Maximes obsessie

Door Robert Devriendt

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de uitloper van een verwilderd bos staan twee oude caravans en een vervallen boshut. Daar heeft Maxime zich teruggetrokken, ver weg van de kunstwereld. Schilderen doet hij niet meer, maar aan het registreren van de wereld blijft hij trouw. Hij leeft in afzondering en houdt er zijn eigen rituelen op na. Mettertijd gaat hij mensen uitnodigen. Onbekenden, die hij instructies geeft en observeert met de toewijding van een voyeur. Een van hen is Edith, een lingerieontwerpster op de vlucht voor haar uit de hand gelopen huwelijk. Bij Maxime lijkt zij een toevluchtsoord te vinden. Zelf is Maxime op zoek naar een authentieke manier van leven waarbij hij tevergeefs probeert het kunstenaarsbestaan achter zich te laten.

In deze beklijvende roman houdt auteur en kunstschilder Robert Devriendt zijn lezers scènes voor. Die ontvouwen
zich op eigenzinnige wijze, als een film zonder script. En toch komt alles in aanraking met elkaar, via Maximes obsessieve blik. Spannend en intelligent, Maximes obsessie is een indrukwekkend debuut.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Alexandra Peeters

op 19/03/2021

Maximes obsessie

In deze beklijvende roman houdt auteur en kunstschilder Robert Devriendt zijn lezers scènes voor. En toch komt alles in aanraking met elkaar, via Maximes obsessieve blik. Spannend en intelligent, Maximes obsessie is een indrukwekkend debuut.

Dit is een speciaal boek met een speciale schrijfstijl. Enkele clichés - of wat de maatschappij ons leerde dat clichés zijn - vinden hun weg in het boek maar je moet je volledig overgeven aan dit boek. Meegaan op die stroom waar Robert Devriendt je mee naartoe neemt. Liefde, romantiek, ontsnappen aan wat echt is,... er is zoveel in deze roman.

Ik denk dat dit boek onder de noemer literatuur valt. Je leest en begrijpt het zoals jij het leest en begrijpt. Voor iedereen anders. Dit is zo een boek waar je zoveel in ziet en merkt maar niet zeker weet of dat is wat de schrijver wil dat je ziet en merkt. Kunst? Op literair vlak voor mij persoonlijk wel.

Ik vind dat wondermooi. Dat een boek je alle kanten opstuurt. Dat elke personage, elke omgeving, elk ding iets meedraagt en bijdraagt aan de leeservaring. Een boek dat als een bijzondere en gedetailleerde film voor je ogen vorm krijgt en afspeelt.

Nog een ‘dingetje’ dat ik enorm kon appreciëren is dat geel niet zomaar geel is in dit boek. Geel is cafetariageel. Blauw is pruisisch blauw. Hoe mooi is dat? Een bijzonder boek, dat voor elke lezer over iets anders zal gaan, waar voor elke lezen de focus van het verhaal ergens anders zal liggen.

Dit is echt mijn eigen persoonlijke mening. Boeken zoals deze altijd moeilijk om te recenseren. Waarom? Omdat ze zoveel in zich hebben, zoveel diepte - of net niet voor andere - dat het echt een unieke leeservaring is voor.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief