhaal je echter bij de keel en laat het uiteindelijk een diepe indruk na. Nooit lees ik een boek twee keer. Dit boek en zijn personages verdienen echter absoluut een tweede lezing. Ongetwijfeld lees je die tweede keer met een heel andere blik.
Het doet er immers wel toe.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief