De verdwijningen

Door Patrick Conrad

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Nadat op 22 juli 1974 de rode handtas van professor Franse literatuur Rina Torfs wordt teruggevonden op de werf van
de premetrowerken, stellen de speurders van de Antwerpse recherche een routineonderzoek in naar haar verdwijning. Ook haar voormalige vriend, de verlopen hippie en mislukte dichter Valère, vat een zoektocht aan in opdracht van haar steenrijke grootmoeder ‘Medusa’ Torfs. Hij wordt meegesleurd in een draaikolk van leugens en geweld. Rina’s verdwijning blijkt slechts de eerste in een uitdijende reeks. De systematische afbrokkeling, aftakeling en uiteindelijke verdwijning van de machtige familie Torfs is een sprekende metafoor voor de verloedering van onze westerse samenleving, die in de jaren zeventig begon. Patrick Conrad vat de suspense van dit tijdsgewricht in opnieuw een superieure roman noir.

Patrick Conrad is schrijver, dichter, plastisch kunstenaar en filmmaker. Met zijn roman noirs won hij zowel de Hercule Poirotprijs als De Diamanten Kogel.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door André Oyen

op 17/06/2021

• Een nieuwe roman noir van Patrick Conrad is iets waar ik persoonlijk altijd met heel veel genoegen naar uitkijk. Hij beheerst het genre met een ongelofelijke precisie en hij is tevens ook een zeer goede schrijver die weet hoe hij moet omgaan met de Antwerpse couleur locale, en waar nodig poëtische en nostalgische toetsen kan aanbrengen. Patrick Conrad is buitengewoon als schrijver, dichter, plastisch kunstenaar en filmmaker. Met zijn roman noirs won hij zowel de Hercule Poirotprijs als De Diamanten Kogel. In zijn nieuw werk De verdwijningen speelt ook Marcel Proust een belangrijke rol.

• Nadat op 22 juli 1974 de rode handtas van professor Franse literatuur en Proustkenner Rina Torfs wordt teruggevonden op de werf van de premetrowerken, stellen de speurders van de Antwerpse recherche een routineonderzoek in naar haar verdwijning.Niemand begrijpt eigenlijk waarom Rina Torfs verdwenen is en nog minder waarom dit het begin lijkt van een reeks verdwijningen. Wel is het voor velen duidelijk dat haar steenrijke maar corrupte familie in deze zaak een vinger in de pap heeft. De familie zelf denkt dat Rina misschien zelfmoord gepleegd heeft omwille van het feit dat hippie Valère haar de bons gegeven heeft. Vanaf dan komt de focus meer en meer op de geheimen en verborgen driften van outsider Valère, de speurders en de rijke familie van de verdwenen Rina te liggen.
In een stad die alsmaar leger oogt en waar zelfs een mysterieuze mist op cruciale momenten roet in het eten gooit en de verdwijningen alsmaar toenemen zijn ook de speurders niet langer zeker of ze nog het vege lijf zullen kunnen blijven reden. Naar oorzaak en gevolg van de reeks verdwijningen mag zelf zijn speurneus laten werken. Conrad brengt heel knap het tijdperk en de mentaliteit van de swingende seventies in de koekenstad in woord en beeld. Ferre Grignard, De Muze, De groene Michel, La Pérouse en La Rade, en ‘de rue vaseline’worden prachtig in het geheel geïntegreerd.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief