Hoe mooi wij waren

Door Imbolo Mbue

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Na het wereldwijde succes van haar debuut Zie de dromers verrast de Kameroense auteur Imbolo Mbue met een spraakmakende en aangrijpende roman over de uitbuiting van mens en milieu door multinationals en corrupte regeringen

Rond het dorp Kosawa aan de kust van West-Afrika boort een Amerikaanse oliemaatschappij zonder toezicht naar olie. Lekkende pijpleidingen verwoesten de akkers en kinderen worden doodziek van de giftige stoffen in het drinkwater. Beloftes om het dorp te beschermen worden nooit waargemaakt, en de lokale overheid zit volledig in de zak van de Amerikanen.
Maar dan besluiten de inwoners van Kosawa terug te vechten. Vanuit het perspectief van de dorpelingen vertelt Imbolo Mbue in Hoe mooi wij waren wat er gebeurt als een gemeenschap in opstand komt tegen de rücksichtslose uitbuiting door hebzuchtige multinationals. Hoe mooi wij waren is een aangrijpende en zeer actuele roman waarin optimisme en wanhoop op weergaloze wijze samenkomen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 26/05/2021

Hoe mooi wij waren. Door Imbolo Mbue.

Met Zie de dromers blies de Kameroense Mbue, die al meer dan 10 jaar in New York woont, mij volledig omver. Hoe mooi wij waren is anders en hetzelfde. Lees: Imbolo schreef weer een verhaal over immigratie en het gevecht van een klein individu tegen een groot (fout) systeem. Maar Hoe mooi wij waren speelt zicht grotendeels af in Kosawa, een dorp aan de kust van West-Afrika.

We volgen voornamelijk Thula, en de kinderen die in haar jaar worden geboren, die het gevecht aan gaan met Pexton, de Amerikaanse oliemaatschappij die al jarenlang naar olie boort bij hun dorp. De pijpleidingen barsten om de zoveel tijd open, er lekt giftige troep in de bodem en (voornamelijk) kinderen worden ziek en sterven.

Een verhaal dat jammer genoeg dagelijks aan de orde is in de meedogenloze kapitalistische wereld waarin wij allemaal leven. Mbue vertelt het verhaal van Thula en haar jaargenoten niet enkel door hun ogen maar door die van allerlei dorpelingen, van verschillende generaties. Zo krijg je een kijk in het heden én het verleden. Je kijkt door de ogen van mensen met verschillende wensen, dromen, angsten, meningen.

Imbolo kan meeslepend schrijven, dat wisten we al door Zie de dromers. In Hoe mooi wij waren gaat ze daar nog verder in: ze schrijft aangrijpend en urgent, ze wakkert activisme aan maar gaat nooit de harde kant op. Haar schrijfstijl neigt zelfs vaak naar het lyrische, sprookjesachtige.

Hoewel het verhaal zich ver van onze Westerse wereld afspeelt is het natuurlijk het verhaal van ons allemaal. Ook wij zijn mede schuldig. Mbue laat ons door andere ogen kijken naar dit verhaal. Ogen die ons tonen dat het tijd is om te stoppen met dromen.

Imbolo Mbue schrijft verhalen die moeten gehoord (gelezen) worden. Benieuwd naar wat zij ons nog gaat brengen…

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief