Zwemmen in het donker

Door Tomasz Jedrowski

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Krachtig, universeel vraagstuk: geef je je principes op voor de liefde of niet?

Voor de lezers van Benedict Wells, Noem me bij jouw naam van André Aciman, en Hanya Yanagihara’s Een klein leven.

Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.

Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.

Zwemmen in het donker is een onvergetelijke roman over jeugd, liefde en verlies – en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden.


In de pers

‘Meesterlijk.’ Trouw

‘Als lezer blijf je geroerd en stil achter.’ Zin

‘Een aangrijpende en ongebruikelijke romance, met een politieke ondertoon. Jedrowski schrijft elegant en zet het gevoelsleven van de twee geliefden af tegen de grimmig repressieve machinerie van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij.’ The Guardian

‘Indrukwekkend en aangrijpend, een groot literair talent aan het werk.’ Sebastian Barry

‘Stel je voor dat Call Me By Your Name zich in het communistische Polen zou afspelen en je krijgt een idee over Jedrowski’s ontroerende debuut over een verterende liefdesaffaire te midden van een land dat uit elkaar wordt gerukt.’ O, The Oprah Magazine 

‘Elegant, meeslepend en vol melancholische schoonheid.
Deze nieuwe moderne klassieker hoort in het rijtje van Alan Hollinghurst en Edmund White.’ Evening Standard

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ken V

op 15/07/2021

In het communistische Polen van begin jaren '80 ontluikt zich een hartstochtelijke liefde tussen Ludwik en Janusz. De twee jongens zoeken toenadering tot elkaar tijdens een landbouwkamp, en besluiten na afloop van het kamp de zomer met z'n tweetjes door te brengen bij een idyllisch, verlaten meer, waar ze zich volledig overgeven aan hun verlangens. Terug in Warschau wacht hun de realiteit onder het strakke bewind van 'De partij'. Terwijl Ludwik zich afzet tegen het regime en zijn dromen op eigen houtje wil nastreven, weet de opportunistische Janusz zich te verzoenen met de politieke realiteit. Meer nog; hij schikt zich ernaar in de hoop er zo zijn voordeel uit te halen en zijn levensstandaard op te krikken. Is hun buitengewone liefde sterk genoeg om deze tweestrijd te overwinnen?

Een prachtig, melancholisch debuut, perfect balancerend tussen een tedere, allesomvattende liefde en het grauwe politieke decor. Over een onmogelijke liefde, over idealen, en over het verlangen naar vrijheid, in elke betekenis van het woord. (4,5*)

Lees meer

Door André Oyen

op 07/06/2021

Wanneer universiteitsstudent Ludwik Janusz ontmoet op een zomers landbouwkamp, is hij gefascineerd maar toch op zijn hoede voor deze knappe, zorgeloze vreemdeling. Maar een toevallige ontmoeting bij de rivier wordt al snel een intense, opwindende en allesverslindende aangelegenheid. Nadat hun kamptaken zijn vervuld, brengt het paar een dromerige paar weken door met kamperen op het platteland, waarbij ze een band opbouwen door een illegale kopie van James Baldwin's Giovanni's Room. Ludwik en Janusz bewonen een prachtige natuurlijke wereld die verwijderd is van de samenleving en haar beperkingen en worden hartstochtelijk verliefd. Maar in hun repressieve communistische en katholieke samenleving is de passie die ze delen volstrekt ondenkbaar.

Eenmaal terug in Warschau stijgt de charismatische Janusz snel in de politieke gelederen van de partij en wordt beloond met een felbegeerde positie in het ministerie. Ludwik wordt aangetrokken door impulsieve protestdaden, niet in staat om de stijgende voedselprijzen en de grote economische ongelijkheid om hen heen te negeren. Hun geheime liefde en persoonlijke en politieke verschillen beginnen hen langzaam uit elkaar te halen terwijl ze beiden worstelen om te overleven in een regime dat op de rand van instorten staat.

Zwemmen in het donker is een krachtige mix van romantiek, naoorlogse politiek, intriges en geschiedenis. Lyrisch en sensueel, meeslepend en intens, Tomasz Jedrowski heeft een onuitwisbaar en tot nadenken stemmend literair debuut gemaakt dat vrijheid en liefde in al zijn incarnaties verkent.
Het politieke landschap van de roman baant zich een weg naar alles en maakt vertrouwen des te onzekerder van ondernemingen. Wat het meest charmant is en waarschijnlijk een empathisch aspect voor lezers zal zijn, is de manier waarop de dualiteit van de twee jonge mannen het best kan worden onderzocht in hun traject uit de literatuur. Beiden studeerden literatuur aan de universiteit en Ludwick gaat promoveren en schrijft zijn introductiepaper over James Baldwin. Terwijl hij zich verbonden voelt met Baldwin door zijn openheid over de trauma's van een jonge homo in een samenleving die dit niet accepteert, schrijft hij zijn artikel over het racisme in Amerika waar Baldwin ook over schreef. Ten eerste kan hij niet toegeven dat hij Giovanni's Kamerheeft gelezen - wat officieel niet bestaat wat de partij betreft - en schrijven over dit onderwerp zou zeker worden afgewezen. Schrijven over racisme in Amerika stelt hem in staat om het censuurkarakter van de universiteit te omzeilen en hen te plezieren voor het bekritiseren van het Westen. Bovendien heeft Ludwick racisme uit de eerste hand gezien in Polen, wanneer de eerste jongen die hij ooit als kind kuste, niet geliefd is en onder druk wordt gezet om te vertrekken omdat hij Joods is. Er zijn veel texturen en lagen aan het verweven van James Baldwin in dit boek.
Aan de andere kant treedt Janusz toe tot het Bureau voor Perscontrole, waar hij beslist wat de censuur niet en wel mag passeren. Dit soort ideologische verschillen drijft hen uit mekaar.. De beelden zijn soms romantisch, dan weer filosofisch met seksuele intimiteit in kosmische metafoor van oneindigheid en vrijheid, in schril contrast met een scène van seksueel verraad die erg beestachtig is, en aards met heidense connotaties. Dit boek is een emotionele symfonie, soms bijtend, soms bitterzoet, maar altijd mooi.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 15/05/2021

Een heel mooi liefdesverhaal in een communistisch Polen. Prachtig debuut! Sterke aanrader!

Lees meer

Door Jan Moens

op 13/04/2021

Teder verhaal over de onmogelijkheid van een liefdesrelatie en de corruptie en schijnheiligheid in het communistische Polen begin jaren tachtig van de twintigste eeuw.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief