De eik was hier

Door Bibi Dumon Tak

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Liefkozend wordt hij de ‘troeteleik’ genoemd en in 2018 werd hij verkozen tot boom van het jaar. De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen. Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina.

Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles. Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen. En het worden er steeds meer. Daarom moet de eik wijken voor extra asfalt. Wat dat betekent vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 31/03/2021

De eik was hier. Door Bibi Dumon Tak. Met illustraties van Marije Tolman.

Dit boek is het kinderboek voor de Maand van de Filosofie. Een pareltje. In woord én beeld. Ik zou het geen kinderboek noemen wel een allemensenboek, maar dat is een detail.

Een Bibi boek springt er steeds uit, het is direct duidelijk dat zij het geschreven heeft; haar taal is poëtisch, filosofisch, alledaags en toch verheven. Kleine dingen maakt zij groots en grote dingen laat ze klein en behapbaar worden.

Zo ook in De eik was hier. In dit boek lezen we het verhaal van de eik aan de A58, hectometerpaal 57,4, in de middenberm bij Ulvenhout. Het gaat om een eik van bijna 200 jaar oud, u begrijpt dat die eik ons heel wat te vertellen heeft. Over de dode draad, het hekje, wormenpoep maar ook dat stilstaan beter is dan rennen. (Daar komt de filosofie om het hoekje kijken.)

Het verhaal an sich is boeiend, grappig, spannend, ontroerend en het opent je hoofd en hart. De tekeningen geven het nog meer schoonheid, diepgang, poëzie. Wie nog niet van bomen hield is nu ook verloren; elke boom die je ziet ga je met heel andere ogen bekijken. Je gaat intens van ze houden.

Dikke merci aan Bibi en Marije voor dit wonderschoon boekje. En dank je wel aan alle mensen en dieren die er voor gezorgd hebben dat de eik er nog staat; moge dat nog eeuwig zo blijven!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief