De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Ik ben een eiland

Door Tamsin Calidas

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de pure, bittere ellende die Calidas zal moeten doormaken. Armoede, een traumatisch verlies en ziekte stellen haar op de proef en het onherbergzame land brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt. Calidas trekt alle registers open in dit rauwe, openhartige boek, dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct en barst van de prachtige beschrijvingen van die wilde wereld. Ik ben een eiland is een verhaal over het buitengewone vermogen van de natuur om, wanneer je alles verloren hebt, in je behoeften te voorzien. Een magnifiek boek over eenzaamheid, veerkracht en zelfontdekking.

Vertaald door Hans Kloos

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 18/09/2022

Waargebeurd verhaal. Ruw en rauw. Wat een incasseringsvermogen- en doorzettingsvermogen heeft deze vrouw die overstelpt wordt door haat en sabotage, verdriet, pijn en eenzaamheid, honger en ontbering…. Een aanrader !

Lees meer

Door Jeanne Tielen

op 22/11/2021

Wat een verhaal, wat een leven, wat een strijd! Geweldig boek.
De natuurbeschrijvingen zijn soms wat lang, maar de menselijke gedachten, ervaringen, gevoelens worden vlijmscherp weergegeven, waardoor je immens kan meeleven met de schrijfster.

Lees meer

Door els van haute

op 05/05/2021

Ik ben een eiland. Door Tamsin Calidas.

Ik ben een eiland is één van de lastigste boeken die ik ooit gelezen heb. Het verhaal is donker, rauw, pijnlijk, gitzwart en intriest. En waargebeurd, dat maakt het des te schrijnender om te lezen. Ik heb me er door geworsteld. Niet omdat het een slecht boek is of moeilijk geschreven maar wel omdat ik zo intens meeleefde met Tamsin.

Tamsin die samen met haar man Rab naar een Schots eiland vertrekt om daar een nieuw leven op te bouwen maar al snel ontdekt dat (over-)leven daar veel lastiger is dan ze ooit had kunnen bevroeden. Het leven op het eiland is extreem hard; qua (gebrek aan) comfort, qua eenzaamheid en vooral op het vlak van aanvaard worden door de eilandbewoners. De spanningen lopen al heel gauw op tussen de nieuwkomers en de behoudsgezinde, territoriale eilanders maar ook tussen Rab en Tamsin zelf.

Als Rab uiteindelijk vertrekt wordt het leven er niet makkelijker op. Al het werk op de croft komt op de schouders van Tamsin terecht, ze staat er voor alles alleen voor. En nieuwkomers zijn een doorn in het oog van de gemeenschap, maar een vrouw alleen is onaanvaardbaar. (Misogynie tiert er welig, het patriarchaat is er nog onaantastbaar.) Calidas heeft ‘alles’ tegen: ze is nieuw (zelfs jaren later is ze dat nog steeds), ze is een vrouw en ze is van gemengde afkomst.

Wat volgt zijn jaren vol pijn, sabotage, honger, eenzaamheid, angst en ontberingen. Je leeft zo met Tamsin mee, je gunt haar vriendschap, genezing, een vredig leven. Wat haar rechthoudt is haar band met de indrukwekkende, woeste natuur, die zo zinnelijk wordt beschreven dat je (ondanks alles wat je leest) zelf op het eiland wilt gaan wonen. Die immense schoonheid spat van elke pagina en verzacht de ellende een beetje, voor Tamsin én voor ons lezers. De natuur kan helen, dat bewijst dit verhaal eens te meer.

“My strength comes from my pain” heb ik als tattoo, dat past helemaal bij Calidas. Al die pijn en verdriet, de wanhoop en de eenzaamheid hebben haar immens gesterkt in lichaam, geest en ziel. Ik bewonder haar oprecht. Om wie ze was, om wie ze geworden is; een eiland dat straalt en schittert, dat ons toont wat écht belangrijk is.

Dit alles overleven is een krachtige tour de force, het zo hartverscheurend, zielsontroerend opschrijven getuigt van een groots talent. Laat Reese Witherspoon dit verhaal ook verfilmen, opdat het belangrijk is dat iedereen indrukwekkende verhalen als dat van Tamsin Calidas kent!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief