Zonder titel

Door Erna Sassen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Zivan.
Die keer in het opvanghuis in Friesland.
Ik was zo blij dat ik weer naast je zat. Aan die grote tafel met al die meiden. We deden een spelletje met z’n allen, Codenames. Jij en ik waren een heel goed team.
Toen het tijd werd om terug te gaan, bracht je me naar de auto van tante Shanya. We namen afscheid. Je omhelsde me en omdat ik niets meer wist te zeggen, zei jij, misschien per ongeluk: ‘Nou dag! Dan ga ik maar weer naar huis.’ En je liep terug naar je nieuwe vriendinnen. Weg van mij. Ik keek naar je. Naar hoe je van mij wegliep.
Met dat prachtige diepzwarte golvende haar. Die mooie rechte rug. Die ik zo vaak heb getekend in bikini of in een T-shirt. Die lieve, mooie, rechte rug.
Zivan! wilde ik schreeuwen, Zivan! Je vergist je!
IK BEN JOUW THUIS!

*Winnaar Nienke van Hichtum-prijs 2021*

De pers over Erna Sassen:

Zonder titel is YA-literatuur van de beste soort.’ – het Parool

‘Dit is wat Sassen moet schrijven: ontroerende jeugdromans over pubers.’ – TROUW

‘Indringend, geschakeerd en opvallend eerlijk portret van een worstelende en gevoelige adolescent. Opmerkelijk moedig boek.’ – DE MORGEN

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 02/04/2021

Zonder titel. Door: Erna Sassen. Met beeld van: Martijn van der linden.

Erna Sassen kan je zo uit het rek nemen in de boekenwinkel, blindelings. Elk van haar boeken is een voltreffer. Haar personages spatten van het papier en veroveren vliegensvlug je hart. De verhalen die zij schrijft zijn urgent, actueel, moedig, ontroerend, maatschappelijk geëngageerd en ze zitten vol humor; je vergeet ze nooit meer.

In Zonder titel maken we kennis met ‘Rembrandt’ en zijn muze (beste vriendin) Zivan. Rembrandt zit op een nieuwe school, hij heeft daar geen vrienden en hij wordt er gek van alles en iedereen. Komt hij thuis dan wordt hij gek van het gekauw van zijn vader. Hij mist zijn luidruchtige moeder en zus niet. Zivan mist hij wel, enorm.

Rembrandt tekent, dat kon u wel raden, en doorheen het boek zijn vele van zijn schetsen opgenomen (dikke pluim voor Martijn)! Die tekeningen maken het verhaal nog aangrijpender. De schetsen en de vlotte schrijfstijl maken dat je dit boek snel uit leest en daarna achterblijft met een zwart gat. Sassen speelt het telkens klaar om in een dun boek een wereld te scheppen die groot, vol en levensecht lijkt. Je wil altijd meer.

Zonder titel gaat over afscheid (moeten) nemen, tekenen, geweld, uithuwelijken, tattoos, Captain Fantastic (geweldige film trouwens), boksen,… maar bovenal over het belang van vriendschap en liefde. Het is een prachtig boek dat je hart verwarmt en je blik verruimt!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief