Verloren levens

Door Guy Prieels

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Bij de piepjonge spionne, Mimi Jongbloed, hangen al enkele lijken in de kast als zij van de Engelse Intelligence Service de opdracht krijgt om Herman Note te verleiden. De Vlaams-nationalistische leider voert de Zwarte Brigade aan en werkt bovendien als vertrouwensman voor de Abwehr, de Duitse contraspionage. Mimi brengt hem het hoofd op hol, maar kan zij zelf de meester van de misleiding ook een rad voor ogen draaien?

Intussen blijft zij evengoed met liefdesrivalen geheimen uitwisselen op het oorkussen. Alles voor de goede zaak. Na een dodelijk schietincident met alweer een Duitse minnaar, riskeert Mimi wegens spionage te worden veroordeeld tot de doodstraf. Zij doet een beroep op Herman en hoewel hij haar
compleet onverschillig laat, gaat ze daarbij verder dan enige vrouw bereid is te gaan. Guy Prieels vertelt dit waargebeurde oorlogsverhaal én Vlaams collaborateursdrama, met schwung en verve, maar zonder te oordelen.

Spannender kan spionage in Vlaanderen niet worden.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Roland Derveaux

op 24/05/2021

-BOEKSTUKJE- -VERLOREN LEVENS- -GUY PRIEELS-

In dit boek lokt de auteur de lezer mee doorheen de woelige wereld van spionage en contraspionage. Welke figuur kon hij daarvoor beter kiezen als een van de hoofdfiguren dan Mimi, het mooiste, frivoolste, losbandigste, avontuurlijkste, knapste en aantrekkelijkste net volwassen geworden deerntje van het dorp? Ze is voor de job geboren. Seksueel vrijgevochten gebruikt ze haar fysieke troeven als speurder naar gevoelige informatie op bestelling. Ze snelt haar reputatie van ster achterna en komt niet alleen in comfortabele kamers terecht, maar gaandeweg ook in een web van tegenstrijdige belangen, waardoor ze niet alleen de vedette is, maar ook een gevreesde antagoniste.
De rode draad in het verhaal is de collaboratie van flaminganten met de Duitse bezetter. Het Vlaams Nationaal Verbond, Verdinaso e.a. passeren de revue en worden in de roman vertegenwoordigd door Herman Note, die ervan droomt om eindelijk zijn doel te realiseren. De overredingskracht van volksmenner Hitler maakt hem geestdriftig en hij sluit zich aan bij het idee om in de nabije toekomst al deel uit te maken van een groot Dietsland. Vlaanderen moet van de gelegenheid gebruik te maken om zich te bevrijden van het juk van de franstalige elite en voor zichzelf beslissen. Het is zijn fanatieke politieke visie, waarvoor alles moet wijken. Hij zal ervoor ijveren opdat niemand de vooruitgang van Hitler ook maar een strobreed in de weg legt.
De nieuwe orde spant Note, die intussen ook gevallen is voor de charmes van Mimi, voor de kar. Zij krijgen de opdracht om de tegenwerkende krachten in Vlaanderen in beeld te brengen en worden “bevorderd”. Ze komen terecht in de maalstroom van een organisatie die met harde hand de teugels aantrekt en zijn er zich niet van bewust dat iedere stap die ze zetten en iedere ontmoeting die ze hebben zorgvuldig opgetekend en bijgehouden wordt.
Als Mimi in het net van de seksgeile, veeleisende en jaloerse Oberleutnant Hellmig terechtkomt, keren de kansen. Als hij haar betrapt op een leugen schiet hij haar neer. Ze overleeft, maar haar gezondheid is geknakt. Collega’s zijn plots verraders. Mimi ontsnapt aan executie omdat Note haar tijdig bevrucht. Ze zal bevallen van een dochter, maar krijgt tuberculose. Het kind wordt door haar moeder opgevoed in België. Note ondergaat na afloop van de oorlog het lot van de collaborateurs.
Deze roman is een verhaal dat waargebeurde feiten weergeeft, alleen de namen zijn veranderd. Door de vele opeenvolgende acties en personages, zit er zoveel vaart in het boek dat het de adem beneemt. Het leest als een thriller. Het is leerrijk en zal niet alleen mensen aanspreken die reeds met het thema vertrouwd zijn, maar ook allen die nu pas belangstelling opvatten voor de politieke situatie voor en sommige ontwikkelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog.

“VERLOREN LEVENS” - Guy Prieels - Houtekiet 2021

Boekstukje - Roland Derveaux - https://www.facebook.com/Plezierschrijver - 24 mei 2021.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief