De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

In open veld

Door Josse De Pauw

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Josse De Pauw is een speler, en dat sinds 1952. Ter wereld komen, zo zei hij eerder al, is gewelddadig. Er blijven zou
gediend zijn met enige zachtaardigheid.

In dit boek toont De Pauw zich spelend, zoekend en twijfelend. Autobiografisch en toch ook weer niet. Het leven
is begonnen. Echt, is het dat? Hoelang al? Poëtisch, maar ook feiten verhalend. Ongrijpbaar, maar bovenal schoon,
wonderschoon.

Twintig jaar na de bestseller Werk heit acteur/auteur Josse De Pauw een nieuwe literaire mijlpaal in de Vlaamse grond.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 11/07/2021

In Open veld
Jesse De pauw
Nederlands 
Hardcover 
9789463934145 
2021 
240 pagina's

Josse De Pauw (1952) studeerde aan het Koninklijk conservatorium te Brussel en was medeoprichter van de theatergroep Radeis en het kunstenaarscollectief Schaamte, de voorloper van het huidige Kaaitheater. Sinds september 2000 is hij artistiek leider van HETNET in Brugge, waar hij zijn theaterwerk presenteert. In 2000 ontving hij de Océ prijs voor zijn opmerkelijke artistieke prestaties. Hij wordt in het seizoen 2005-2006 interim artistiek leider van het Toneelhuis. Naast theatermaker is hij ook schrijver en regelmatig te zien op televisie en in film. Zijn toneelteksten, journalistieke en literaire stukken verschenen in de bundel Werk.
Josse De Pauw mag dan acteur en theatermaker in hart en nieren zijn, dat hij als jongeman dat levenspad zou kiezen lag geenszins voor de hand. Dat is het eerste wat we leren uit In open veld,waarin De Pauw ons – na Werk en Nog – weer eens verwent als schrijver. In open veld bezit de openhartigheid van een autobiografie, maar tegelijk presenteert De Pauw zijn beginjaren als een soort fictie door van zichzelf, collega’s en vrienden personages te maken. Niet om de waarheid te verhullen. Hijzelf is gewoon ‘Pauw’ en dat hij bijvoorbeeld met ‘Kleine’, de regisseur met wie hij naar de Oscars trekt voor de film Iedereen beroemd, Dominique Deruddere bedoelt, is overduidelijk. Met de ingreep schept hij afstand en maakt hij ruimte voor bespiegeling. Zonder zweverigheid, wel met zelfrelativering en humor, vertelt hij zowel over zijn vormende jaren met Radeis als zijn fascinatie voor jazz en het huisje dat hij in Frankrijk kocht. Zelfs de diefstal van zijn laptop, waarop een flink stuk van dit boek stond, passeert. Hoewel zijn terugblik tot een eind na 2000 reikt, zoekt De Pauw vooral naar waar, wie en hoe de kiemen zijn gelegd voor wie hij vandaag is.
. In open veld is een semi-autobiografische queeste naar de oorsprong van zijn theatercarrière, met verhalen over theatertournees, de reizen met zijn eerste gezelschap Radijs, én over zijn jeugd in Asse, waar het ‘open veld’ toen nog geen metafoor was voor de mogelijkheid om onbegrensd, ongebonden en ongedwongen (theater) te spelen, maar gewoon de alledaagse werkelijkheid.
Het is dus een goed moment om eens met De Pauw tot Asse weder te keren aan de hand van zijn herinneringen. Interviews daarover heeft hij eigenlijk nog niet gegeven. Of het was die ene keer voor de schoolkrant van het Heilig Hart in deelgemeente Walfergem, over zijn tijd als leerling bij de Broeders Missionarissen.
De Pauw studeerde theater aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij onder andere les kreeg van Senne Rouffaer en Leo Dewals.
Hij was medeoprichter van de theatergroep Radeis (1976) en het kunstenaarscollectief Schaamte, de voorloper van het huidige Kaaitheater, Brussel. De groep Radeis reisde de wereld af met een aantal erg succesvolle woordeloze producties en ontbond zichzelf in 1984. Hij was ook te zien in de film Hector van Stijn Coninx en Urbanus.
In 1999 werd hij huisschrijver (“kunstenaar in residentie”)/theatermaker bij Victoria in Gent. Van 2000 tot en met 2005 was hij artistiek leider van Het Net, in Brugge. In 2005 was hij ook voor één jaar tijdelijk artistiek leider van Het Toneelhuis ion in Antwerpen. Vandaag is hij opnieuw aan het werk als onafhankelijk theatermaker.
Hiernaast is hij ook de schrijver van verschillende theaterwerken, waaronder 'Weg' en 'Larf'. Op televisie was hij te zien in Koning van de wereld (2007), De ronde (2011) en Met Man en Macht (2013).
Sinds 2004 maakt Josse De Pauw voorstellingen voor LOD muziektheater, waaronder die Siel van die Mier (met Jan Kuijken), De Gehangenen (met Jan Kuijken), Boot & Berg (met Peter Vermeersch) en An Old Monk (met Kris Defoort Trio). Vanaf 2016 werkte hij er aan zijn trilogie, waarvoor hij samenwerkte met LOD-componisten Dominique Pauwels, Jan Kuijken en Kris Defoort. Hieruit kwamen de voorstellingen De Helden (met Dominique Pauwels, 2017), De Mensheid (met Kris Defoort & Arnon Grunberg, 2017) en De Blinden (met Jan Kuijken & SPECTRA, 2018) voort. In april 2019 gaat zijn nieuwe voorstelling a concert called landscape (met Kris Defoort Trio) in première in DeSingel Antwerpen.
Bij Muziektheater Transparant maakte hij Ruhe (2007), Babar/le Fils des Etoiles (2008), Over de bergen (2009) en ESCORIAL (2013).
Als acteur werkte hij niet alleen voor theater, maar ook voor film en televisie. Hij speelde in meer dan 60 films, inclusief het Oscar-genomineerde Iedereen beroemd! en regisseerde er zelf twee.
In open veld is één boeiend verhaal. Over de mens Pauw. Over theater en film in Vlaanderen. Maar de essentie: een werveling van poëzie, van prachtige taal. Over mensen, vriendschappen, natuur, stadsbeelden, ontroerende gebeurtenissen. Heel kleine dingen worden opgemerkt en onder de microscoop van de auteur uitvergroot, onder onze aandacht gebracht. Het ‘grote’ weet hij te gepasten tijde met een monkellach te relativeren, desnoods op een schavotje te zetten. Ja er schuilt voldoende humor tussen de regels, zo losjes uit de pols, nooit opzettelijk – een glimlach, hooguit af en toe een grimlach maar (De) Pauw maakt zich hier nooit echt druk. Hij blijft zich amuseren.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief