Wanneer zien we u terug?

Door Michel Follet

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Vader trok uit liefde voor zijn vrouw naar het rusthuis waar moeder al een tijdje verbleef. Zelf wou hij op zijn negentigste liever autonoom blijven: daarvoor tekende, kookte en las hij nog te graag. Moeder vond dat hij beter niet alleen bleef omdat hij te vaak het vuur van het fornuis liet branden. Over een vader die bij elk bezoek zegt: “Jongske, we gaan achteruit.” Over een moeder van wie ik hoop dat ze ooit nog een keer “jongske” tegen me fluistert. Geen boek over dementie, geen boek over oud worden (mijn ouders zijn oud). Wel een eerbetoon aan twee mensen die heel oud mogen worden. Moeten worden. Een liefdevol portret van twee mensen die in mij verder leven. Humor, tragiek, poëzie maar vooral een gezonde dosis dankbaarheid.’ Michel Follet werkt voor radio en televisie als presentator en redacteur. In veel van zijn programma’s verwerkt hij zijn passies: film, muziek, kermis... Hij schreef boeken over media, cinema, de wereld van blinden, kermis en over stalking en gehoorproblemen, waarmee hij zelf te maken kreeg. Dit is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe: verrassend en toch herkenbaar.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 04/06/2021

Michel Follet is een filmliefhebber. Het eerste programma dat hij op tv presenteerde was een filmquiz. Van 1981 tot 1986 presenteerde hij op de BRT Cinemanie, Rigoletto (1986-1989), de jeugdquiz Schoolslag (1989-1993), het zondagmiddagmagazine De Zondagsvriend en de Hitkwis. Hij presenteerde daarnaast evenementen zoals de Diamond Awards op de VRT en de jaarlijkse Plateau-prijzen op TV2.
Daarnaast werkt Follet sinds 1995 voor de regionale zender ATV, waar hij wekelijks de filmrubriek Cinema presenteerde en de commentaarstem voor sommige programma's verzorgde. Eind december 2015 werd Cinema na 21 jaar stopgezet. Follet is nog wel af en toe te zien in het ATV nieuws als er een nieuwe Belgische film uitkomt.
Twee jaar presenteerde Follet een filmmagazine op TVL[3] en op TV Oost.[4]
Vanaf december 2017 presenteert hij twee praatprogramma's op de televisiezender Eclips TV: Aan het juiste adres, waarin hij elke weekdag 4 gasten ontvangt, en het muziekprogramma De herkenwijsjes met pianist Geert Maeckelbergh.
Naast film is kermis zijn grote passie. Zo heeft hij in 1987 het boek Foorwaarts gepubliceerd over de kermiswereld en in 1999 Roulez Roulez - Een Draaiboek Van De Kermis. Daarvan werd een dubbel-cd afgeleid: Roulez Roulez - een muzikaal draaiboek van de kermis. Naast deze boeken is er een dvd Foorwaarts en in 2007 maakte hij voor RTV de documentaire Kermismakers.
Hij kreeg in juli 2016 de Piet Maes kermisprijs van Nederland, uitgereikt door de Stichting Kermiscultuur op de grote kermis van Tilburg. Follet is de eerste Belg die deze prijs te beurt valt.
Naast presenteren schrijft hij ook graag en goed. Hij schreef een boek over leven met stalking: Oogcontact. In maart 2010 verscheen er een boek van zijn hand over het doodzwijgen van het Vlaamse lied, met als titel Rozen of Distels voor Sandra, een verwijzing naar een hit van Jimmy Frey. Het boek is een aanklacht tegen het huidige radiolandschap. Met zijn boek Stille Vriendschap (2015, Uitgeverij Vrijdag) wist hij me enorm te charmeren. Het is een boek uit de Wablieftreeks,vlotte boeken in duidelijke taal voor volwassen beginnende lezers.  Stille vriendschap is een ode aan de vriendschap. Aan de inzet voor anderen en aan de moed om je heel verdienstelijk te maken voor anderen ook al heb je een lichamelijke beperking. Het is ook een verhaal over een heel boeiende wereld die helaas veel te weinig mensen kennen.
Zijn nieuwe boek "Wanneer zien we u terug? De laatste bed & breakfast" gaat over zijn ouders die altijd erg eigenzinnig en autonoom waren en zich nu in hun 90+ dagen moeten aanpassen aan het leven in een rusthuis. Waar alles volgens het ritme van de klok moet. Het is een typische Follet vol fijngevoeligheid maar ook vol humor.Een boek vol flashbacks, petites histoires en hilarische rituelen binnen het gezin. Het is een eerbetoon en een liefdevol portret van twee mensen die in hem verder leven. Humor, tragiek, poëzie maar vooral een gezonde dosis dankbaarheid. Hij begint zijn boek met een bijzondere herinnering aann de Waalse tragikomedie "Home Sweet Home" een dolkomisch meesterwerk in de traditie van de Franse cinema, vol levensvreugde en levenswijsheid. Met oprechte vertolkingen, kleurrijke personages en prachtige muziek.De lotgevallen in een bejaardentehuis in hartje Brussel anno 1973 waren wel guitig en sympathiek, maar vooral intriest en schrijnend voor Michel Follet.
Als jonge knaap had hij nooit eerder een film gezien met oude mensen in de hoofdrol. Mensen die plezier hadden in het leven, opkwamen voor hun rechten, solidair waren met elkaar in crisismomenten, een geweten schopten en een vuist balden tegen onrechtvaardigheid. Benidorm Bastards avant la lettre.
Telkens hij "Home Sweet Home" terugzag , werd hij doordrenkt van dit gedachtegoed. Mensen van 70 en ouder hebben recht op een omgeving waarin ze zich veilig en vertrouwd voelen. Ze verdienen restaurants, cafés, amusement, radio & televisie en vooral dienstverlening op hun maat. Ze horen niet mee te zijn met alle trends en nieuwe snufjes, al valt een pornofilmpje op de laptop nog altijd te genieten ook al ben je 90+. Bij momentopnames in het rusthuis waar zijn ouders ondertussen drie jaar verblijven, komt de film hem geregeld voor de geest.
Het boek laat duidelijk zien hoe Michel Follet gevormd werd tot de fenomenale woord, beeld, klankkunstenaar die zovele mensen geestelijk verwend heeft.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief