De souffleur

Door Diane Broeckhoven

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Susanne (66) beleeft een zomers gloriemoment: ze haalt de voorpagina van de streekkrant met de hoogste zonnebloem van de tuinwijk. Enkele dagen later vindt ze op haar deurmat een kaart met de zonnebloemen van Van Gogh en een onbekend telefoonnummer. Als ze het nummer na lang aarzelen belt, herkent ze meteen de stem die haar terugvoert naar het schooljaar waarin ze zestien werd. Het jaar waarin haar vader – regisseur bij amateurtoneelgroep DOP (Door Oefening Prestatie) – haar tot zijn assistente benoemt, waarin ze kennis maakt met haar overleden zusje en waarin een aanbeden klasgenoot voor iemand anders kiest. Maar vooral het jaar waarin de souffleur, Onno, ongekende gevoelens in haar wakker maakt, waardoor ze zo broos en breekbaar wordt als het Glazen speelgoed uit hun toneelstuk... Ze besluit om de hoogbejaarde Onno op te zoeken in Huis Parkzicht. Diane Broeckhoven weet als geen ander grote levensthema’s te vatten in een uitgepuurde taal en met scherp inlevingsvermogen. Haar carrière omvat tientallen titels, tal van bekroningen en vertalingen, waaronder de klassieker De buitenkant van meneer Jules, die binnenkort als film te zien zal zijn.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Roland Derveaux

op 09/07/2021

-BOEKSTUKJE- -De souffleur- -Diane Broeckhoven-

Na de eerste woorden gelezen te hebben wist ik het al, hier is Diane Broeckhoven aan het woord. De schrijfster vertelt. Ik hoorde de zachte stem. Alle intonaties waarmee ze een publiek toespreekt en boeit, ik vond ze bladzijde na bladzijde terug. “De souffleur” is een verhaal zonder ophefmakende of schokkende gebeurtenissen, maar een vertelling die de lezer vasthoudt. Omdat het gaat over gevoelens die iedereen herkent die niet wereldvreemd is, menselijk, soms een beetje stout, maar altijd echt.
De auteur plaatst een beperkt aantal personages in het licht van de schijnwerper, en dat mag hier voor een deel letterlijk opgevat worden. Het andere deel is de huiskring. In enkele woorden weet ze een spanningsveld op te roepen. Dat is vooral het geval in de verhouding moeder-vader-dochter eerst en daarna tussen dochter-souffleur. Dochter Suzanne draagt het verhaal, herinneringen aan een korte periode in haar prille groei naar volwassenheid, die aan de oppervlakte komen nadat ze als rijpe dame de plaatselijke voorpagina haalt met een overwinning in een bloemenwedstrijd. Nadat de ene interactie lange tijd naar de achtergrond verdwijnt, evolueert een andere naar toenadering.
Een leven met een beetje onvermijdelijke opstandigheid, zonder overdreven uitbundigheid, maar vol aanvaarding. Een lach en een traan, in perfect evenwicht, zoals wellicht de meesten onder ons ervaren (hebben).

“De souffleur” - Diane Broeckhoven - Uitgeverij Vrijdag - 2021.

Boekstukje - Roland Derveaux - https://www.facebook.com/Plezierschrijver - 9 juli 2021

Lees meer

Door Nathalie Brouwers

op 23/04/2021

Diane Broeckhoven is gezegend met een lange schrijverscarrière en sinds kort 75 levensjaren jong, Net rond haar verjaardag werd haar nieuwste roman uitgebracht: De souffleur.

In dit boek duiken we samen in het verleden van haar hoofdfiguur Susanne. Op een mooie zomerse dag haalt Susanne de voorpagina van de streekkrant, als winnaar met de hoogste zonnebloem van de tuinwijk. Ze krijgt heel wat felicitaties voor haar prestatie en voelt zich weer even in het oog van de aandacht staan. Naar aanleiding van deze voorpagina vindt ze een kaart op haar deurmat met de zonnebloemen van Vincent Van Gogh op die niet ondertekend is. Al voordat ze na lang nadenken belt naar het nummer dat erop vermeld wordt, is ze al zeker van de afzender. De kaart komt van Onno, een hoogbejaarde man die nu in een rusthuis woont, maar die bij haar op zestienjarige leeftijd ongekende gevoelens had losgemaakt. De herinneringen uit haar jeugd die dit doen bovenkomen, beleeft ze nu opnieuw.

In het jaar dat Susanne 16 wordt, blijft het contact met haar moeder die depressief is, moeilijk en afstandelijk, maar leert ze wel voor het eerst haar dode zusje kennen en kiest de jongen op wie ze voor het eerst verliefd raakt voor een ander. Om haar gedachten te doen verzetten en haar aan werk te helpen, geeft haar vader haar een baantje als assistente bij de amateurtheatergroep waarvan hij regisseur is. Zo kan ze van dichtbij meemaken hoe een toneelstuk tot stand komt, en leert ze haar vader ook in een ander licht kennen. Ze komt daardoor in contact met Onno, de souffleur en ook een duivel-doet-al voor de toneelgroep. Onno is diegene die bij haar voor het eerst heftige gevoelens oproept. Haar jonge leventje wordt door hem ondersteboven gehaald. Net als het Glazen speelgoed uit het toneelstuk van de Amerikaanse auteur Tennessee Williams voelt Susanne zich broos en breekbaar. Ze is jong en nog licht als een veertje. Susanne verdwaalt op haar zestiende net zoals vele andere opgroeiende tieners in haar gevoelens.

Onno is uiteraard verouderd en hulpbehoevender geworden, als Susanne hem na haar telefoontje opzoekt in Huis Parkzicht. Zijn gevoelens voor haar die hij haar toevertrouwt, brengen Susanne weer van haar stuk. Het verhaal is mooi opgebouwd, en subtiel ineengezet.

Diane Broeckhoven weet zoals altijd hoe ze gevoelens uit haar pen kan laten vloeien en haar kader erg sfeervol kan beschrijven. Haar stijl is helder en sober, waardoor het verhaal eerlijk toont en nog beter uit de verf komt. Ze neemt je heel gemakkelijk mee in de gevoelswereld van Susanne de tiener, zowel als van de vrouw op middelbare leeftijd. De lange ervaring van Broeckhoven met boeken voor de jeugd én voor volwassenen kan hier zeker een rol in spelen.

De souffleur is geen erg verrassend boek, maar past naadloos in het oeuvre dat Diane Broeckhoven al eerder bijeen schreef, waarin ze de belangrijke levensthema’s naar voren brengt en altijd heel menselijk uit de hoek komt.

Lees meer

Door André Oyen

op 16/03/2021

Diane Broeckhoven (1946) is een auteur die in een hele mooie en aparte taal over gevoelszaken schrijft en ze bescheiden maar tevens zo helder in een daglicht en sfeervol decor plaatst dat ze een gevoel van warmte en herkenbaarheid aan de lezer geeft. De ingetogen maar zo mooie novelle De Buitenkant van Meneer Jules (2001) werd een bestseller in Duitse vertaling en zorgde voor een internationale doorbraak. In Duitsland werden er 250.000 exemplaren van verkocht en aan een filmversie wordt gewerkt. Ook de biografie van haar moeder én van zichzelf, .Wat voorafging, daar waar hun levens elkaar overlappen is een intiem, subtiel en liefdevol portret van twee gevoelige zielen die levenslang naar elkaar gehunkerd en gezocht hebben.
In haar nieuwste werk beleeft hoofdpersonage Susanne (66) een zomers gloriemoment: ze haalt in een kleurige jurk de voorpagina van de streekkrant met de hoogste zonnebloem van de tuinwijk. Enkele dagen later vindt ze op haar deurmat een kaart met de zonnebloemen van Van Gogh en een onbekend telefoonnummer. Als ze het nummer na lang aarzelen belt, herkent ze meteen de stem die haar terugvoert naar het schooljaar waarin ze zestien werd. Het jaar waarin haar vader – regisseur bij amateurtoneelgroep DOP (Door Oefening Prestatie) – haar tot zijn assistente benoemt, waarin ze kennis maakt met haar overleden zusje en waarin een aanbeden klasgenoot voor iemand anders kiest. Maar vooral het jaar waarin de souffleur, Onno, ongekende gevoelens in haar wakker maakt, waardoor ze zo broos en breekbaar wordt als het Glazen speelgoed uit hun toneelstuk...
Ze besluit om de hoogbejaarde Onno op te zoeken in Huis Parkzicht. Het is een heel bijzonder verhaal waarin Diane zo mooi de eerste hunker van het lichaam beschrijft. Ik ken weinig auteurs die zo gedreven en puur de schommelende gevoelens van het opgroeien kunnen weergeven. Ze gunt de lezer werkelijkheid een heel intieme inkijk in de wereld van de zestienjarige Susanne die soms zelf verdwaalt in haar eigen lichaam en gevoelens ook waar het haar depressieve moeder betreft.
Persoonlijk heb ik erg genoten van dit mooie boek omdat alle momenten van vreugde en droefheid zo levensecht in mekaar overlopen. Het is dan ook een boek waarin je echt meeleeft!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief