De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Vlucht

Door Charlotte McConaghy

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Vlucht’ van Charlotte McConaghy is een roman van mythische proporties over trauma en verwerking, maar bovenal een schitterende ode aan de ongetemde wildernis die we dreigen te verliezen.De noordse stern vliegt het langst en het verst van alle trekvogels, en ornitholoog Franny Stone is vastbesloten deze te volgen tijdens de laatste migratie van hun soort. Het is een zaak van leven of dood, niet alleen voor de sternen – vanwege een massa-extinctie nagenoeg de laatste dieren op aarde – maar ook voor Franny zelf, die een duister geheim met zich meedraagt. Ze weet de raadselachtige kapitein van vissersboot de Saghani te overtuigen om haar van Groenland naar Antarctica te varen, de vogels achterna, met de belofte dat die hen naar zeldzame vis zullen leiden. Terwijl de Saghani en haar excentrieke bemanning zich drijvende proberen te houden in onbekende wateren raakt Franny steeds meer verstrikt in haar herinneringen. Hoe ver is ze bereid te gaan om haar verleden te ontvluchten?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 11/04/2021

Vlucht. Door Charlotte Mcconaghy.

Wat een debuut. Dit boek heeft me omvergeblazen. Het is super intens. Intens donker, triest, hard, pijnlijk. Maar ook intens liefdevol, passievol, hoopgevend, ontroerend. Vlucht leest als een spannend boek, een memoir, een dagboek, een reisverhaal en een dystopie in één. Elk woord, elke letter is helemaal op zijn plaats. Mooi, mooi, mooi.

Door een massa-extinctie zijn bijna alle dieren uitgestorven. Franny, ornithologe, zet alles op alles om de (laatste) trek van de noordse sternen te volgen. Ze kan Ennis, de kapitein van de Saghani, overtuigen om haar mee te nemen door hem te beloven dat deze vogels hem naar een grote visvangst zullen leiden. Je voelt aan alles dat er meer achter zit. Voor Franny, maar ook voor Ennis. Eigenlijk heeft iedereen aan boord van de vissersboot wel een eigen reden om mee te gaan…

Hoe verder ze op weg gaan, hoe verder we via herinneringen en brieven teruggaan in het donkere verleden van Franny. Het volgen van de sternen, het ontrafelen van het verleden, beide zijn spannende verhaallijnen die je aan het boek geluisterd houden. Maar niet spannend als in één of ander flauwe thriller. De personages zijn stuk voor stuk (falende) mensen van vlees en bloed. Ze maken (foute) keuzes, twijfelen, hebben de moed niet, voelen een drang om te dwalen, houden hartstochtelijk veel van het leven (al beseffen ze dat vaak zelf niet eens).

De massa-extinctie, die zich in een wereld als de onze afspeelt, geeft het boek een extra pijnlijk kantje, het houdt ons een spiegel voor. Rauw, ruw, ongepolijst, compromisloos, intens; zo zou je de meeste personages uit het boek kunnen omschrijven. Geen makkelijke mensen en toch nestelen ze zich heel snel in je hart. De natuur, vooral de zee, is een indrukwekkend mooi extra personage. Met oog voor schoonheid en detail maar ook met kennis en boordevol liefde beschreven.

Ik zou nog zo veel over dit meesterwerk kunnen schrijven maar lees het gewoon zelf. Laat je veroveren.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief