Rivieren

Martin Michael Driessen

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Zoals rivieren door een landschap slingeren, zo meanderen rivieren door de levens van de hoofdpersonen van de drie beeldschone novellen die in dit boek verzameld zijn. De Main en de Rijn vormen de levens van twee vlottervrienden in de late negentiende en begin twintigste eeuw, waarin klassenverschillen en broodroof leidend zijn. Een Bretonse beek vormt de grens van het land van twee Franse families, hugenoot en katholiek, die al eeuwen in heftige rivaliteit leven. Het is een huiveringwekkende twistgeschiedenis van grote treurigheid en schoonheid. De hedendaags acteur die op een kanotocht in de Ardennen een catharsis zoekt voor zijn gefnuikte kunstenaarsleven en zijn niet te stuiten alcoholisme, ervaart een hellevaart zonder weerga. Men stapt nooit twee keer in dezelfde rivier: men leest nooit tweemaal een gelijke Driessen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Klassieker in wording. Twee van de drie verhalen blijven me bij. (De acteur op kanotocht vind ik zwakker). Weinig auteurs begrijpen beter dan Driessen hoe eenvoudig literatuur kan zijn: vertel gewoon een bijzonder verhaal, in een boeiende setting, zonder uit te pakken met slimme stijlfiguren of virtuoos bedoelde beschrijvingen. Waarschijnlijk omdat het aartsmoeilijk is om zo eenvoudig en raak te schrijven.

Taalkundig een dikke vette onderscheiding. De verhalen zelf vond ik minder. De eerste twee konden me niet zo boeien, maar het derde vond ik subliem. Het had gerust een roman mogen zijn!

Ik vond het eerste en derde verhaal veruit de interessantste. Bij het tweede verhaal kon ik me niks voorstellen, het was zo ver van mijn bed, totaal oninteressant, teveel metaforen, vergezocht... Had dit het eerste geweest, dan had ik niet verder gelezen. Het is dankzij de 2 andere dat het boek voor mij nog 3 sterren waard is. En gelukkig ook alle drie kort, een Driessen van 400 bladzijden zou teveel van het goede zijn geweest.

Absoluut topboek. Prachtige, meeslepende verhalen in een heldere taal.

Drie novellen,neergeschreven in beeldende taal,voeren je mee op en langs rivieren.
De tijd, glijdt mee langs de oevers.
-Een alcoholist,Driessen,vangt de tocht aan,tracht tot bezinning te komen,het drinken over boord te gooien...maar of het hem lukt,moet je zelf ontdekken.Zijn tocht op de Marne,in de Aisne ,langs de meanderende rivier,krijgt nog verrassende wending.
-Twee jonge vrienden,Konrad en Julius,in een tijd waar vlotters nog boomstammen voeren langs Duitse rivieren,hebben elk hun dromen....kunnen ze deze waarmaken...
- In een derde verhaal, laaien vetes en verliefdheden op,tussen twee families, met verschillende achtergrond,langs de grens van een beek,die haar bedding met de tijd verlegt..
-Laat je meevoeren in deze verhalen,en levens,in werelden ,filmisch neergeschreven .

Drie rivieren, drie verhalen. Lees zolang je wil!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!