Zomerlicht, en dan komt de nacht

Door Jón Kalman Stefánsson

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In 'Zomerlicht, en dan komt de nacht' schrijft Jón Kalman Stefánsson over een klein IJslands dorp, waar de bewoners dolen in het labyrint van de menselijke ziel. Iedereen strijdt op zijn manier tegen de lethargie, een gevaar dat in de kleine gemeenschap op de loer ligt. Stefánsson schrijft met mededogen over het dorp, waarin de komst van een restaurant met veel wantrouwen wordt bezien en een affaire de gemoederen lang bezighoudt. Het einde van 'Zomerlicht, en dan komt de nacht' van Jón Kalman Stefánsson zal daardoor als een mokerslag aankomen en de lezer niet meer loslaten. 'Stefánsson weet als geen ander het unieke in elke liefdesgeschiedenis te vatten.' - Trouw

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

Boeken ontdekt via de leesclub van de Genkse bibliotheek zijn niet altijd even geweldig. Daarom dat ik ze de laatste jaren meestal van de bibliotheek leen in plaats van ze aan te schaffen. Maar soms zitten er pareltjes tussen. Zo ook "Zomerlicht, en dan komt de nacht" van IJslandse auteur Jón Kalman Stefánsson. Het is een indrukwekkende verzameling korte verhalen die het leven in een IJslands dorp verweven. Het concept doet me wat denken aan "Reservoir 13" van Jon McGregor, maar het is minder uitgebreid zowel in personages als in allerhande verwijzingen naar de natuur. Het is een boek over het leven, over de liefde en/of lust die we tijdens dat leven kunnen ervaren, en over sterven. Over onze eigen kleine, individuele plaats in het grote universum. Het boek is soms grappig, vaak pornografisch, af en toe rauw, maar ook geheimzinnig. Het is een goed, degelijk boek dat zeker meerdere lezingen waardig is.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 28/06/2019

Een zeer warm portret van een kleine samenleving in Ijsland waar de mensen zo dicht bij elkaar wonen dat zij bijna alles delen en waar zij denken iedereen volledig te kennen. De auteur schrijft over dagdagelijkse dingen zoals liefde en dood, maar ook over een directeur van een breifabriek die plots begint te dromen in het latijn en zijn ganse bezit opoffert aan boeken en de studie van de hemellichamen, over een winkelpand waar bovennatuurlijke dingen gebeuren en over een getrouwde man die een vurige verhouding begint met een gehuwde vrouw en de wel heel speciale afloop van deze historie. Stefansson toont zich een meesterverteller in de grote familie van de Scandinavische schrijvers maar weet toch ook een zeer eigen stem te ontwikkelen. Een verbluffende en warme leeservaring!

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 25/05/2019

Dit is geen eenvoudig boek, meer dan twintig personages vullen het verhaal. Dagelijkse beslommeringen in een klein dorp met een mystiek kantje= dat is IJsland. Het boek vraagt om aandacht en doet je verder lezen. Er worden spanningen opgebouwd die soms weer uit deinen, het leven gaat verder na dit boek. Het staat vol interessante bedenkingen en prachtige zinnen. '....hier kun je goed wonen moet je weten, als je tegen de eenzaamheid kunt, op een kleine plek lijkt het leven soms groter.' Hij schrijft vanuit 'Wij', je bent er dus echt bij als lezer.

Lees meer

Door bruno

op 08/02/2019

Wat zijn de lange, meanderende volzinnen van Jon Kalman Stefansson verslavend. In veel van die zinnen zitten allerlei kleine schatten verborgen: poëtische beelden, levenswijsheid, filosofische overpeinzingen, humor, ontroering, blijdschap. Hij brengt verslag uit over het leven in zijn dorp, dat hij steevast "ons" dorp noemt waarmee hij ook iets zegt over de verbondenheid die er heerst. Ergens aan de rand van de wereld waar nooit iets gebeurt, waar de winters veel te lang duren en waar wie ook maar iets van z'n leven wil maken het voor z'n twintigste maar beter voor bekeken houdt. Met die alledaagse verhalen waarmee Kalman ons vervolgens in de ban houdt, overtuigt de slimme schrijver ons evenwel moeiteloos van het omgekeerde. Want neen, je hoeft dus helemaal niet in een wereldstad te gaan wonen om wonderlijke mensen tegen het lijf te lopen of verliefd te worden op je buurvrouw of er andere avonturen van het hart te beleven. Voor wie écht wil kijken, voor wie de poëzie van een doordeweekse zonsondergang hier en nu kan blijven smaken, biedt deze schrijver - al jarenlang één van mijn grootste helden - een machtig mooi beeld van het leven. Jon Kalman Stefansson kan als geen ander het verdriet én het geluk van gewoon ongewone mensen onder woorden brengen. Hij heeft daarvoor door de jaren heen met het geduld van een vaardige ambachtsman een eigen taal ontwikkeld, met zinnen in een geheel eigen ritme. Dat unieke universum van dat kleine dorp is evengoed universeel. Ik laaf me graag aan zijn verhalen en ik kom telkens met veel plezier terug in "ons" werelddorp daar aan de rand van IJsland.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 24/09/2018

De schrijver neemt je mee, naar een IJslands dorp dicht bij de oceaan,waar het licht kan zinderen en de soms lange nachten,nog doen dromen ,er zijn sterren,die een bewoner zijn leven ondersteboven zetten. De mensen in hun kleine gemeenschap,houden je aandacht vast. Je komt in hun hoofden en huizen,hun dromen en angsten...en zoals de schrijver neerzet in een zin "Plek waar niets beweegt,alleen de zee,de luchten en vier katten".Toch houdt het boek je in zijn greep. Een aanrader.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief