Een zomer vol herinneringen

Door Liz Fenwick

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Een aangrijpende roman over twee vrouwen: de ene verliest langzaam al haar herinneringen, de andere kan het verleden maar niet vergeten

Hebe is nog maar drieënvijftig als ze te horen krijgt dat ze een vroege vorm van alzheimer heeft. Ze doet haar best om zo lang mogelijk vast te houden aan haar leven, haar baan en de man van wie ze houdt, maar als ze verliest elke dag een beetje meer van zichzelf. Ze vlucht naar de enige plek waar ze zich veilig en geborgen voelt: het familievakantiehuis in Cornwall.

Hebes nichtje Lucy worstelt juist met herinneringen die ze maar niet kan vergeten, hoe graag ze ook zou willen. Ze verlaat Londen noodgedwongen voor Cornwall, in de hoop daar de rust te vinden die ze zo nodig heeft. Maar bij aankomst wordt al snel duidelijk dat het geheim dat Lucy al tien jaar heeft weggestopt zo zijn eigen manieren heeft om aan de oppervlakte te komen.

De twee vrouwen ontdekken ieder voor zich dat ze uit het oog hebben verloren wat echt belangrijk voor hen is, en dat loslaten ook een bevrijding kan betekenen.

In de pers

‘Een authentiek, prachtig verhaal dat lezers niet onberoerd zal laten!’ NBD Biblion

‘Een boeiende, vlot geschreven roman, die ik met plezier heb gelezen.’ Nederlands Dagblad

‘Een hartverscheurend verhaal over verlies en herstel.’ Woman and Home

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nancy De Brucker

op 12/08/2021

‘Een zomer vol herinneringen’ – Liz Fenwick

Hebe Courtenay is een drieënvijftig jaar oude historica die nog graag lesgeeft en bezeten is van alles wat met Thomas Grylls te maken heeft. Ook de gedichten van John Donne zijn haar lievelingswerken. Echter, er is onlangs vroege dementie bij haar geconstateerd en dat begint haar leven als docent moeilijk te maken. Sommige dingen lukken haar nu al niet meer en onderzoek wijst uit dat ze aanzienlijk zal verslechteren. Dat niet alleen, maar ze heeft nog een minnaar waar ze dit zolang mogelijk voor wilt verbergen.

Als ze op een dag ziet dat Helwyn House te koop staat in het mooie Cornwell, is dit haar kans en zolang ze zich kan herinneren, wilde ze dit huis hebben. Het is het huis geweest van Thomas Grylls dus dit is voor haar een unieke kans. Voor ze naar de veiling gaat zegt ze haar baan op in Londen en vertrekt ze naar het mooie platteland. Het is een plaats waar ze haar laatste boek wil schrijven nu het nog enigszins kan, ook al moet ze nu al met lijstjes werken.

Lucy, achtentwintig jaar oud en nichtje van Hebe is in een schandaal verwikkeld en ze moet van haar ouders uit Londen vluchten tot de storm is gaan liggen. Nu staat ze met haar kop overal op de eerste pagina’s van verschillende kranten. Haar moeder stuurt haar naar Cornwall, ten eerste om haar zus Hebe tegen te houden om Helwyn House te kopen en ten tweede om haar te gaan helpen. Lucy ziet er zo tegenop om naar Cornwall af te reizen, des te meer omdat ze geen goede herinneringen heeft aan Hell House, zoals de lokale bevolking Helwyn House noemen. Dit was wel de laatste plek waar Lucy ooit had willen terugkeren. Was Hebe nu echt helemaal gek geworden? Waarom zou ze haar geld geven aan een vervallen landgoed dat al jaar en dag staat te verkommeren?

Tot overmaat van ramp is Lucy te laat om iets te doen en heeft haar tante dus Helwyn House gekocht voor een smak geld. Hebe is dolgelukkig maar voor Lucy is dit de plek van haar nachtmerries en van veel slechte herinneringen, toen de familie nog tijdens de vakantie in dat landhuis vertoefde. Hebe wil zo snel mogelijk in het huis gaan wonen en laten restaureren ook al kunnen ze gerust in hun cottage in St. Anthony blijven; maar daar heeft haar tante geen oren naar. Er zit dus niets anders op dan in Helwyn House te gaan wonen (wat voor Lucy een krot is) en haar tante bij te staan bij de verbouwingen. Hebe ziet namelijk veel potentie in het huis! Maar waarom gedraagt haar tante zich zo eigenaardig? Lucy weet zeker dat er iets mis is maar Hebe houdt alsnog de boot af. Hoelang kan Hebe haar geheim nog volhouden en wat gaat er met het landhuis gebeuren? Kunnen de twee vrouwen elkaar helpen?

“Haar denkvermogen was net als het water in een kreek … het verdween. Maar in tegenstelling tot het getijde zou haar denkvermogen niet terugkeren.”

Dit verhaal gaat over twee sterke vrouwen die zo hun eigen willetje hebben en die ook het een en ander geheim houden. De een heeft Alzheimer en de ander moest Londen ontvluchten en haar leventje loopt niet van een leien dak. Beiden zijn ze nu in Cornwall waar ze er maar het beste van moeten maken en dit telt voor het grootste deel voor Lucy. Hebe is dolgelukkig en heeft nu eindelijk het huis van haar dromen waar ze de hand wil leggen aan haar laatste roman. Voor Lucy spelen er meer dingen waarom ze zeker niet wilde terugkregen naar dit God vergeten oord.

Het is mijn eerste kennismaking met de auteur en ik moet zeggen dat het naar meer smaakt. Liz Fenwick schrijft heel filmisch en je waant je eigenlijk al in Cornwall door haar vele beschrijven van dit deel van Engeland. De schrijfster heeft er ook voor gekozen om John Donnes gedichten in het boek neer te pennen wat een nog meer poëtisch geheel geeft aan gans het verhaal.

Met Hebe en Lucy heeft ze twee sterke hoofpersonages neergepend. Gelukkig hebben ze elkaar heel graag omdat hun relatie altijd open en eerlijk is geweest en dat is het liefst hoe beide dames het willen. Desalniettemin houdt Hebe meer dan een ding geheim. Geleidelijk aan komt Lucy erachter wat haar ziekte betreft en moet ze dingen gaan beslissen die de dingen op hun kop zal zetten. Ook komen er sommige bijpersonages aan bod die heel sterk uit de verf komen!

Deze roman wordt vanuit het perspectief van Hebe en Lucy verteld en ook zijn er hoofdstukken die flashbacks inhouden. Meer kan ik daarover niet zeggen omwille van het spoilergevaar. Wat ik wel kan vernoemen is dat dit alles te maken heeft met de titel van het boek. De auteur heeft ook historische feiten in het verhaal gewoven die heel interessant waren om te lezen. Eveneens pent ze de vele kenmerken neer van Alzheimer; de vele symptomen die ermee gepaard gaan en ze beschrijft heel goed hoe Hebe aftakelt. Het was dan ook met momenten hartverscheurend om te lezen hoe het er met haar aan toe ging.

Het verhaal heeft me geen moment verveeld en in no time had ik het boek dus ook uit. Ik moest gewoon weten hoe alles ging aflopen, of het nu goed of slecht was. De auteur heeft in deze roman heel wat emoties en gevoelens gelegd. De rode draad doorheen dit boek is ‘liefde’ in al zijn facetten. Het wel of niet nemen van de juiste beslissing en hoe je daarmee omgaat.

Liz Fenwick heeft iets met Cornwall en ik ga zeker en vast nog meer van haar boeken lezen. Voor dit aangrijpend verhaal geef ik 4 sterren.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief