De kolibrie

Door Sandro Veronesi

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij lijdt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per minuut maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen.

In De kolibrie volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar.

Sandro Veronesi (1959) werd met romans als Kalme Chaos, XY en Zeldzame aarden wereldwijd een literaire publiekslieveling - en bestsellerauteur. Hij won in de loop der jaren verschillende grote prijzen, waaronder de Premio Strega, de Premio Campiello, de Prix Femina Étranger en de Premio Bagutta.

‘Een van de belangrijkste Italiaanse auteurs van zijn generatie.’

Wouter Cajot, boekhandelaar ’t Stad Leest, Boekenpanel van De Wereld Draait Door

‘Een rijk en intrigerende roman van een schrijver die alles heeft gegeven wat hij in zich had.’

Marjolijn de Cocq, Het Parool

‘Minutieus ontleedt Veronesi moeizame relaties tussen mannen en vrouwen, tussen ouders en kinderen.’

Ronald de Rooij, Trouw

‘Als romanschrijver lijkt Veronesi steeds tijdlozer te worden. In Italië wordt hij al vergeleken met Beckett en Tolstoj.’
- Danny Ilegems, Humo

'Deze roman zou in de ruimte moeten worden gelanceerd om buitenaardse wezens te laten weten hoe we waren, hoe we zijn geweest, hoe we hadden willen zijn. Uit deze roman, vol toevalligheden en fatale en kwaadaardige botsingen, leer je de moeilijkste les van het leven: hoe je kunt sterven en toch kunt blijven leven.'
- Corriere della Sera

'Het is een krachtige roman die betovert en beweegt op voorouderlijke en onvoorspelbare levenskracht.'
- La Stampa

'Een krachtige roman.'
- Il Sole 24 Ore

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 02/08/2021

Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat maar vanaf dan las ik gretig verder. Het is een eerlijk verhaal over de pijnpunten en sterktes in een familie. Wat doe je met wat overblijft en hoe kruip je uit een dal? De sprongen in de tijd geven de personages en de lezer bedenktijd om moeilijke beslissingen te nemen. Het boek zit knap in elkaar.

Lees meer

Door lutgarde Bultinck

op 24/07/2021

Het boek begint nogal ‘chaotisch’ vind ik.. het heeft 80 blz geduurd vooraleer ik er ‘in’ kwam. Maar nadien wil je het in één ruk doorlezen.. voor mezelf is dit een matig boek

Lees meer

Door Johnny Nys

op 08/05/2021

Je vliegt door "De Kolibri" van Sandro Veronesi. Ik las het boek van 13 tot en met 21 november en genoot van elk moment.
Dit boek staat geagendeerd voor de leesclub van de bibliotheek van Genk op 27 februari. Eerst stond die er al op voor januari, daarom dat ik hem nu al wou lezen.

Maar de kans bestaat dat ik hem opnieuw ga lezen, maar dan op een andere manier. De hoofdstukken in dit verhaal springen heen en weer in de tijd. Ik vraag me af hoe het zou zijn om ze in chronologische volgorde te lezen. Dus dat ga ik misschien nog wel doen tegen dat de leesclub samenkomt.

"De Kolibrie" is de bijnaam van Marco Carrera. Dit verhaal gaat dan ook over zijn leven. Maar ook over zijn ouders, zijn andere familieleden, en de vrouwen waarmee hij een relatie heeft. Het gaat over het échte leven, en het is heel bijzonder van Veronesi om dit zo fris en boeiend over te brengen.

Veronesi gebruikt hiervoor verschillende verteltechnieken. Zo is er de gebruikelijke vertelstijl in de derde persoon. Marco wordt steeds met voor- én achternaam aangehaald. Dan is er een variatie op, waarop we diep in Marco zelf zitten, en het hele hoofdstuk eigenlijk uit één lange zin bestaat. Onze eigen gedachten zijn immers ook niet afgebakend door nette punctuatie. Veronesi gebruikt ook brieven en e-mails die de personages naar elkaar sturen. Zelfs SMS of WhatsApp-berichtjes komen aan bod, met dezelfde grafische weergave zoals je ze op je smartphone ziet. En dan zijn er nog de telefoongesprekken, pure dialoog tussen de twee partijen. De variatie tussen deze vertelvormen maakt het boek zo licht en aangenaam. Het zijn ook 46 korte hoofdstukken, verspreid over 323 pagina's, gevolgd door een nawoord waarin Veronesi wat uitleg geeft over de dingen die hij in zijn verhaal gebruikt heeft.

Een groot thema in dit boek, naast relaties (zowel familie als liefde), is schuld. Andere mensen de schuld van iets geven, maar ook jezelf, en vooral dat laatste. De verantwoordelijkheid op je nemen, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Marco Carrera is een opmerkelijk man die veel heeft meegemaakt, en zijn verhaal laat je niet onberoerd.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief